Bývalý čínsky vodca čelí trestnému stínaniu v Belgicku za genocídu, mučenia a zločiny proti ľudskosti


"Jiang-ova hrozná forma genocídy je terorom, ktorý nielenže ničí životy, ale je namierený na zničenie viery... Tento teror musí byť postavený pred súd."

-- Známy právnik z oblasti ľudských práv Georges-Henri Beauthier pre AFP



BRUSEL (EFGIC) - Súdny proces obviňujúci bývalého čínskeho vodcu Jiang Zemina a dvoch z jeho vyšších poradcov z genocídy, mučenia a zločinov proti ľudskosti bol podaný v stredu v Belgicku praktizujúcimi Falun Gongu a ich právnikom, pánom Georges-Henri Beauthier.

Potom ako odovzdali prípad spolkovým prokurátorom, pán Beauthier a niekoľko žalobcov zorganizovalo tlačovú konferenciu vo vnútri bruselského paláca spravodlivosti.

Medzi žalobcami bola 40-ročná pani Jane Dai, ktorej muž bol umučený na smrť v Číne, pretože praktizoval Falun Gong. Zadržiavajúc slzy, pani Dai povedala tlači: "Som matka. Ak my neprehovoríme za naše deti, kto prehovorí? ... Mám rada Čínu a mám rada tamojších ľudí, ale toto zabíjanie sa musí skončiť."

"Jiang je vinným... nie iba tým, že sa pokúsil zničiť praktizujúcich Falun Gongu, ale pokúsil sa zničiť ich presvedčenie," povedal pán Beathier AFP." Myslíme si, že máme veľmi presvedčivé dôkazy, inak by sme s prípadom nezačali," dodáva pán Beauthier.

Pán Beauthier je renomovaný právnik v oblasti ľudských práv, známy svojou úlohou pri usvedčení bývalého čílskeho diktátora Augusta Pinočeta. Bol to tiež on, čo pod belgickými zákonmi ľudských práv úspešne zavŕšil prípad proti dvom jednotlivcom za ich úlohy na genocíde v Rwande v roku 1994.

Belgický súdny proces je jedenástym medzinárodným procesom v ôsmych krajinách, ktorý sa objavil v posledných dvoch rokoch proti vysokopostaveným čínskym úradníkom alebo vládnym útvarom za ich úlohu pri prenasledovaní Falun Gongu.

Pani Jane Dai, držiac v fotku nebohého manžela, hovorí tlači o tom, ako bol jej muž umučený na smrť v Číne, pretože sa nevzdal svojej viery v princípy Falun Gongu: "Pravdivosť, súcit, znášanlivosť." K pani Dai sa pripojila praktizujúca Falun Gongu z Belgicka, pani Yuhong Shi a právnik pán Georges-Henri Beauthier.

# # #





Pozadie

Falun Gong, tiež známy ako Falun Dafa je kultivačná metóda na zušľachťovania mysle i tela, založená na univerzálnych princípoch "Pravdivosť-Súcit-Tolerancia." Je to metóda, ktorá sa predtým, ako ju p. Li Hongzhi v roku 1992 zverejnil, odovzdávala z učiteľa na žiaka po tisícky rokov. Falun Gong je zakorenený v tradičnej čínskej kultúre, ale je odlišný a oddelený od iných metód ako sú budhistické náboženstvo alebo taoizmus. Od svojho predstavenia v roku 1992 sa rýchlo ústnym podaním rozšíril po Číne a teraz je praktizovaný vo viac ako 60 krajinách sveta.

Keď vládne odhady hovorili asi o 100 miliónoch praktizujúcich Falun Gongu, čínsky prezident Jiang Zemin postavil túto metódu v júli 1999 mimo zákon (reportáž), z obavy, že sa dotkne sŕdc a myslí viac občanov, ako komunistická strana. Jiangov režim nebol schopný poraziť ducha miliónov, ktorí zažili zlepšenie zdravia a pozitívny vplyv Falun Gongu, a tak zintenzívnil propagandistickú kampaň na obrátenie verejnej mienky proti tejto metóde, pričom potichu väzní, mučí a dokonca zabíja tých, ktorí ju praktizujú.

Európske informačné centrum Falun Gongu overilo podrobnosti o 773 obetiach (reportáže / zdroje) od začiatku prenasledovania Falun Gongu v Číne v roku 1999. Vládni úradníci v Číne však hovoria, že skutočný počet obetí je značne nad 1.600, pričom experti odhadujú, že toto číslo je omnoho vyššie. Stovky tisíc ľudí bolo zadržaných a viac ako 100.000 bolo deportovaných do nútených pracovných táborov, väčšinou bez súdneho procesu.

Ak potrebujete viac informácii, kontaktujte prosím európske informačné centrum Falun Gongu.

Peter Jauhal 44 (0) 7739 172 452, Nicolas Schols 32 (0) 479875734
web: http://www.faluninfo.net/, Viac kontaktov: http://www.falungonginfo.net/europe.htm