Bratislava: Sprievod upozorňujúci na viac než 24 rokov trvajúce prenasledovanie Falun Gongu v Číne

V sobotu 5. augusta ulicami Bratislavy prešiel sprievod upozorňujúci na viac než 24 rokov trvajúce prenasledovanie Falun Gongu v Číne. Sprievod sa začal na Hviezdoslavovom námestí a zúčastnilo sa na ňom približne 150 praktizujúcich Falun Gongu z mnohých európskych krajín – okrem Slovenskej a Českej republiky v ňom boli aj praktizujúci z Maďarska, Rakúska, Poľska, Nemecka, Švajčiarska ako aj ďalších krajín. V čele sprievodu bol Európsky orchester Tian Guo.

Orchester Tian Guo na Hviezdoslavovom námestí v Bratislave

Na úvod sprievodu zazneli na Hviezdoslavovom námestí príhovory hostí, ktorými boli František Mikloško, disident a bývalý predseda NR SR; Peter Osuský, poslanec NR SR a Lebin Ding, praktizujúci Falun Gongu, ktorého rodičia sú v Číne nespravodlivo prenasledovaní komunistickým režimom kvôli svojej viere vo Falun Gong.

Marek Tatarko, zástupca Slovenskej Asociácie Falun Gong, v úvode povedal. „Je to už 24 rokov odvtedy, ako 20. júla 1999 v Číne začalo prenasledovanie Falun Gongu, meditačnej disciplíny založenej na univerzálnych princípoch pravdivosť-súcit-znášanlivosť. Vtedy zo štatistického prieskumu čínskej vlády vyplynulo, že tento systém praktizuje okolo 100 miliónov ľudí, čo bolo viac než počet členov Čínskej komunistickej strany. Vtedajší čínsky prezident sa tým cítil ohrozený, a tak sa zo strachu o moc a zo svojej závisti rozhodol zničiť Falun Gong všetkými prostriedkami.“

Následne odovzdal slovo Lebin Dingovi, praktizujúcemu Falun Gongu z Berlína, ktorý popísal, ako boli jeho rodičia neprávom zatknutí v skorých ranných hodinách, 12. mája 2023 čínskou políciou, keď pracovali na čajovom poli. Jeho mama, pani Ruimei Ma, už bola prepustená na kauciu, pričom jej manžel Yuande Ding ostáva vo väzení.

Lebin Ding pri svojom prejave

„Vďaka tlaku medzinárodných organizácií bola moja matka prepustená za 12 dní, 24. mája 2023, no môj otec je stále zadržiavaný v zadržiavacom centre mesta Rizhao. Žiadni členovia rodiny ho nemajú dovolené navštíviť,“ povedala Ding. Zdôraznil dôležitosť petičných akcií a informovania ľudí o situácii ľudských práv v Číne, pretože takéto akcie môžu pomôcť zlepšiť situáciu prenasledovaných a viesť k ich prepusteniu. Pán Lebin Ding svoj prejav zakončil slovami: „Prosím, pomôžte oslobodiť praktizujúcich Falun Gongu v Číne.“

František Mikloško: „Verme, že Falun Gong bude jedným z tých, ktorí prinesú pokoj a nádej novej Číne, ktorá už nebude stáť len na matérii, na násilí a na bohatstve.“

František Mikloško, disident a bývalý predseda NR SR, pri svojom prejave.

František Mikloško vo svojom prejave spomenul prípad zrušenia rehoľných sestier v bývalom Československu z roku 1958, ktorým trvalo vyše 30 rokov, kým sa vrátili na svoje miesto.

„Musíme vydržať, musíme vydržať a musíme byť solidárni s našimi bratmi, ktorí trpia preto, že vyznávajú Falun Gong. Sloboda je nedeliteľná. Falun Gong prináša pokoj a zmierenie a je nepochopiteľné, že komunistická Čína prenasleduje týchto úplne nevinných, slušných ľudí,“ povedal František Mikloško.

Pokračoval: „Čína sa dnes chváli svojimi obrovskými ekonomickými úspechmi. Na poli ekonomiky s ňou musia vyjednávať Spojené štáty a všetky veľmoci. Ale som presvedčený, že Čína raz pochopí, že všetka táto moc, všetok ten konzum a to bohatstvo je neuveriteľne prázdne a bude ho treba naplniť niečím duchovným, niečím pokojným. A verme, že dovtedy Falun Gong vydrží, a že bude jedným z tých, ktorí prinesú pokoj a nádej tej novej Číne, ktorá už nebude stáť len na matérii, na násilí a na bohatstve.“

V závere svojho prejavu František Mikloško vyjadril solidaritu trpiacim v Číne, priateľom Falun Gong a odhodlanie aj naďalej sa takto stretávať a vyjadrovať solidaritu a hovoriť aj na Slovensku o ich utrpení.

