František Mikloško v listoch apeluje na prepustenie rodičov pána Lebina Dinga

František Mikloško, bývalý predseda NR SR, sa v piatok 8. septembra pripojil k viacerým zahraničným politikom, ktorí v listoch apelovali za prepustenie otca pána Lebina Dinga z väzenia v Číne, kde bol spolu so svojou manželkou uväznený za praktizovanie Falun Gongu. Odoslané listy sú adresované tajomníkovi strany v meste Rizhao, pánovi Li Zaiwu; tajomníkovi strany v provincii Shandong, pánovi Lin Wu; čínskemu ambasádorovi v Nemecku, Wu Kenovi; ako aj  vysokému predstaviteľovi Európskej únie pre zahraničné veci a bezpečnostnú politiku Josepovi Borellovi.

Pán Mikloško pri príležitosti podpisu týchto listov povedal: „Keď sa kdekoľvek vo svete pácha zlo, treba ho pomenovať, treba sa ozvať.“ Dodal, že ohľadom prenasledovania Falun Gongu v Číne a utrpenia praktizujúcich, chce aj z ďalekého Slovenska spraviť čo je možné – hovoriť o tom, písať o tom, myslieť na nich a vyjadrovať im solidaritu. Svoje vyjadrenie zakončil slovami: „Verím, že raz príde deň, kedy budú slobodní.“

František Mikloško, bývalý predseda NR SR, v listoch apeloval za prepustenie otca pána Lebina Dinga z väzenia v Číne

Pozadie prípadu rodičov pána Lebina

Rodičia Lebina Dinga, pán Yuande Ding spolu s manželkou Ruimei Ma, boli zatknutí v skorých ranných hodinách 12. mája 2023 čínskou políciou, keď práve pracovali na čajovom poli. Ma bola prepustená na kauciu, pričom jej manžel zostáva vo väzení.

Ich syn, pán Lebin Ding, sa im práve v tom čase pokúšal telefonovať. Jeho mama mu povedala: „Do nášho domu prišli zlí ľudia. Spútali ma. Necítim si ruky.“
Potom po pol minúte zložila.

Pani Ma bola prepustená na kauciu 14. mája, vďaka tlaku medzinárodných organizácií, medzi inými WOIPFG (Svetová organizácia na vyšetrenie prenasledovania Falun Gongu), ktorej vyšetrovatelia priamo telefonovali policajným staniciam v Číne, a tiež IGFM (Medzinárodná spoločnosť pre ľudské práva), ktorá zaslala protestný list pánovi veľvyslancovi ČĽR v Nemecku, Wu Kenovi; čínskemu ministrovi zahraničných vecí Qin Gangovi; tajomníkovi strany provincie Shandong, Lin Wu-ovi a tajomníkovi strany mesta Rizhao, pánovi Zhang Hui.

Dňa 14. júna dvaja príslušníci bezpečnostnej polície z mesta Rizhao nečakane navštívili jeho matku v jej dome v Číne. Rozhnevaní jej povedali, že Lebinov otec bude odsúdený na trest odňatia slobody za záchrannú operáciu v zahraničí, ktorá zahŕňala  protestné listy straníckemu tajomníkovi výboru strany mesta Rizhao. Dňa 13. júna bol jeho otec prevezený do väznice v meste Rizhao. To všetko sa pritom stalo bez akéhokoľvek právneho základu.

Dňa 20. júla 2023, práve v deň 24. výročia prenasledovania Falun Gongu, bol na Lebinovho otca vydaný zatykač, ktorý vydala policajná stanica okresu Donggang v meste Rizhao. Okresná prokuratúra Donggang má teraz v úmysle vzniesť voči nemu obvinenie, a to aj napriek chýbajúcemu právnemu základu.

Pán Lebin Ding sa neúnavne snaží o prepustenie svojho otca. Verí, že práve medzinárodný tlak môže priniesť zmenu, ako sa to stalo aj v prípade jeho matky. Jeho snahy priniesli aj prvé výsledky: Niekoľko poslancov Európskeho parlamentu, nemeckého Bundestagu, ako aj niekoľko poslancov českého parlamentu, či belgickej poslaneckej snemovne, poslalo listy Wu Kenovi, Lin Wuovi a Zhang Huiovi, v ktorých žiadali okamžité prepustenie pána Ding Yuandeho.