Falun Gong vo Fiľakove a v Šahách

24. a 25. augusta zavítali praktizujúci Falun Gongu do dvoch menších miest na juhu Slovenska, do Fiľakova a do Šiah. Primátori oboch miest prejavili svoju ústretovosť a deň pred akciou zabezpečili informovanie obyvateľov mestským rozhlasom. Nechýbal ani oznam na internetovej stránke mesta Šahy a článok v informačnom mesačníku mesta Fiľakovo.

Praktizujúci prišli z viacerých kútov Slovenska, aby poukázali na dodnes trvajúcu žalostnú situáciu na poli ľudských práv v Číne. Ľudia, prichádzajúci k plagátom s fotografiami obetí tohto krutého prenasledovania, často neverili vlastným očiam. Ako sa to môže diať? Môže byť totalitný režim naozaj takýto brutálny a neľudský? Mnoho ľudí pristúpilo k podpisu petičnej listiny bez potreby ďalšieho objasňovania, ich súcitné srdce im okamžite dalo signál, že túto iniciatívu treba podporiť!

Primátor mesta Fiľakovo na znak svojho nesúhlasu s prenasledovaním Falun Gongu v Číne tiež podpísal petíciu. Jedna pani v Šahách po podpise petície dodala: "Samozrejme, že odsudzujem praktiky komunizmu, veď nimi trpím doteraz!"

Kriedou na chodníku nakreslené siluety obetí tohto krutého prenasledovania dali tejto protestnej akcii ďalší rozmer, ľudia cítili "mrazenie" z ohavných činov totalitného komunizmu.

V posledných mesiacoch sa na akciách Falun Gongu takmer pravidelne objavujú mladí pomocníci. Vypýtajú si letáčiky, aby ich mohli roznášať aj do ostatných ulíc mesta. Vo Fiľakove si popri roznášaní letákov stihli vyskúšať aj niektoré cvičebné pohyby.

Tradičnou súčasťou našich akcií je aj prezentácia systému piatich cvičení Falun Gongu. Z ľudí, ktorí podpisovali petíciu sa mnohí zaujímali aj o cvičenia. Dozvedeli sa, že Falun Gong sa každú nedeľu od 9:00 cvičí na cvičebnom mieste vo Fiľakovskom mestskom parku a záujemcovia sa tu môžu zadarmo naučiť pohyby cvičení.

 

Článok v miestnych novinách (Fiľakovské zvesti)