44 overených úmrtí praktizujúcich Falun Gongu v septembri a októbri


Dve sestry umučené na smrť v jednom väzenskom tábore,
muž a žena umučení na smrť v Pekingu

 

LONDÝN (EFGIC) - ďalších 44 úmrtí praktizujúcich Falun Gongu bolo overených v septembri a v októbri. Úmrtia, zaznamenané v 16 čínskych provinciách, možno prevažne pripísať drsným mučiacim metódam čínskych záchytných centier a pracovných táborov.

Mučiace techniky väčšinou zahŕňajú kruté bitie, elektrické šoky, mučenie núteným kŕmením a násilné drogové injekcie. Medzi zosnulými je aj staršia pani nad 70 rokov a mladá matka.

23 úmrtí nastalo v rôznych pracovných táboroch, záchytných centrách a na policajných staniciach, kde sú praktizujúci Falun Gongu často mučení, ako pokus úradníkov prinútiť ich dištancovať sa od Falun Gongu a prinútiť ich podpísať dokumenty odsudzujúce túto meditačnú prax.

V 13 z týchto prípadov obete umreli krátko potom, ako ich prepustili zo zadržania. Praktizujúci Falun Gongu sú často prepustení po mimoriadne krutom bití čínskymi úradníkmi, ktorí sa tým chcú striasť zodpovednosti za následnú smrť. V mnohých prípadoch obete umierajú v priebehu niekoľkých hodín od ich prepustenia.

Väčšina zdrojov hovorí o tom, že polícia má trvalý príkaz hlásiť všetky úmrtia praktizujúcich Falun Gongu ako "samovraždy" a okamžite spopolniť ich telá - často bez upovedomenia rodiny.

Zabití kvôli svojmu presvedčeniu

Tu je niekoľko z overených prípadov v septembri a októbri.

Pani Tang Jinmei, 71 rokov, bola praktizujúca Falun Gongu z mesta Zhangshu, provincia Jiangxi. Miestnym "Úradom 6-10" a policajným úradom bola poslaná do strediska "vymývania mozgov", kde ju duševne mučili. Bola tiež prinútená zniesť "vojenský výcvik". Podľa jedného zo zdrojov, po jednom z mučení vydávila veľké množstvo krvi. Pani Tang umrela vo februári 2002.

Pani Li Shuhua, 32 ročná bola praktizujúcou Falun Gongu z mesta Yushu, provincia Jilin. Bola unesená miestnou políciou a ubitá na smrť o 13 dní neskôr. Podľa očitých svedkov bola jedna strana jej tváre sčernená a druhá strana prepadnutá. Jej matka a manžel boli tiež uväznení kvôli praktizovaniu Falun Gongu. Teraz zostal doma len jej otec a jej dve malé deti.

Pani Duan Shiqing, 32 ročná, bola praktizujúcou Falun Gongu a sprievodkyňou železníc v Chongqingu. 16. septembra 2003 umrela potom, ako bola vystavená mučeniu núteným kŕmením v záchytnom centre v meste Chengdu.

Pani Yang Guijun bola praktizujúcou z mesta Baiquan, oblasť Dongliao, provincia Jilin a umrela v júni 2003 v ženskej väznici mesta Jilin. Jej sestra umrela o 7 mesiacov skôr v tej istej väznici. Obe boli podrobené mučeniu na "Tigrej lavici", bité elektrickými obuškami, zavesené na ručných putách, mučené pálením cigaretami a dusením.

Pani Yuan Hezhen, 42 ročná bola praktizujúcou z oblasti Huanan, provincia Heilongjiang. Podľa očitých svedkov bola pani Yuan mučená v záchytnom centre v Pekingu až kým nedávila krv a nemala krvavú stolicu. Potom ako sa dostala zo záchytného centra bolo jej zdravie mimoriadne slabé. Nikdy sa nezotavila a umrela v júli 2003. Jej muž, Sun Jihong, bol unesený policajným úradom Fengtai o rok skôr, keď bol na moste Yuquanying, Fengtai, Peking. O štyri dni neskôr bol umučený na smrť. Žena i muž boli umučení na smrť v priebehu jedného roka, zanechávajúc 4 ročnú dcéru.

