Výrobky predávané po celom svete sa vyrábajú otrockou prácou Falun Gongu


Pracovné tábory znižujú výrobné náklady, aby podporili čínsky export

NEW YORK (FDI) - Pán Wang Jiangping je telesne postihnutý a nemôže pliesť tak rýchlo ako ostatní. Sú takmer 2 hodiny ráno a väzni na Úseku šesť pracovali od svitania. Musia stihnúť termín. Praktizujúci Falun Gongu po jeho boku po sediačky zaspávajú, ale okamžite ich preberajú bodné rany od nožničiek dozorcov. Pán Wang je vyčerpaný.

Strážcovia hádžu tehly na jeho hrudník. Pracovný tábor v Changji musí splniť kvótu Tianshal Wooltex-ových kašmírových svetrov, inak strážcovia nedostanú svoje prémie. Sú to malé podniky, ktoré podpisujú dohody s veľkými spoločnosťami a vyvážajú výrobky do nákupných centier v zámorí.

Je to miesto, kde mučitelia bohatnú a kde praktizujúci Falun Gongu otrocky pracujú, aby zaplatili nákup elektrických obuškov, ktorými ich budú mučiť, ak spomalia.

Toto sú miesta, kde je prenasledovanie poháňané ziskom.

Toto sú miesta, kde sú na dennom poriadku odňatie spánku a potravy, špina, zápach, bitie, horúčosť, chlad a toxické výpary.

Toto sú miesta, kde sa vyrábajú výrobky na export otrockou prácou väzňov svedomia: lekármi, učiteľmi a študentmi, ktorých uniesli z ich domovov kvôli praktizovaniu Falun Gongu.

Skrytí čínski otroci

Tianshan Wooltex v Xinjiang-u môže používať bezplatnú prácu, aby získal väčší podiel na konkurenčnom medzinárodnom trhu. Spoločnosť umiestnená hlboko v západnej oblasti Číny začala prideľovať kontrakty pracovným táborom a väzeniam v roku 1990.

Dodávka bezplatnej pracovnej sily dramaticky stúpla po roku 1999, keď Jiang Zeminova kampaň prenasledovania svojím nariadením umiestnila stovky tisíc praktizujúcich Falun Gongu do pracovných táborov.

V porovnaní s táborom v Chagji, Wooltex tiež vlastní prevádzkarne v pracovnom tábore Wulabo, ženskom pracovnom tábore Xinjiang, väzení č. 3 v provincii Xinjiang a Väzení č. 5.

Podľa zdroja z autonómneho regiónu Xinjiang, Wooltex exportuje 200.000 - 280.000 výrobkov do Banánovej republiky každý rok. Zdroj uvádza, že Wooltex tiež exportuje svoje výrobky do mnohých odevných závodov, ako napríklad Neiman Marcus, Holt Renfrew a francúzsky Connection.

Výnos z predaja týchto svetrov v zahraničí údajne dovoľuje pracovným táborom stavať nové úradné budovy, prevádzkarne a väzobné cely, ako aj nakupovať televízory a VCD-čka pre strážcov.

Výnos je tiež použitý na nákup elektrických obuškov, pút a ďalších nástrojov na mučenie praktizujúcich, ktorými si vynucujú produkciu v táboroch.

Podľa jedného svedectva, keď strážcovia vidia, že väzni pri práci zaspávajú, používajú na nich elektrické obušky a nariadia vedúcemu prevádzky, tiež spoluväzňovi, aby ich bil tehlami a drevenými palicami. Ak sa zadržanému človeku nepodarí dokončiť jemu pridelenú prácu, strážca ho pripúta k radiátoru, vyzlečie a používa elektrický obušok, aby mu dal ranu do krku, podpaží, genitálií, úst a uší. Jeho čas väzby sa tiež predlžuje.

V marci 2002, iná spoločnosť v Xinjiang, Elektronická Spoločnosť Tebian (TBEA) tiež spravila zmluvu na vytvorenie výrobnej jednotky s táborom Changji. Odvtedy, praktizujúci ako Ge Lijun, Nu Erlan, Wang Xiu a iní boli vo väzbe nútení vyrábať výrobky pre túto spoločnosť.

