Správa WOIPFG: Čínska lekárka zaznamenala posledné slová ženy, ktorá prežila násilné odobratie orgánov

Správa WOIPFG (Svetová organizácia pre vyšetrenie prenasledovania Falun Gongu) zverejnená 17. júla rozpráva šokujúci príbeh pani Zhang Xiuqin, 46-ročnej praktizujúcej Falun Gongu v meste Harbin v provincii Heilongjiang. Pani Zhang sa 28. apríla 2019 stala obeťou násilného odberu orgánov, no prebrala sa tesne predtým, ako by ju poslali na kremáciu. Tesne pred smrťou chytila za šaty lekárku, ktorá bol zodpovedná za likvidáciu jej tela, a poprosila ju o pomoc.

Lekárka, ktorá nevedela o tom, že v nemocnici prebieha násilné odoberanie orgánov zo živých ľudí, ju následne presunula do pivnice a pokúsila sa zachrániť jej život. Avšak vzhľadom na mučenie, ktoré žena podstúpila, a chýbajúcu obličku, sa poškodenie jej vnútorných orgánov ukázalo ako smrteľné. V posledných chvíľach svojho života Zhang požiadala lekárku, aby nahrala video s jej výpoveďou a poslednými slovami. Dve časti tohto videozáznamu boli preložené a uverejnené vo forme prepisu v správe WOIPFG. Video zostáva v Číne z dôvodu obáv lekárky o osobnú bezpečnosť, preto nie je k dispozícii na ďalšie overenie. Organizácia WOIPFG však získala pozostatky pani Zhang.

Výpoveď pani Zhang

Podľa výpovede Zhang Xiuqin bolo v suteréne neznámej budovy zadržaných niekoľko desiatok praktizujúcich Falun Gongu, aby slúžili ako zásobáreň pre odber orgánov. Boli to väčšinou mladí ľudia, z ktorých mnohí v prenasledovaní prišli o celé rodiny alebo boli odrezaní od svojich príbuzných. Počas týždňov ich zadržiavania, ktoré končili ich smrťou, väzenskí dozorcovia podľa Zhang mladých praktizujúcich mučili a znásilňovali „pre zábavu“.

„V čase, keď budete pozerať toto video, už určite nebudem nažive,“ začína sa prepis nahrávky pani Zhang, ktorú zverejnila webstránka WOIFPG. „Prosím, pamätajte si, že som učeníčka Falun Gongu, ktorú ČKS prenasledovala na smrť prostredníctvom odberu orgánov zaživa. Volám sa Zhang Xiuqin. Dnes ráno ma sem odviedli a násilím mi odobrali jednu obličku. Ako vidíte, teraz som ešte nažive. Toto je odber orgánov zaživa, ku ktorému sa zlá strana nikdy neodvážila priznať. Niekoľko desiatok ľudí, ktorí boli zadržaní spolu so mnou, boli všetci jeden po druhom odvedení a ich miesto pobytu nie je známe. Bol to tucet, niekoľko desiatok ľudí, ktorí prichádzali a odchádzali, dnes prišiel rad na mňa.“

Musíme zachrániť ľudí

Dr. Wang Zhiyuan, autor správy, je sám bývalým vojenským lekárom v Číne a výskumníkom v oblasti kardiovaskulárnej biológie na Harvardskej škole verejného zdravia. Povedal, že pravdivosť správy si pred jej zverejnením overili prostredníctvom ďalších kontaktov v Číne a potvrdil ju aj kybernetický útok zo strany čínskeho režimu. O predchádzajúcich zatknutiach pani Zhang za praktizovanie Falun Gongu a trojročnom treste v pracovnom tábore, ktorý spomína vo svojom svedectve, informovala aj webová stránka Minghui v roku 2004, čo posilňuje dôveryhodnosť jej výpovede.

Wang uviedol, že podľa jeho názoru táto správa spôsobila dočasné zastavenie operácií odberu orgánov vo viacerých zariadeniach v provincii Heilongjiang, keďže od svojho známeho v Číne počul, že ministerstvo verejnej bezpečnosti zavolalo do príslušnej nemocnice a povedalo: „Ako ste mohli stratiť o telo? Okamžite zastavte všetky operácie.“

„Rozhodli sme sa zverejniť túto správu, pretože chceme zachrániť ľudí,“ hovorí doktor Wang. „Celý svet môže pomôcť, keď sa dozvie pravdu.“

Viac o WOIPFG

WOIPFG (Svetová organizácia pre vyšetrenie prenasledovania Falun Gongu) je mimovládna organizácia, ktorej poslaním je systematicky skúmať a zhromažďovať informácie o páchateľoch zapojených do prenasledovania praktizujúcich Falun Gongu. Stála na čele zdokumentovania dôkazov súvisiacich s násilným odoberaním orgánov vrátane nahraných priznaní čínskych lekárov a úradníkov počas telefonátov s vyšetrovateľmi.

Celú správu WOIPFG v angličtine nájdete tu a v čínskom origináli tu.