Hlavný denník v Puerto Ricu uverejnil 3-stranový rozhovor s európskou praktizujúcou Falun Gongu

V nedeľu 10. októbra 2004 hlavný denník Puerto Rica - El Nuevo Dia - uverejnil trojstranový článok o Falun Dafa a piatich rokoch prenasledovania tých, ktorému sú podrobovaní tí, čo ho praktizujú. Tento článok je zameraný na rozhovor s európskou praktizujúcou, ktorá bola na návšteve Puerto Rica a účinkovala na obálke ich nedeľnej prílohy "Por Dentro".

Ak sto miliónov ľudí praktizuje "druh kultivácie", orientálnu disciplínu, ktorá sa usiluje o zlepšenie kvality tela a ducha, veľkým otáznikom je, prečo čínska vláda zachováva politiku prenasledovania proti jej nasledovníkom. Hovoríme o Falun Dafa, disciplíne, ktorá má pôvod v starodávnej Číne s cieľom zlepšiť každý aspekt ľudskej bytosti: telo, myseľ a ducha.

Nepovažuje sa za náboženstvo alebo kult, ani za hierarchickú organizáciu, a už vôbec nie za organizáciu hľadajúcu zisk. "Je apolitická; neporušuje vôbec žiaden systém", hovorí Pia-Maria Sandas, bývalá fínska modelka, ktorá praktizuje túto disciplínu už päť rokov a ktorá náš ostrov minulý týždeň navštívila.

Tiež známy ako Falun Gong, tento druh propaguje použitie cvičení a meditácie na zlepšenie kvality života ľudskej bytosti. Okrem základných piatich cvičení, ktoré by človek mal cvičiť, táto prax nie je kompletná bez zahrnutia univerzálnych princípov Pravdy, Súcitu a Tolerancie.

Jeho podobnosť s Tchaj-ťi alebo jogou je evidentná, ale iba z hľadiska pozorovania cvičení, hovorí Pia-Maira: "Podstata Falun Dafa je ďaleko hlbšia."

"Začiatok praktizovania tejto disciplíny je ako dať si sprchu na očistenie celého tela, mysle a duše. Vplyv na celú bytosť je veľmi silný. Dnes vychádzam s inými omnoho lepšie a moja rodina cíti môj vnútorný pokoj", potvrdzuje táto mladá tridsaťšesťročná pani, ktorá sa v súčasnosti zdržuje medzi Madridom a New Yorkom.

Univerzálne princípy

Princípy Falun Dafa sú univerzálne. Vôbec sa netýkajú rasy, veku, etnickej skupiny alebo kultúry. Táto forma "kultivácie" sa rozšírila po celom svete tichým ale konzistentným spôsobom a teraz sa praktizuje v asi štyridsiatich až šesťdesiatich krajinách. Na verejnosti ju predstavil pán Li Hongzhi v roku 1992.

Falun Dafa sa praktizoval po storočia v tajnosti v odľahlých oblastiach Číny, kde sa technika odovzdávala z Majstra na učeníka, neustále po mnoho generácií. Praktizujúci tejto disciplíny hovoria o okamžitom zlepšení ich zdravia, očistení ich mysle a zvýšenej schopnosti pochopiť svet, ktorý nás obklopuje.

Falun Dafa tiež pomohol mnohým ľuďom zbaviť sa zlých návykov, ako závislosť na fajčení, drogách a alkohole, hovorí Sandas. "Existujú vedecké dôkazy, ktoré dokazujú kladné účinky, čo je dôvodom, prečo sa tak mnoho lekárov a psychiatrov rozhodlo pre túto prax", dodáva vedúca, ktorá opustila kariéru módnej modelky a televíziu a v súčasnosti pracuje na medzinárodnej úrovni ako zástupkyňa produktu a vedúca školení o produktoch pre medzinárodnú kozmetickú spoločnosť.

"Ako módna modelka som neustále cestovala a každým ďalším dňom som sa ocitala v čoraz povrchnejšom a povrchnejšom svete, kde mi skutočne chýbal vnútorný pokoj. Cez svojho učiteľa karate som objavila Falun Dafa a všimla som si, že je to niečo mimoriadne, čo môže byť pre mňa a pre ľudstvo veľmi dobré," pokračuje presvedčivým tónom.

Vnútorná sila

Pozitívna zmena, ktorú podľa svojich slov zaznamenala Sandas nie je niečo "magického" alebo výsledkom "stavu tranzu" pri robení piatich základných cvičení. "Trpela som mnohými depresiami a bola som dosť egocentrická. Moje problémy sa začali postupne riešiť, keď som začala zahŕňať princípy Pravdivosti, Súcitu a Tolerancie do môjho denného života a neskôr som o tom začala hovoriť aj ostatným," vysvetľuje Sandas.