Pani Li Xiufen, viac ako 60 ročná bola učiteľkou na dôchodku z oblasti Nahe, provincia Heilongjiang. Jej rodina bola prenasledovaná miestnou políciou dlhý čas. Žena jej syna bola učiteľkou v policajnej škole, ale bola umučená na smrť 30. decembra 1999 kvôli praktizovaniu Falun Gongu. Jej syn, Xu Xiangdong bol ilegálne odsúdený na 12 rokov väzenia a kruto mučený vo väznici v Harbin. Umrela 9. septembra 2003.

Pán Tang Xiaocheng, 40 ročný, bol praktizujúcim Falun Gongu z mesta Longfeng, mesto Pengzhou, provincia Sichuan. Miestna polícia ho poslala do psychiatrickej nemocnice, kde trpel vážnym mučením. Umrel jeden mesiac po svojom prepustení.

Úplný zoznam mien obetí je: Zhao Yong, Meng Jinchen, Sun Shouqi, Li Rong, Wu Rao, Yang Guijun, Zhu Zhongping, Jiang Genjin, Tang Jinmei, Yu Jixing, Long Zhaohui, Li Qingzhou, He Xuehua, Wang Yi, Zhang Xiaohong, Hou Guimin, Li Weihong, Sui Guangxi, Tang Xiaocheng, Han Qingcai, Xu Jiling, Jiao Fenglan, Lu Xingguo, Lu Xiuying, Dong Huayan, Zheng Libo, Yang Jingyun, Liu Yan, Deng Guojun, Guo Songmei, Yu Wenyou, Tian Baobin, Zhou Jingsen, Duan Shiqiong, Li Dianzhong, Li Shuhua, Li Chuanping, Xu Yufeng, Yuan Hezhen, Wang Hongbin?Liu Tongling, Lu Qiongfang, Li Xiufen, Hua Haiyu.

# # #





Pozadie

Falun Gong, tiež známy ako Falun Dafa je prax meditácií a cvičení, založená na univerzálnych princípoch "Pravdivosť-Súcit-Tolerancia." Je to metóda, ktorá sa predtým, ako ju p. Li Hongzhi v roku 1992 zverejnil, odovzdávala z učiteľa na žiaka po tisícky rokov. Falun Gong je zakorenený v tradičnej čínskej kultúre, ale je odlišný a oddelený od iných metód ako sú budhistické náboženstvo alebo taoizmus. Od svojho predstavenia v roku 1992 sa rýchlo ústnym podaním rozšíril po Číne a teraz je praktizovaný vo viac ako 60 krajinách sveta.

Keď vládne odhady hovorili asi o 100 miliónoch praktizujúcich Falun Gongu, čínsky prezident Jiang Zemin postavil túto metódu v júli 1999 mimo zákon (reportáž), z obavy, že sa dotkne sŕdc a myslí viac občanov, ako komunistická strana. Jiangov režim nebol schopný poraziť ducha miliónov, ktorí zažili zlepšenie zdravia a pozitívny vplyv Falun Gongu, a tak zintenzívnil propagandistickú kampaň na obrátenie verejnej mienky proti tejto metóde, pričom potichu väzní, mučí a dokonca zabíja tých, ktorí ju praktizujú.

Európske informačné centrum Falun Gongu overilo podrobnosti o 816 obetiach (reportáže / zdroje) od začiatku prenasledovania Falun Gongu v Číne v roku 1999. Vládni úradníci v Číne však hovoria, že skutočný počet obetí je značne nad 1.600, pričom experti odhadujú, že toto číslo je omnoho vyššie. Stovky tisíc ľudí bolo zadržaných a viac ako 100.000 bolo deportovaných do nútených pracovných táborov, väčšinou bez súdneho procesu.

Ak potrebujete viac informácii, kontaktujte prosím európske informačné centrum Falun Gongu.
Peter Jauhal 44 (0) 7739 172 452, Nicolas Schols 32 (0) 479875734
E-mail: europe@falungonginfo.net, Viac kontaktov: http://www.falungonginfo.net/europe.htm

DOC forma správy