Aj návštevníci pekinskej opery v Bratislave odsúdili prenasledovanie Falun Gongu

V sobotu 18. apríla sa na Trnavskom mýte v Bratislave uskutočnilo zhromaždenie upozorňujúce na porušovanie ľudských práv v Číne pri prenasledovaní nasledovníkov Falun Gongu. Zhromaždenie sa uskutočnilo pri dome Istropolis, kde v ten večer vystúpila pekinská opera, takže mnoho jej návštevníkov tak malo možnosť dozvedieť sa o Falun Gongu a podpísať petíciu proti jeho prenasledovaniu v Číne.

"Čo je vlastne Falun Gong?" spýtala sa staršia pani, kým čakala na svoju známu. Po našom vysvetlení, že ide o systém meditačných cvičení, ktoré sa v Číne odovzdávajú od nepamäti, sa začudovala, prečo je teda prenasledovaný. Po našom vysvetlení, že čínskej komunistickej strane prekážala popularita Falun Gongu, a vtedajší čínsky prezident Jiang Zemin ho začal prenasledovať zo žiarlivosti a strachu o moc, len pokývala hlavou.

"Ja som jogínka, musím si prečítať, čo to vlastne je Falun Gong," povedala okoloidúca pani v stredných rokoch. "Petíciu za ľudské práva? To musíme podporiť!" povedala ďalšia okoloidúca pani a zamierila rovno k petícii.

Viacerí mladí ľudia si vzali letáčik a povedali, že si ho musia podrobnejšie prečítať.

Petíciu podpisovali aj mladí skateboardisti, ktorí plochu pred Istropolisom využívali ako svoje tréningové miesto. Mnohí boli dojatí príbehmi prenasledovania a scénami mučenia, ktoré vo väzení zažívajú nasledovníci Falun Gongu.

 

Mladí skateboardisti a návštevníci pekinskej opery podpisujú petíciu
 
Mladí skateboardisti podpisujú petíciu