Bratislava: Vítanie nového roka 2007 pred čínskou ambasádou v Bratislave

Bratislava, 31.12.2006: Príchod nového roka býva väčšinou dôvodom osláv, nadšenia a zábavy. Pre niekoľkých nasledovníkov Falun Gongu pred čínskou ambasádou v Bratislave bol však aj čímsi symbolický. Privítali príchod nového roka v pokoji a tichu meditácie. Meditácie na symbolickom mieste - pred čínskou ambasádou - pretože je to práve Čína, ktorá už siedmy rok prenasleduje nasledovníkov tohto duchovného systému. Príchod nového roka sa tak stal zároveň novou nádejou na ukončenie prenasledovania.

Prenasledovanie, ktoré v Číne spustila vládna strana pred siedmimi rokmi, sa dotýka viac ako 100 miliónov ľudí, ľudí, ktorí nikomu neublížili. Naopak, stali sa zdravšími, lepšími a pre spoločnosť prospešnými. Vláda však nevedela zniesť popularitu tohto systému, a tak ho začala prenasledovať. Prenasledovanie trvá dodnes a bolo pri ňom zabitých niekoľko tisíc ľudí. Pri prenasledovaní sa nezriedka používa mučenie a podľa nedávnych správ čínsky režim dokonca necháva násilne odoberať vnútorné orgány nasledovníkom tohto systému, čím ich zabíja. Na toto poukázal nedávno bývalý kanadský štátny tajomník David Kilgour vo svojej správe a nazval to "novou formou zla, aké ešte nebola videná na našej planéte".

Nasledovníci Falun Gongu reagujú na prenasledovanie pokojne a snažia sa vytvoriť tlak verejnej mienky na čínsky režim tým, že o prenasledovaní informujú viacerých ľudí vo svete. Jednou z takýchto akcií bola aj silvestrovská akcia pri ambasáde v Bratislave.
 

Hmla

Zlatá žiara, nebo hmlisté,
v hrudi bije srdce čisté.
Zima a chlad nemajú moc,
myseľ pravá, to je tá cnosť.

Tu

Spolu s vami,
oku nie vždy lahodiac,
kráčali oni,
cieľ ich ľudstva viac.

Hoc teraz
nikto nevie kto to
Kráľ-žobrák,
hore-dole toto.

Pravosť vnútra,
hoc je kalom prekrytá,
Ukáže sa,
nezostane ukrytá.

Lavica

Dávno ač aj tribunál už stojí,
milosť sudcu bezmedzná je kvôli,
Čakať riadi všetkým zôkol-vôkol,
By rtieľ zjaviť spravodlivý mohol.

Žalobcovia, žalovaní,
každá strana prítomná,
vzal si tak plať,
Zákon právo vykoná.

Čas dozrel, hlas už zhora velí,
preč zrazu hustá hmla sa valí,
lavica tá nový pohľad skýta
a lúč jasu spravodlivosť víta.

(básne sú venované ľuďom prenasledovaným za svoju vieru vo Falun Gong a ľuďom, ktorí sa snažia im pomôcť)