30-ročný praktizujúci Falun Gongu ubitý na smrť vo väzení, tweet o jeho smrti sa stal virálnym

Pang Xun (庞勋), bývalý moderátor Ľudového rádia v Sichuan, bol ubitý na smrť vo väzení Leshan a 2. decembra 2022 zomrel. Pang bol uväznený za svoju vieru vo Falun Gong a v čase smrti mal 30 rokov.

Pangov blízky priateľ z vysokej školy uverejnil 11. februára na Twitteri video, v ktorom je vidieť na jeho mŕtvom tele znaky mučenia. Zranenia na Pang Xunovom tele vyzerajú ako stopy po elektrickom obušku, modriny a stopy po spútaní.

 

Pang Xun po dvoch rokoch mučenia na posteli smrti (vľavo); Pang Xun v roku 2020, predtým, než ho čínsky režim zatkol za praktizovanie Falun Gongu (vpravo).

 

V tweete Pangov priateľ, ktorý má 135 000 sledovateľov, napísal: „[Pang Xun] bol veľmi pozitívny a sympatický mladý muž. Bol to najčistejší a najmilší človek, akého som poznal. Dôvodom jeho zatknutia bolo, že Pang (a jeho rodina) praktizovali Falun Gong. Hoci ja sám Falun Gong nepraktizujem, v žiadnom prípade to nie je dôvod k tomu, aby ho ČKS zabila!“ Príspevok bol odvtedy zdieľaný zatiaľ viac ako 800-krát a získal cez pol milióna zobrazení.

 

Čínske úrady tvrdia, že Pang zomrel na hypertyreózu počas väznenia, no silné modriny na jeho tele poukazujú na týranie vo väzbe. Rodina a priatelia uvádzajú, že Pang bol pred zadržaním v dobrom zdravotnom stave.

Zranenia na Pang Xunovom tele vyzerajú ako stopy po elektrickom obušku, modriny a stopy po spútaní. Súdnemu lekárovi, ktorého si rodina najala, 3. decembra zabránili vstúpiť do márnice, aby preskúmal jeho mŕtvolu.

Väznica Pangovej rodine oznámila, že jeho telo musí byť do 13. decembra spopolnené, čo jeho mama odmietla. Väznica nakoniec súhlasila s pitvou, ale trvala na tom, aby bol súdny lekár prepojený s väznicou.

 


Video (Pozor, grafický obsah)

Pang vyštudoval Čínsku univerzitu komunikácie a stal sa rozhlasovým moderátorom v Ľudovom rádiu v provincii Sichuan.

17. júla 2020 čínske orgány Panga bez zatykača svojvoľne zatkli. Následne bol odsúdený na päť rokov väzenia pre svoju vieru vo Falun Gong. Pang Xunov priateľ povedal pre americké médium DaJiYuan, že „Pang Xun bol [vo väzení] určite napadnutý, pretože keď som ho pred šiestimi mesiacmi navštívil, videl som, že mal na tele modriny“.

Pang Xun zomrel na následky policajného bitia 2. decembra 2022. Pangova smrť zvýšila počet zdokumentovaných praktizujúcich Falun Gongu, ktorí umreli následkom prenasledovania, na 4 906. V roku 2022 sa odohralo 101 takýchto prípadov. Ďalší nevyčíslený počet praktizujúcich Falun Gongu, ide pravdepodobne o stovky tisíc ľudí, boli zabití dôsledkom násilného odoberania orgánov.

Pang dobrovoľnícky venoval svoj čas na výuku študentov.

Pangov priateľ na Twittri napísal, že keď sa dozvedel, že bol Pang odsúdený na päť rokov väzenia, „stále som si myslel, že ak jedného dňa bude môcť odísť do zahraničia, urobím všetko pre to, aby som mu pomohol požiadať o azyl a dostať sa do slobodného sveta. Škoda, že jeho mladý život napokon v decembri vo väzení navždy ukončila ČKS.“

O jeho prípade informovali aj Weiquanwang (Sieť na ochranu práv), Sound of Hope a DaJiYuan.

 

Zdroj: https://faluninfo.net/30-year-old-falun-gong-practitioner-beaten-to-death-in-prison-tweet-on-death-goes-viral/