60 rokov komunistického režimu v Číne = 60 sviečok = 60 miliónov obetí

Vo štvrtok 1. 10. od 17:45 sa v Bratislave pred čínskym veľvyslanectvom na Jančovej ulici uskutoční zhromaždenie upozorňujúce na porušovanie ľudských práv v Číne. Na zhromaždení organizovanom Slovenskou asociáciou Falun Gong a Konzervatívnym inštitútom M.R.Štefánika si chceme pripomenúť 60 miliónov obetí komunistického režimu, vrátane nasledovníkov Falun Gongu v posledných 10 rokoch a upozorniť na fakt, že v rámci príprav na oslavy Národného dňa (1. októbra) čínska polícia sprísnila opatrenia voči všetkým aktivistom za ľudské práva v Číne. Opatrenia majú cieľ zabrániť prípadným protestom, alebo "zmareniu" vykreslenia obrazu prosperujúcej Číny, ktorá dodržiava ľudské práva.

Pri tejto príležitosti pozývame všetkých, ktorým záleží na ľudských právach v Číne, aby prišli zapáliť sviečku za obete komunistického režimu. Zapálime 1 sviečku za 1 milión obetí komunistického režimu. Čierna kniha komunizmu (R. Rumel, N. Davies) udáva počet obetí samotnej Maovej éry v Číne na 65 miliónov (celkový počet obetí komunitiských režimov vo svete sa odhaduje cez 100 miliónov). Plánujeme teda zapáliť 60-80 sviečok.

1. október je dobrá príležitosť upozorniť na to, že Čína nemá len svoju peknú stránku, ktorú sa snaží ukázať svetu. Má aj stránku, ktorou sa nechváli, stránku, ktorá prenasleduje svojich "triednych nepriateľov", ľudí, ktorí chcú slobodne vyjadriť svoj názor alebo praktizovať svoju vieru. Medzi nich patria nasledovníci Falun Gongu, právnici, spisovatelia či novinári.

Podobne ako po minulé roky, sú u praktizujúcich Falun Gongu vykonávané domové prehliadky, s cieľom zastrašiť ich a odradiť od prípadnej cesty do Pekingu.

Na cestách a železničných tratiach sú prísne kontroly, kde jedným z kritérií je, či dotyčná osoba je praktizujúcou Falun Gongu alebo má so sebou materiály o prenasledovaní Falun Gongu.

Konkrétne príklady prenasledovania v septembri 2009

Len za september 2009 boli v čínskych väzeniach zaznamenané 3 prípady úmrtí praktizujúcich Falun Gongu v dôsledku mučenia, pričom bolo odhalených viac ako 10 prípadov mučenia a niekoľko úmrtí z minulého obdobia.

Pani Wang Huilan umrela začiatkom septembra 2009 na následky brutálneho núteného kŕmenia len 6 dní po jej zatknutí v meste Zhuozhou. Jej priateľka Xie Haiying, spolu s ktorou bola zatknutá, je v súčasnosti pod prísnym dohľadom polície.

Pán Tan Yi z mesta Chongqing bol zatknutý v októbri 1999 pri svojej ceste do Pekingu s cieľom upozorniť na prenasledovanie Falun Gongu. Po niekoľkonásobnom zadržaní a mučení v pracovnom tábore umrel doma 22. septembra 2009.

Pán Hou Shaohua umrel pri zatýkaní políciou na následky pádu z okna 15. septembra 2009.

# # #

Pozadie

Falun Gong, tiež známy ako Falun Dafa je prax meditácií a cvičení, založená na univerzálnych princípoch "Pravdivosť-Súcit-Znášanlivosť." Ľudia ho cvičia vo viac ako 60 krajinách sveta a je zakorenený v tradičnej čínskej kultúre. Keď vládne odhady hovorili asi o 100 miliónoch praktizujúcich Falun Gongu, vtedajší čínsky komunistický vodca Jiang Zemin postavil túto metódu v júli 1999 mimo zákon. Odvtedy Jiangov režim zintenzívnil propagandistickú kampaň na obrátenie verejnej mienky proti tejto metóde, pričom väzní, mučí, zabíja a podľa posledných informácií dokonca vyberá vnútorné orgány tým, ktorí ju praktizujú. Európske informačné centrum Falun Gongu overilo podrobnosti o 3292 obetiach od začiatku prenasledovania Falun Gongu v Číne v roku 1999. Vládni úradníci v Číne však hovoria, že skutočný počet obetí je značne nad 5.000, pričom experti odhadujú, že toto číslo je omnoho vyššie. Stovky tisíc ľudí bolo zadržaných a viac ako 100.000 bolo deportovaných do nútených pracovných táborov, väčšinou bez súdneho procesu. Voči pôvodcom tohto prenasledovania sa dnes vo svete vedie približne 50 súdnych procesov, v ktorých sú obvinení zo zločinov genocídy a mučenia.