Týmto spôsobom podľa jej slov objavila vnútornú silu, ktorej si nebola vedomá. Naplnilo to jej potrebu, ktorú si nebola schopná naplniť predtým, a všetko toto bez nutnosti zaplatiť ani korunu. "Fakt, že je to zadarmo ma tiež zaujal. Bolo to niečo nádherné, čo sa nedá cenou vyčísliť," zdôrazňuje Sandas.

Sandas tiež uvádza, že tu nie je žiaden špeciálny rituál. Jeden cyklus cvičení trvá približne jednu hodinu a pätnásť minút alebo viac. Možno ich praktizovať v ľubovoľný denný čas a na ľubovoľnom mieste, napríklad aj doma alebo v pracovnom prostredí.

Učenia Falun Dafa sú dostupné na internete na stránke www.falundafa.org, kde si človek môže stiahnuť učenie, vysvetlenia k cvičeniam a hudbu k cvičeniam a meditácii zadarmo.

 
Obálka nedeľnej prílohy denníku   Dvojstránka s článkom

Prenasledovanie nepozná hraníc

22. júla 1999 je historickým dátumom pre nasledovníkov Falun Dafa. Čínske úrady Komunistickej strany postavili v tento deň Falun Dafa mimo zákon, označiac ho za "poveru" a "zlý". V súčasnosti sa vodcovia tej krajiny pokúšajú o jeho úplné odstránenie

Skupina analytikov a špecialistov na Čínu sa zhoduje v názore, že sú pravdepodobne tri hlavné dôvody pre prenasledovanie nasledovníkov tejto praxe.

Šesť rokov potom, ako sa začala šíriť, bolo v krajine 100 miliónov praktizujúcich, čím sa stali najväčšou dobrovoľnou organizáciou v Číne, dokonca väčšou ako Komunistická strana.

Na druhej strane je tiež dôvod nazdávať sa, že mnoho vládnych predstaviteľov, ktorí sa špecializujú na ideologické boje, chcelo vytvoriť sociálny nepokoj, aby tak vytvorili príčinu, ktorú by neskôr použili na získanie politickej moci. Navyše, verí sa tiež tomu, že centrálna vláda udržiava vieru, že za Falun Dafa je nejaký druh politického rivala alebo "mozgu", ktorý nesúhlasí s komunizmom.

Čo je však isté je, že Čína, vodca v technológiách a industrializácii, ale veľmi slabá keď príde na uznávanie ľudských práv, vyostrila túto situáciu do nebezpečného extrému. Sandas hovorí, že okolo tisíc ľudí bolo dokázateľne zabitých mučením v policajnej väzbe, hoci oficiálne sa hovorí, že umreli prirodzenou smrťou alebo na samovraždu.

Keď sú nasledovníci Falun Dafa zadržiavaní úradmi, sú vystavovaní mučeniu, ktoré zahŕňa bitie, mrzačenie, znásilňovanie, pichanie injekcií s drogami, ktoré poškodzujú nervový systém, a ďalším praktikám.

"Amnesty International zdokumentovala niekoľko prípadov a v súčasnosti je okolo stotisíc ľudí vo väzbe. Toto je dôvodom, prečo je nutná celosvetová snaha na podporu tejto kauzy", hovorí Sanda s nádejou, že aj ľudia na Puerto Ricu si to uvedomia. "Toľko z nás malo z Falun Dafa úžitok a teraz o tom chceme povedať iným. Bol by zločin nehovoriť o tom, čo sa deje s týmito ľuďmi."

Medzi prípadmi, ktoré bývalá modelka najviac zdôrazňuje je prípad Jane Dai, jednej z jej najlepších priateliek, ktorej muž umrel, potom čo ho umučili za jeho duchovnú vieru. V misii podobnej ako Sandas teraz táto žena cestuje po celom svete so svojou malou dcérou Fadu Chen, aby hovorila o svojom príbehu.

"Viem, že je možné žiť bez toho, aby človek musel toľko trpieť. Kľúčom je nájdenie vnútorného pokoja a túžba zdieľať ho s inými. To je všetko, čo chceme s Falun Dafa dosiahnuť", povedala o praxi, ktorá je chválená vládami v Severnej Amerike, Ázii, Európe a Austrálii.

Zdroj: http://clearharmony.net/articles/200410/22813.html