Španielsky súd obžaloval najvyšších predstaviteľov Komunistickej strany v Číne z mučenia a genocídy voči Falun Gongu


obvinení majú 4-6 týždňov na reakciu a môžu čeliť medzinárodnému zatykaču

New York - Španielsky sudca v bezprecedentnom rozsudku obžaloval päť vysokopostavených predstaviteľov Čínskej komunistickej strany (ČKS) z ich účasti v zločinoch za mučenie a genocídu páchanú voči praktizujúcim Falun Gongu. Medzi žalovanými je bývalý vodca ČKS, Jiang Zemin, široko označovaný za hlavného pôvodcu kampane na "odstránenie" tejto duchovnej praxe.

Po dvojročnom vyšetrovaní sudca Španielskeho národného súdu, Ismael Moreno, minulý týždeň informoval právnika Carlosa Iglesiasa z nadácie pre ľudské práva (Human Rights Law Foundation, HRLF), že súd uznal návrh na žalobu obžalovaných z mučenia a genocídy. Za spáchanie zločinu genocídy čelia obžalovaní podľa oznámenia väzeniu až 20 rokov a môžu byť voči obetiam uznaní za hmotne zodpovedných kvôli náhrade škody.

Oznámenie od sudcu tiež uvádza, že súd uznal návrh na poslanie zisťovacích listov (listov s požiadavkami) piatim obžalovaným do Číny s otázkami ohľadom ich individuálneho zapojenia do prenasledovania Falun Gongu. Rozhodnutie nasledovalo po sérii súdnych podaní od Iglesiasa a ďalších pracovníkov HRLF.

Obžalovaní majú 4-6 týždňov na reakciu a môžu následne čeliť extradícii (vydanie stíhanej osoby), ak by cestovali do krajiny, ktorá má so Španielskom dohodu o extradicii. Rozhodnutie bolo spravené pod zákonnou zásadou univerzálnej jurisdikcie, ktorá dovoľuje domácim súdom vypočuť prípady genocídy a zločinov proti ľudskosti bez ohľadu na to, kde sa vyskytnú.

"Toto historické rozhodnutie španielskeho súdu znamená, že vodcovia Čínskej komunistickej strany zodpovední za brutálne zločiny sú teraz o krok bližšie k tomu, aby boli postavení pred súd," povedal Iglesias. "Keď človek spraví zločin genocídy a mučenia, je to zločin proti medzinárodnému spoločenstvu ako celku a nielen voči čínskym občanom. Španielsko sa ukazuje ako obhajca ľudských práv a univerzálneho práva."

Medzi obvinenými sú bývalý vodca ČKS Jiang Zemin, široko označovaný za hlavného pôvodcu kampane spustenej v roku 1999 na "odstránenie" Falun Gongu. Obvineniam tiež čelí Luo Gan, ktorý dozeral na Úrad 610, celonárodnú tajnú policajnú zložku, ktorá viedla brutálnu kampaň. Čínski právnici porovnávajú Úrad 610 s Gestapom známym z nacistického Nemecka svojou brutalitou a právomocou nad rámec zákona.

Ďalšími troma obžalovanými sú Bo Xilai, bývalý minister hospodárstva a súčasný tajomník strany v Chongqingu; Jia Qinglin, štvrtý najvyšší predstaviteľ strany v jej hierarchii a Wu Guanzheng, vodca interného disciplinárneho výboru strany. Obvinenia voči nim sa zakladajú na ich aktívnom postupe v prenasledovaní voči Falun Gongu, kde slúžili ako najvyšší predstavitelia v Liaoningu, Pekingu, a Shandongu. Vo svojom článku, ktorý získal Pulitzerovu cenu, Ian Johnson z The Wall Street Journalu popisuje ako Wu uvalil pokuty na tých podriadených, ktorí nezakročili dostatočne voči Falun Gongu, čo viedlo políciu k mučeniu miestnych obyvateľov a v niektorých prípadoch k ich smrti.

Ďalšie dôkazy, ktoré vzal súd počas vyšetrovania do úvahy, zahŕňali písomné výpovede od pätnástich praktizujúcich Falun Gongu a ústne výpovede od siedmich praktizujúcich, vrátane obetí mučenia a príbuzných tých, ktorí boli zabití v čínskych väzeniach. Súd sa pri rozhodovaní tiež opieral o správy Amnesty International, Human Rights Watch a Výboru pre ľudské práva OSN, povedal právnik HRLF Iglesias.

Zdroj: http://www.faluninfo.net/article/924/?cid=84