V Číne prebieha najväčšia celoštátna kampaň zatýkania od júla 1999


Tajné príkazy od Čínskej komunistickej strany prinášajú vlnu zatknutí, prehliadky domov a podmienky stanného práva

NEW YORK (FDI) - Čínska komunistická strana vykonáva podľa početných zdrojov v Číne najmasovejšie zatýkanie v celej krajine, pokrývajúce niekoľko provincií a mnoho miest. Zatknutia sú zamerané na všetkých, o ktorých sú presvedčení, že majú spojenie s Falun Gongom a svedkovia uvádzajú, že niektoré mestá sú ovládané pod podmienkami stanného práva.

Toto masové zatýkanie predstavuje najväčšiu kampaň od júla 1999, keď čínske úrady zhromaždili desiatky tisíc praktizujúcich Falun Gongu v dočasných záchytných centrách a na štadiónoch. Mnoho praktizujúcich bolo vtedy vytrhnutých zo svojich domovov uprostred noci.

Vlna odstúpení - Milión ľudí sa vzdáva komunistickej strany

Správy z Číny hovoria, že táto vlna zatýkaní je priamou reakciou na rastúcu popularitu "Deviatich komentárov o Čínskej komunistickej strane" (text), sérii článkov publikovaných denníkom The Epoch Times, ktoré poskytujú vecný pohľad na postup ČKS pri potláčaní a zabíjaní počas posledných 60 rokov v Číne.

Publikovanie Komentárov spustilo v Číne rastúce hnutie, kde členovia strany verejne vystupujú tempom približne (priemerne) 20.000 ľudí denne. Dodnes uverejnilo svoje vystúpenie zo strany na stránkach špeciálne vytvorených pre tento účel (www.tuidang.org) viac ako 1 milión ľudí.

Tajné príkazy zhora

Veriac že praktizujúci Falun Gong sa zúčastnili na publikovaní a rozširovaní Deviatich Komentárov, úrady ČKS v Pekingu prehlásili Falun Gong za "reakčnú politickú organizáciu" a pokúsili sa vytvoriť atmosféru ospravedlnenia pre útlak v širokom rozsahu.

V marci úrady vydali vnútorné dokumenty, nariaďujúce prehľadávanie domovov praktizujúcich Falun Gongu po celej krajine. Policajt z Wuhanu solidárny s Falun Gongom, ktorý videl jeden z dokumentov, hovorí, že v dokumente sa uvádza, že "každý, kto bude nájdený s kópiou Deviatich Komentárov, bude odsúdený na štyri roky väzenia."

Minulú noc v provincii Shandong začali platiť podmienky stanného práva a začalo sa masové zatýkanie praktizujúcich Falun Gongu. V meste Jinan, hlavnom meste provincie Shandong, boli policajné autá umiestnené na križovatkách a prehliadali všetky vozidlá, ktoré išli okolo. Podľa očitých svedkov bolo zjavné, že úrady boli zamerané na praktizujúcich Falun Gongu, pretože nekontrolovali doklady o vozidle alebo vodičský preukaz. Namiesto toho zastavovali vozidlá a kontrolovali, či vodič "vyzerá láskavo". Keďže vedia, že prax obsahuje tradičné hodnoty a život podľa etických princípov, počas uplynulých niekoľkých rokov čínska polícia používa čoraz rafinovanejšie techniky na identifikáciu jednotlivcov, ktorí sa venujú Falun Gongu, požadujúc od zadržaných, aby nadávali alebo prejavili nemilosrdné správanie.

6. a 7. apríla v oblasti Yifeng, provincia Jiangxi, prebiehalo široké prenasledovanie po celej oblasti, zatýkajúc každého, o kom sa verilo, že bol "pevný v praktizovaní Falun Gongu".

10. apríla policajné oddelenie v Guangan, provincia Sichuan zvolalo tajné päťdňové stretnutie, aby si pripravili plány na realizovanie plánov prenasledovania v tejto oblasti.

Policajné oddelenia v Urumqi (Vnútorné Mongolsko) nedávno začali zverejňovať na výveskách oznamy o odmenách za informácie vedúce k zajatiu miestnych praktizujúcich Falun Gong. Jeden pozorovateľ si však všimol, že úrady nedávajú na oznamy žiadnu oficiálnu pečiatku, obávajúc sa zanechať dôkaz o taktike prenasledovania.

# # #


SPRÁVY - 1. Máj 2005 (pôvodná správa z 22. apríla 2005) Informačné centrum Falun Dafa, www.faluninfo.net


Pozadie

Falun Gong, tiež známy ako Falun Dafa je prax meditácií a cvičení, založená na univerzálnych princípoch "Pravdivosť-Súcit-Tolerancia." Ľudia ho cvičia vo viac ako 50 krajinách sveta a je zakorenený v tradičnej čínskej kultúre. Keď vládne odhady hovorili asi o 100 miliónoch praktizujúcich Falun Gongu, vtedajší čínsky komunistický vodca Jiang Zemin postavil túto metódu v júli 1999 mimo zákon (reportáž). Odvtedy Jiangov režim zintenzívnil propagandistickú kampaň na obrátenie verejnej mienky proti tejto metóde, pričom väzní, mučí a dokonca zabíja tých, ktorí ju praktizujú. Európske informačné centrum Falun Gongu overilo podrobnosti o 1804 obetiach (reportáže / zdroje) od začiatku prenasledovania Falun Gongu v Číne v roku 1999. Vládni úradníci v Číne však hovoria, že skutočný počet obetí je značne nad 1.600, čo znamená, že skutočný počet obetí je pravdepodobne nad 5.000. Stovky tisíc ľudí bolo zadržaných a viac ako 100.000 bolo deportovaných do nútených pracovných táborov, väčšinou bez súdneho procesu.

Ak potrebujete viac informácii, kontaktujte prosím európske informačné centrum Falun Gongu.
Gail Rachlin 917-757-9780, Levi Browde 914-720-0963, Erping Zhang 646-533-6147
E-mail: contact@faluninfo.net, Web: http://www.faluninfo.net/
Na Slovensku: Mgr. Peter Šedík, 0903 131 564

Správa v DOC forme