Agenti čínskej štátnej bezpečnosti uniesli austrálsku občianku

Londýn, 24. január 2003 (informačné centrum Falun Gongu)

"Uniesli ma... Prosím, zavolaj môjmu mužovi a požiadaj austrálsku vládu, aby ma zachránili!" - to sú posledné slová Nancy Chen predtým, ako bolo spojenie prerušené.

Londýn (Európske informačné centum Falun Gongu) - agenti čínskej štátnej bezpečnosti v meste Chengdu, Čína, uniesli 22. januára 2003 Nancy Chen, 34 rokov.

Nancy je občianka Austrálie a žije v Canterbury so svojím manželom, Hubertom Lu a 6-ročnou dcérou, Catherine.

Nancy odišla so svojou dcérou do Číny 17. januára, aby navštívila svojich rodičov. 20. januára, potom ako odišla navštíviť svojich priateľov v Chengdu, jej rodina o nej už nepočula až do 6:00 hodiny ráno 22. januára, keď Nancy zavolala svojej mame a povedala: "Uniesli ma neďaleko amerického veľvyslanectva v Chengdu. Prehľadali ma a vzali mi všetky veci, vrátane pasu. Prosím, zavolaj môjmu mužovi a požiadaj austrálsku vládu, aby ma zachránili.

Hovor bol potom prerušený. Ďalší kontakt s Nancy nebol nadviazaný.

Pán Lu hovorí, že dostal informáciu, že bola unesená agentmi čínskej štátnej bezpečnosti.

Nancy-ina dcéra bola so svojou matkou, keď bola unesená.

Nancy-ini rodičia boli tiež kontaktovaní ľuďmi z čínskej štátnej bezpečnosti, ktorí sa im vyhrážali, aby Nancy-in manžel túto udalosť v Austrálii ani na Internete nezverejňoval.

Okamžite potom, ako sa to dopočul, pán Lu vedel, že musí konať rýchlo. Pán Lu skontaktoval austrálske oddelenie ministerstva zahraničia (DFAT). Hovorca DFAT vtedy uistil pána Lu, že skontaktujú čínsku vládu vo veci jeho ženy a tí sú povinní reagovať v priebehu 72 hodín.

Podľa pána Lu bola Nancy unesená jednoducho preto, lebo praktizuje Falun Gong.

Od roku 1999, čínsky vodca Jiang Zemin realizuje prenasledovanie praktizujúcich Falun Gongu, čo v poslednom čase vyvrcholilo niekoľkými prípadmi prenasledovania, namierenými proti zahraničným občanom a obyvateľom ako aj zasahovanie v iných krajinách.

Podľa pána Lu, Nancy-ina mama a brat boli potom odvedení na policajnú stanicu a vypočúvaní. V čase, keď sa to dozvedel jej matka stále nebola prepustená, povedal pán Lu. Polícia tiež prehľadala dom Nancy-inej mamy a hľadala knihy Falun Gongu, kazety a iné materiály. Priatelia hovoria, že Nancy si bola vedomá drsného prenasledovania praktizujúcich Falun Gongu v Číne, ale chýbala jej rodina v Číne a chcela ich navštíviť.

Pán Lu hovorí, že mu veľmi záleží na bezpečnosti jeho ženy a veľmi chce svoju dcéru späť do Austrálie. Pán Lu vraví, že austrálski vládni predstavitelia ho uistili, že podniknú všetko, aby priviedli jeho dcéru späť do Austrálie, ale stále ešte nedostali odpoveď od čínskych úradov ohľadom Nancy.

Viac informácií môžete získať od:

Tony Dai: 0416 234 095 alebo Thomas Dobson: 0414 538 115
Web site: www.falunau.org Email: news@falunau.org

# # #

Pozadie

Falun Gong, tiež známy ako Falun Dafa je kultivačná metóda na zušľachťovania mysle i tela, založená na univerzálnych princípoch "Pravdivosť-Súcit-Tolerancia." Je to metóda, ktorá sa predtým, ako ju p. Li Hongzhi v roku 1992 zverejnil, odovzdávala z učiteľa na žiaka po tisícky rokov. Falun Gong je zakorenený v tradičnej čínskej kultúre, ale je odlišný a oddelený od iných metód ako sú budhistické náboženstvo alebo taoizmus. Od svojho predstavenia v roku 1992 sa rýchlo ústnym podaním rozšíril po Číne a teraz je praktizovaný vo viac ako 50 krajinách sveta.

Keď vládne odhady hovorili asi o 100 miliónoch praktizujúcich Falun Gongu, čínsky prezident Jiang Zemin postavil túto metódu v júli 1999 mimo zákon ( reportáž), z obavy, že sa dotkne sŕdc a myslí viac občanov, ako komunistická strana. Jiangov režim nebol schopný poraziť ducha miliónov, ktorí zažili zlepšenie zdravia a pozitívny vplyv Falun Gongu, a tak zintenzívnil propagandistickú kampaň na obrátenie verejnej mienky proti tejto metóde, pričom potichu väzní, mučí a dokonca zabíja tých, ktorí ju praktizujú.

Európske informačné centrum Falun Gongu overilo podrobnosti o 557 obetiach( reportáže / zdroje) od začiatku prenasledovania Falun Gongu v Číne v roku 1999. Vládni úradníci v Číne však hovoria, že skutočný počet obetí je značne nad 1.600, pričom experti odhadujú, že toto číslo je omnoho vyššie. Stovky tisíc ľudí bolo zadržaných a viac ako 100.000 bolo deportovaných do nútených pracovných táborov, väčšinou bez súdneho procesu.

Ak potrebujete viac informácii, kontaktujte prosím európske informačné centrum Falun Gongu.
Kontakt: Peter Jauhal +44 7739 172 452 , Webstránka (v angličtine): http://www.clearharmony.net/
Email: europe@falungonginfo.net , Email (Slovensko): info@falungong.sk

Správa v DOC forme