FDI: Správa OSN, ktorá je súhrnom zistení ohľadom prenasledovania Falun Gongu


"Krutosť a brutalita uvedených činov mučenia sa nedá popísať." - Špeciálny spravodajca OSN pre mimosúdne, skrátené a svojvoľné popravy
 

SAN DIEGO (FDI) - Pracovná skupina ľudských práv Falun Gongu (www) ohlásila publikovanie "Správy OSN roku 2004 ohľadom čínskeho prenasledovania Falun Gongu". Druhé vydanie tejto knihy obsahuje správy vydané zvláštnym spravodajcom komisie OSN pre ľudské práva ohľadom krutého a často smrteľného prenasledovania praktizujúcich Falun Gongu Čínou.

Každý rok publikujú Špeciálni spravodajcovia OSN súhrn správ ohľadom situácie ľudských práv po celom svete. Páchanie násilia voči Falun Gongu priťahuje čoraz viac odsúdenia od Špeciálnych spravodajcov.

"Tieto zistenia a správy presvedčivo rozptyľujú tvrdenia čínskej vlády o tom, že Čína zažíva 'najlepšie obdobie ľudských práv', " hovorí pani Liying Zheng, dobrovoľná vydavateľka pre pracovnú skupinu.

Kniha obsahuje správy vydané spravodajcami z množstva rôznych oblastí, vrátane Špeciálnym spravodajcom v otázky mučenia, Špeciálnym spravodajcom pre mimosúdne, skrátené alebo svojvoľné popravy, Špeciálnym spravodajcom ohľadom násilia voči ženám, Špeciálnym spravodajcom o slobode vyznania alebo viery a Špeciálnym spravodajcom o slobode vyjadrenia.

Príkladom zistenia je vyjadrenie Špeciálneho spravodajcu pre mimosúdne, skrátené alebo svojvoľné popravy: "Špeciálny spravodajca je stále znepokojený smrťami vo väzbe v Číne. Správy popisujú trýznivé scény, v ktorých zadržaní, z ktorých mnoho je nasledovníkmi hnutia Falun Gongu, umierajú na následky krutého zlého zaobchádzania, zanedbávania alebo zlej zdravotnej starostlivosti. Krutosť a brutalita všetkých týchto uvádzaných činov mučenia sa nedá popísať."

Z viac ako 50 prípadov uvedených Špeciálnym spravodajcom ohľadom násilia voči ženám vyniká jeden voči študentke Univerzity mesta Chongqing: "Podľa získaných informácii ju 13. mája 2003 niekoľko policajtov vzalo do cely v záchytnom centre Baihelin v oblasti Shapingba a prinútili dvoch zadržaných mužov, aby ju vyzliekli. Jeden z uniformovaných policajtov ju údajne pritlačil na zem a znásilnil pred zrakmi ostatných spoluväzňov. Polícia údajne sfušovala krutý pokus o jej nútené kŕmenie, keď začala viesť protestnú hladovku, čím vážne zranili jej priedušnicu a pažerák, čím jej znemožnili rozprávať."

Kniha tiež dokumentuje viac ako 30 spôsobov mučenia, ktoré sa používajú na praktizujúcich Falun Gongu po celej Číne, pričom mnoho z nich je demonštrovaných na fotografiách, ktoré spravili obete vo vnútri Číny.

Aktualizovaná sekcia na zadnej strane poskytuje základné informácie o Falun Gongu, jeho kultúrnych a historických koreňoch, ako historické zhodnotenie toho, ako v Číne popularita Falun Gongu rástla, až kým v roku 1999 bývalý čínsky vodca Jiang Zemin nezačal prenasledovanie voči tejto tradičnej čínskej praxi.

"Pracovná skupina ľudských práv Falun Gongu dúfa, že táto nová kniha pomôže zlepšiť povedomie verejnosti o hrozných výčinoch teroru voči Falun Gongu v Číne," hovorí pán Zheng. "Dúfame ďalej, že viac ľudí pomôže šíriť túto knihu a túto tému a vykonajú činy podľa svojich možností, aby zastavili túto tragédiu a prehovorili za tých, ktorí už nemajú hlas."

Knihu si možno zdarma stiahnuť z: http://www.flghrwg.net

# # #


NEWS - 10. december 2004, Zdroj: http://www.clearwisdom.net/emh/articles/2004/12/9/55397.html


Pozadie

Falun Gong, tiež známy ako Falun Dafa je prax meditácií a cvičení, založená na univerzálnych princípoch "Pravdivosť-Súcit-Tolerancia." Ľudia ho cvičia vo viac ako 50 krajinách sveta a je zakorenený v tradičnej čínskej kultúre. Keď vládne odhady hovorili asi o 100 miliónoch praktizujúcich Falun Gongu, vtedajší čínsky komunistický vodca Jiang Zemin postavil túto metódu v júli 1999 mimo zákon (reportáž). Odvtedy Jiangov režim zintenzívnil propagandistickú kampaň na obrátenie verejnej mienky proti tejto metóde, pričom väzní, mučí a dokonca zabíja tých, ktorí ju praktizujú. Európske informačné centrum Falun Gongu overilo podrobnosti o 1152 obetiach (reportáže / zdroje) od začiatku prenasledovania Falun Gongu v Číne v roku 1999. Vládni úradníci v Číne však hovoria, že skutočný počet obetí je značne nad 1.600, pričom experti odhadujú, že toto číslo je omnoho vyššie. Stovky tisíc ľudí bolo zadržaných a viac ako 100.000 bolo deportovaných do nútených pracovných táborov, väčšinou bez súdneho procesu.

Ak potrebujete viac informácii, kontaktujte prosím európske informačné centrum Falun Gongu.
Gail Rachlin 917-757-9780, Levi Browde 914-720-0963, Erping Zhang 646-533-6147
E-mail: contact@faluninfo.net, Web: http://www.faluninfo.net/
Na Slovensku: Mgr. Peter Šedík, 0903 131 564

Správa v DOC forme