Októbrová akcia s petíciou za vyšetrenie násilných odberov orgánov zaživa

Mimovládna organizácia DAFOH lekárov z rôznych krajín zasadzujúcich sa proti násilným odberom orgánov zaživa, zorganizovala celosvetovú petíciu s cieľom apelovať na vysokého komisára OSN, aby vyšetril násilné odbery orgánov živým väzňom svedomia v Číne. Podľa mnohých nepriamych dôkazov tieto praktiky v Číne od roku 2000 mnohonásobne vzrástli, čo sa dá doložiť oficiálnymi štatistikami o desiatkach tisíc transplantáciách orgánov. Tento nárast sa zhoduje so začiatkom prenasledovania Falun Gongu a tým aj obrovským nárastom väznených ľudí, ktorých čínska vláda na odber orgánov zneužíva a zároveň ich tým likviduje. V Číne pritom neexistuje žiaden oficiálny systém darovania orgánov. Ohľadne tohto bolo v roku 2006 uskutočnené vyšetrovanie s mnohými dôležitými závermi a dôkazmi, avšak ani to neviedlo k tomu, aby sa táto kauza zatiaľ riadne preverila. Vznikla však cenná publikácia, v ktorej sa dočítate o odoberaní orgánov v Číne.

Teraz, keď sa celá vec otvára znovu a je šanca, aby sa tieto ukrutnosti vyjasnili, sa aj Slovensko k petícii pridalo. V piatok 12. októbra sa v centre Bratislavy uskutočnila petičná akcia, kde sa občania mali možnosť o týchto faktoch dozvedieť a vyjadriť svojim podpisom petície žiadosť o ich vyšetrenie.

Akcia v Bratislave bola zorganizovaná dobrovoľníkmi, ktorí sa venujú meditačnej praxi Falun Gong a chceli by pomôcť odoberanie orgánov zaživa zastaviť. Predpokladá sa, že najväčšou skupinou ľudí, ktorá je na toto v Číne zneužívaná sú práve nasledovníci učenia Falun Gong. Ďalej ide aj o väzňov svedomia ako tibetských budhistov, demokratických aktivistov, obhajcov ľudských práv a príslušníkov ujgurskej menšiny. Situácia je kritická, keďže týmto ľuďom sú ich vnútorné orgány nielenže ukradnuté bez ich súhlasu, ale naviac sú im odoberané pri vedomí a zaživa, keďže takýto orgán je pre transplantáciu cennejší.

Na petícii počas piatku pribudlo viac ako 150 podpisov.

 

Ľudia pri petícii.
 
Spoločná meditácia.