Chýbajú vnútorné orgány z tela prívrženkyne Falun Gongu zabitej v policajnej väzbe


 

LONDÝN (EFGIC) - Druhá z dvoch pitiev prevedená na tele praktizujúcej Falun Gongu, ktorá bola ubitá na smrť v policajnej väzbe odhalila, že niekoľko vnútorných orgánov bolo odstránených, pravdepodobne krátko po jej smrti.

23. apríla 2003 bola 56 ročná pani Zhao Chunying zadržaná čínskou políciou za to, že uverejnila na Internete svoj príbeh o mučení, ktoré predtým zažila v policajnej väzbe. O menej ako mesiac bola mŕtva a fotografie, ktoré spravila jej rodina ukazujú, že jej smrť bola desivo brutálna.

Po opakovaných žiadostiach od jej rodiny vykonal prokurátor mesta Jixi pitvu na pozostatkoch pani Zhao. Pitva odhalila veľkú ranu od noža na hlave, štyri zlomené rebrá a početné čierne a purpurové modriny, ktoré dokazujú kruté bitie. Pitva tiež odhalila značné vnútorné krvácanie.

Podľa správ z Číny rodina pani Zhao iniciovala súdnu žalobu voči polícii, ktorá ju údajne zabila.

15. novembra 2003 vykonala súdna posudková komisia mesta Heilongjiang druhú pitvu na pozostatkoch p. Zhao. Okrem nálezov z prvej pitvy odhalila druhá pitva zlomeninu lebky.

Druhá pitva tiež odhalila, že srdce, slezina, pankreas a ďalšie vnútorné orgány chýbali.

Nie je známe, kedy boli vnútorné orgány odobraté alebo za akým účelom. Ilegálne obchodovanie s ľudskými orgánmi v Číne bolo označené za vážnu vec medzinárodnými skupinami pre ochranu ľudských práv. V júni 2001 čínsky doktor Wang Guoqi dosvedčil pred kongresom USA, že vykonal viac ako 100 operácií na popravených väzňoch v Číne, aby vybral ich orgány za účelom predaja.

# # #





Pozadie

Falun Gong, tiež známy ako Falun Dafa je prax meditácií a cvičení, založená na univerzálnych princípoch "Pravdivosť-Súcit-Tolerancia." Ľudia ho cvičia vo viac ako 50 krajinách sveta a je zakorenený v tradičnej čínskej kultúre, hoci je odlišný a oddelený od iných praxí ako sú budhistické náboženstvo alebo taoizmus. Keď vládne odhady hovorili asi o 100 miliónoch praktizujúcich Falun Gongu, vtedajší čínsky komunistický vodca Jiang Zemin postavil túto metódu v júli 1999 mimo zákon (reportáž). Odvtedy Jiangov režim zintenzívnil propagandistickú kampaň na obrátenie verejnej mienky proti tejto metóde, pričom väzní, mučí a dokonca zabíja tých, ktorí ju praktizujú. Európske informačné centrum Falun Gongu overilo podrobnosti o 827 obetiach (reportáže / zdroje) od začiatku prenasledovania Falun Gongu v Číne v roku 1999. Vládni úradníci v Číne však hovoria, že skutočný počet obetí je značne nad 1.600, pričom experti odhadujú, že toto číslo je omnoho vyššie. Stovky tisíc ľudí bolo zadržaných a viac ako 100.000 bolo deportovaných do nútených pracovných táborov, väčšinou bez súdneho procesu.

Ak potrebujete viac informácii, kontaktujte prosím európske informačné centrum Falun Gongu.
Peter Jauhal 44 (0) 7739 172 452, Nicolas Schols 32 (0) 479875734
E-mail: europe@falungonginfo.net, Viac kontaktov: http://www.falungonginfo.net/europe.htm

DOC forma správy