Avšak TBEA získala odporúčania od Akreditačnej služby vo Veľkej Británii, Americkej kvalitatívnej organizácie pre profesionálnu bezpečnosť, medzinárodných priemyselných podnikov pre vysoký tlak, ako aj talianskych spoločností. Navyše, výrobky TBEA sa predávajú v Kanade, Austrálii, Malajzii, Indii, Singapúre a dvadsiatich ďalších krajinách a regiónoch.

Podľa zdroja v Xinjiang, pre inšpektorov sa organizuje veľká show. Obvykle dávajú väzňom len kapustovú polievku, ktorá ako-tak stačí na udržanie ich života. Avšak, "počas inšpekcie alebo návštevy, pracovný tábor predstiera, že servíruje kurčatá a hovädzinu, aby oklamal návštevníkov. Potom, ako inšpektori odídu, potravu odnesú preč."

Špinavé

Praktizujúci Falun Gongu v pekingskom pracovnom tábore Tuanhe balia čínske paličky do papierového obalu s označením "dezinfikovené pre vašu bezpečnosť". Avšak už celé dni si neumývali ruky.

Nie je tam voda.

Desiatky väzňov je napchatých spolu v malej miestnosti, kde spia, jedia, chodia na záchod a balia čínske paličky. Niektoré paličky padnú na zem a stúpa sa po nich. Niektoré padnú aj do záchodovej misy.

Ani jednu paličku nemožno odhodiť, takže sú všetky pozbierané a zabalené rovnako do obalu, aby ich mohli predať v reštauráciách v Číne i v zahraničí.

Praktizujúci sú prikrčení na zemi počas 18 hodín denne a každý balí do 10.000 párov paličiek. Starší praktizujúci, ako pán Dao Wanhui nestačí, takže mu dovolia spať len 3 hodiny.

Podľa svedkov, praktizujúci v týchto táboroch sú nútení pracovať v neznesiteľnom teple. Prepracovaní a s málom potravy, vody alebo spánku mnoho z nich javí príznaky vysokého tlaku a chorôb srdca a šklbe im celým telom.

V pracovnom tábore Shuangkou Tianjin má 90% väzňov svrab. Hnis vyteká spod ich nechtov a kvapká na bambusové ihlice na opekanie a potravinové výrobky.

Vyrobené v Číne

Pán Lin Shenli sa vrátil k svojej žene v Montreáli vo Februári 2002, potom ako bol zadržiavaný v Číne viac ako dva roky za apelovanie za Falun Gong v Pekingu v decembri 1999.

Počas svojho zadržania v pracovnom tábore Dafeng v provincii Jiangsu bol pán Lin prinútený vyrábať futbalové lopty (pre americký futbal), ktoré neskôr spoznal vo veľkom športovom obchode v Kanade.

Riaditelia pracovného táboru Jiamusi v provincii Heilongjiang nútia ženské zverenkyne pracovať nadčas, len aby splnili cudzokrajné denné výrobné kvóty.

Kvôli prepracovanosti, očití svedkovia hovoria, že jedna z praktizujúcich, pani Shi Jing zbledla a zrútila sa na stôl. Vzkriesili ju a prinútili ju pracovať ďalej.

Pracovný tábor si ďalej zvyšuje mieru zisku tým, že používa lacné lepidlo na puzdrá mobilných telefónov. Strážcovia sa sťažovali na silný zápach lepidla. Laboratórny test odhalil, že úroveň toxických látok v používaných látkach je ďaleko nad priemyselným štandardom a môže spôsobiť rakovinu. Strážcovia odvtedy nosia veľké chrániče na tvárach. Neodvažujú sa vstúpiť od výrobnej oblasti, keď praktizujúci pracujú.

Od júla 2001, keď pracovný tábor Longshan v provincii Liaoning dostal svoju prvú objednávku na výrobky spracúvajúce vosk, praktizujúci Falun Gongu a iní zverenci boli prinútení vyrábať voskové sviečky v rôznych farbách. Vosk sa potom exportuje s vysokým ziskom pre pracovný tábor.