Peter Osuský: „Je povinnosťou ľudí starať sa o tých, ktorí sú tým lepším svetom v obklopení zla“

Peter Osuský, poslanec NR SR, pri svojom prejave.

Peter Osuský povedal: „Za desaťročie v Národnej rade, kde som pôsobil v zahranično-politických štruktúrach, bolo mojou hlavnou náplňou to, že treba brániť dobrých proti zlým. A tak som sa staral od roku 2008 o Gruzínsko, potom od roku 2014 o Ukrajinu, medzitým o Bielorusko a trvale tiež o Tibet, Taiwan a Falun Gong. To sú všetko zoskupenia dobrých ľudí, ktorým zlo cielene a úmyselne škodí. Je našou ľudskou povinnosťou starať sa i do vecí, ktoré sa zdajú byť vzdialené.

Ja by som nebol v stave sedieť s vami v polohe lotosu, ale hodnoty, ktoré máte na chrbtoch na vetrovkách [ Pravdivosť-Súcit-Znášanlivosť ] sú jednoducho všeľudské a človek nemusí byť cvičenec, aby chápal, že to je ten lepší svet. Je povinnosťou ľudí starať sa o tých, ktorí sú lepší svet v obklopení zla.“

Pokračoval: „Tobôž mi leží na srdci osud ľudí, ktorých zločinecký, kriminálny režim cielene zatvára, mučí a v krajnom prípade im násilne odoberá orgány.“

Peter Osuský tiež dodal, že klaňanie sa hrubému domácemu produktu krajinám, ktoré porušujú ľudské práva, ako to dokumentoval prípad Tretej ríše, si demokratický svet chová toho najnebezpečnejšieho nepriateľa, aký vôbec existuje. Tiež povedal, že je primerané, aby tento fakt demokratickí politici nezabudli pripomínať tým na druhej strane stola, ako aj v pléne.

Pán Osuský spomenul aj prípad rodičov Lebin Dinga: „Na nich ako na kvapke vody vidíme to, aká hrôza sa deje. Títo rodičia tohto mladého muža sú ukážkou toho, čo máme mať na pamäti, akoby sme to vnímali, keby sa to stalo nám a našim rodičom.“

V závere Peter Osuský vyjadril svoje odhodlanie aj naďalej vyjadrovať svoju podporu dobrým ľuďom.

Sprievod ulicami Bratislavy

Sprievod vyrazil ulicami z Hviezdoslavovho námestia ulicami Starého mesta po Panskej, Ventúrskej a Michalskej ulici, ďalej cez  Hlavné námestie a Rybné námestie, späť na Hviezdoslavovo námestie.

V rámci sprievodu sa predstavil aj Európsky orchester Tian Guo, ktorého členmi sú hudobníci z viac ako 10 európskych krajín, a ktorých spája ich prax Falun Dafa. Členovia pochodového orchestra Tian Guo chcú svojou hudbou prinášať radosť svojim poslucháčom.

To sa im zjavne v uliciach Bratislavy aspoň trocha podarilo, o čom svedčili úsmevy a rozžiarené oči divákov lemujúcich ulice počas sprievodu.

Okrem transparentov o tom, že Falun Gong je dobrý, a že Svet potrebuje princípy Pravdivosť Súcit Znášanlivosť, bola časť sprievodu venovaná aj prenasledovaniu v Číne, apelu na jeho zastavenie a spomienke na obete prenasledovania v Číne. Priestor v sprievode mali aj transparenty gratulujúce ľuďom, ktorí už vystúpili z Čínskej komunistickej strany, a tiež transparenty odhaľujúce pravú povahu zla komunistického režimu.

Po skončení sprievodu pokračovala na Hviezdoslavovom námestí informačno-petičná akcia.

Sprievod ulicami Starého Mesta Bratislavy
Sprievod ulicami Starého Mesta Bratislavy
Sprievod ulicami Starého Mesta Bratislavy
Sprievod ulicami Starého Mesta Bratislavy
Sprievod ulicami Starého Mesta Bratislavy
Sprievod ulicami Starého Mesta Bratislavy
Sprievod ulicami Starého Mesta Bratislavy
Sprievod ulicami Starého Mesta Bratislavy
Sprievod ulicami Starého Mesta Bratislavy
Sprievod ulicami Starého Mesta Bratislavy
Sprievod ulicami Starého Mesta Bratislavy
Petičná akcia na Hviezdoslavovom námestí
Spoločné cvičenie na Hviezdoslavovom námestí