Zhromaždenie vo Viedni žiada okamžité ukončenie prenasledovania Falun Gongu

Popoludní 19. júna 2004 boli turisti i obyvatelia Viedne hlboko dotknutí, niektorí dokonca pohnutí až k slzám, ako počúvali prejavy na zhromaždení odhaľujúcom prenasledovanie Falun Gongu. Zhromaždenie bolo časťou programu, ktorého sa zúčastnilo niekoľko stoviek európskych praktizujúcich, aby pomohli viacerým ľuďom uvedomiť si kampaň genocídy, ktorú spustil bývalý čínsky vodca Jiang Zemin a ktorá sa deje za dverami Jiangovej informačnej a mediálnej blokády.

Po bočnej strane pódia ukazovalo počas zhromaždenia niekoľko praktizujúcich typické scény mučenia z čínskeho pracovného tábora, kde sú nevinní ľudia spútaní, zviazaní, bití a trápení elektrickými šokmi obuškov. Tento výjav zviditeľnil realitu utrpenia pre prizerajúcich, ktorí boli ohromení a vydesení pohľadom na to, čo sa deje každý deň počas brutálneho režimu Jianga.

Ako rečníci robili prejavy, približne stovka praktizujúcich Falun Gongu pokojne sedela v meditácii alebo pokojne počúvala. Ich pokojná póza a pokoj ostro kontrastoval s drsnými obrazmi popisovanými rečníkmi. Mnohí ľudia sa pristavovali a počúvali, naťahujúc krk ponad plecia tých pred nimi, aby lepšie videli. Niektorí zostali aj dlhšie, aby si vypočuli všetky príhovory. Iní chvíľku počúvali, potom si vzali informačné materiály, stáli tam, čítali a počúvali.

Prvým rečníkom bola predsedníčka Výboru pre ľudské práva v Rakúskom parlamente, pani Terézia Stoisits. Pani Stoisits vyjadrila svoju mienku, že každý druh prenasledovania, mučenia alebo porušovania ľudských práv by mal byť odstránený, bez ohľadu na to, kde sa deje. Povedala, že hoci ľudské práva v Rakúsku sú dobré, ľudia tam majú stále zodpovednosť nahlas hovoriť o tých, ktorí sú prenasledovaní. Pani Stoisits tiež povedala, že sa stretla s praktizujúcimi Falun Gongu a zanechali v nej hlboký dojem toho, ako nasledujú princípy pravdivosti, súcitu a tolerancie vo svojom živote.

Potom bolo prečítané stanovisko rakúskej členky Európskeho parlamentu, pani Uršuli Stenzel. Nasledoval lord Francis Thurlow, 93-ročný bývalý diplomat, so silným prejavom vyzývajúcim národy slobodného sveta a rakúskych ľudí, aby pomohli ukončiť prenasledovanie. Označil Jiang Zemina ako hlavného podnecovateľa prenasledovania a popísal, ako Jiang vydal rozkaz zničiť praktizujúcich Falun Gongu fyzicky, zničiť ich povesť a finančne ich zruinovať. Lord Thurlow prirovnal prenasledovanie Falun Gongu ku prenasledovaniu kresťanov v Rímskej ríši.

Po prejave lorda Thurlowa nasledoval írsky študent Zhao Ming, ktorý hovoril o svojich zážitkoch v rukách Jiangovho režimu v čínskom pracovnom tábore, kde bol zadržiavaný viac ako jeden a pol roka. Ako popisoval hrôzy odňatia spánku, systematického bitia a trápenia elektrickými obuškami, mnohí z poslucháčov boli pohnutí k slzám. Zhao Ming povedal, že sa ho novinári často pýtajú, prečo čínsky režim mučí a prenasleduje praktizujúcich Falun Gongu. Popísal svoju odpoveď: "Mučili ma! Prečo by som mal vysvetľovať, prečo ma prenasledujú? Oni by mali vysvetliť, prečo ma mučia! Mali by vysvetliť, prečo páchajú celé toto prenasledovanie voči nevinným ľuďom! Nedokážu tolerovať žiadnu inú ideológiu."

Ďalšou rečníčkou bola Daniela Luschin z rakúskej pobočky Spoločnosti ohrozených ľudí. Nasledoval ju prezident IGFM (Medzinárodnej organizácie ľudských práv). Potom mali ľudia možnosť počuť pani Jane Dai, ktorej jednoduché slová dojali mnohých k slzám, keď popisovala, ako jej manžel bol umučený k smrti kvôli praktizovaniu Falun Gongu. Jej štvorročná dcéra stála po jej boku a jej matka sa ťažko mohla ubrániť slzám, keď popisovala, ako nevie čo povedať, keď sa jej dcéra spýta, "Kde je otec?" Posledným rečníkom bola Monika Weiss, predstaviteľka Svetovej organizácie na vyšetrenie prenasledovania Falun Gongu.

Po prejavoch nasledovali dve hudobné predstavenia. Prvým bola pieseň v Angličtine nazvaná "Walk On" (Kráčajme ďalej) zahraná za doprovodu akustickej gitary spevákom švédskej skupiny "Yellow Express." Druhým bola flautová hudba, ktorú zahral praktizujúci Falun Gongu, pán Chen Guohua.

V popoludňajších hodinách cez centrum Viedne prešiel sprievod praktizujúcich Falun Gongu. Obyvatelia tohto starobylého, svetoznámeho kultúrneho a hudobného mesta boli hlboko pohnutí. Sprievod obsahoval predvádzanie tanca - okrem iných to bol lotosový tanec, tanec kvetinového koša a vejárový tanec. Tance predvádzali praktizujúce Falun Gongu v pestrofarebných čínskych krojoch.

Na záver sprievodu si mohli okoloidúci prečítať transparenty s nadpismi žiadajúcimi ukončenie prenasledovania a postavenie Jiang Zemina a ďalších pôvodcov prenasledovania pred súd. Sprievodu sa zúčastnili praktizujúci z vyše 30 krajín sveta, vrátane Čiech a Slovenska.

pani Stoisits, predsedníčka
Výboru pre ľudské práva
v Rakúskom parlamente
Katharina Grieb,
zástupkyňa IGFM
Zhao Ming Jane Dai s dcérou
Sprievod mestom