Vosk vydáva silný toxický zápach, čo zapríčiňuje, že mnoho praktizujúcich vyzerá bledo, majú závrat a strácajú chuť do jedla.

Lepidlo, ktoré sa používa na utesnenie škatúľ je tiež toxické. Odvtedy praktizujúci musia používať prsty, aby ich utesnili. Ich prsty sa spoja a koža sa lúpe a lepí sa na škatule.

V pracovnom tábore Longshan je približne 100 ľudí prinútených robiť túto prácu denne, vyrábajúc 80-90 škatúľ denne.

Počas obdobia západných sviatkov rýchlosť stúpla takmer do bodu šialenstva, keď väzni tábora Longshan zároveň montovali slávnostné dekorácie ako snehuliakov a snehové vločky.

Záchytné centrum Dashaping v meste Lanzhou núti zverencov, vrátane praktizujúcich Falun Gongu, aby otročili pre spoločnosť melónových semien v Zhenglin, ktorá exportuje potravinové výrobky do viac ako 30 krajín. Semená boli pokryté krvou a hnisom, lebo praktizujúci pracovali skrčenej polohe po celý deň a často trpeli omrznutými, napuchnutými perami a popukanými nechtami.

Pracovné tábory Shibalihe a Xuchang provincie Henan nakupovali praktizujúcich Falun Gong za 800 jenov ako otrockú prácu pre Rebecca Henan Vlasy, najväčšiu čínsku spoločnosť pre vlasové výrobky. Ich výrobky sa predávajú po celom svete pod značkovými menami ako Shake-N-Go a Royal Imex, Inc. Pani Zhang Yali, účtovníčka v tridsiatke a najmenej dvaja ďalší praktizujúci Falun Gongu boli umučení na smrť v týchto pracovných táboroch.

Výrobky vyrobené praktizujúcimi Falun Gongu v iných pracovných táboroch, ktoré sú často vyvážané zahŕňajú obaly na koláče, výrobky na umývanie riadu, nanukové paličky, slamky na kávu, ručne vyrábané vlnené kabáty, gombíky, posteľné súpravy, obaly na lepidlo, falošné mihalnice, výšivky, ručne tkané klobúky, suché kvety, umelé kvety, náhrdelníky a iné ručné umelecké výrobky.

###

# # #





Pozadie

Falun Gong, tiež známy ako Falun Dafa je prax meditácií a cvičení, založená na univerzálnych princípoch "Pravdivosť-Súcit-Tolerancia." Ľudia ho cvičia vo viac ako 50 krajinách sveta a je zakorenený v tradičnej čínskej kultúre, hoci je odlišný a oddelený od iných praxí ako sú budhistické náboženstvo alebo taoizmus. Keď vládne odhady hovorili asi o 100 miliónoch praktizujúcich Falun Gongu, vtedajší čínsky komunistický vodca Jiang Zemin postavil túto metódu v júli 1999 mimo zákon (reportáž). Odvtedy Jiangov režim zintenzívnil propagandistickú kampaň na obrátenie verejnej mienky proti tejto metóde, pričom väzní, mučí a dokonca zabíja tých, ktorí ju praktizujú. Európske informačné centrum Falun Gongu overilo podrobnosti o 925 obetiach (reportáže / zdroje) od začiatku prenasledovania Falun Gongu v Číne v roku 1999. Vládni úradníci v Číne však hovoria, že skutočný počet obetí je značne nad 1.600, pričom experti odhadujú, že toto číslo je omnoho vyššie. Stovky tisíc ľudí bolo zadržaných a viac ako 100.000 bolo deportovaných do nútených pracovných táborov, väčšinou bez súdneho procesu.

Ak potrebujete viac informácii, kontaktujte prosím európske informačné centrum Falun Gongu.
Gail Rachlin 917-757-9780, Levi Browde 914-720-0963, Erping Zhang 646-533-6147, or Christina Chai 917-386-5068, E-mail: contact@faluninfo.net, Web: http://www.faluninfo.net/
Na Slovensku: Peter Šedík, 0903 131 564

Zdroj: http://www.faluninfo.net/displayAnArticle.asp?ID=8499
Správa v DOC forme