Praktizujúci Falun Gong dňa 29. a 30. júna od 9 do 18 hodiny vyjadria na námestí SNP v Bratislave nesúhlas s porušovaním ľudských práv v Číne

Niekoľkočlenná skupina praktizujúcich zo Slovenska a Čiech sa zhromaždí tento víkend na námestí SNP v Bratislave, aby opätovne pokojným spôsobom vyjadrili svoj nesúhlas s hrubým porušovaním ľudských práv v Číne. Táto akcia v Bratislave je úvodom v sérii protestov v mestách na Slovensku, ktoré praktizujúci navštívia počas nasledujúceho týždňa. Akcie podobného charakteru prebiehajú po celom svete a tešia sa záujmu obyvateľov a médii.

Falun Gong (všeobecné údaje)

Falun Gong, tiež známy ako Falun Dafa je kultivačná metóda na zušľachťovania mysle i tela, založené na vesmírnych princípoch "Pravdivosť-Súcit-Znášanlivosť." Je to metóda, ktorá sa predtým, ako ju pán Li Hongzhi v roku 1992 zverejnil odovzdávala osobne po tisícky rokov. Falun Gong je zakorenený v tradičnej čínskej kultúre, ale odlišný a oddelený od iných metód ako sú budhistické náboženstvo alebo Taoizmus. Od svojho predstavenia v roku 1992 sa rýchlo ústnym podaním rozšíril po Číne a teraz je praktizovaný vo viac ako 50 krajinách sveta.

Za krátky čas si našiel veľa priaznivcov a odhady z roku 1999 hovoria v Číne o 100 miliónoch praktizujúcich. Prezident Jiang Zemin postavil túto metódu v júli 1999 mimo zákon, z obavy, že sa dotkne sŕdc a myslí viac občanov, ako komunistická strana. Jiangov režim nebol schopný poraziť ducha miliónov, ktorí zažili zlepšenie zdravia a pozitívny vplyv Falun Gongu a tak zintenzívnil propagandistickú kampaň na obrátenie verejnej mienky proti tejto metóde, pričom potichu väzní, mučí a dokonca zabíja tých, ktorí ju praktizujú.

Informačné centrum Falun Dafa overilo podrobnosti o viac ako 422 úmrtiach od začiatku prenasledovania Falun Gongu v Číne v roku 1999. Vládni predstavitelia v Číne však hovoria o tom, že skutočný počet mŕtvych je značne nad 1600. Viac ako 100.000 bolo zadržaných, pričom viac ako 20.000 ich bolo odsúdených na nútené práce v pracovných táboroch bez súdneho procesu.