13-ročný chlapec sa stal sirotou kvôli prenasledovaniu Falun Gongu

13-ročný chlapec z okresu Suizhong v provincii Liaoning, ktorému zomrel otec aj starí rodičia v dôsledku prenasledovania Falun Gongu, sa 2. novembra 2020 stal sirotou, keďže aj jeho matka zomrela kvôli prenasledovaniu.

Falun Gong, tiež známy ako Falun Dafa, je kultivačná prax mysle a tela, založená na princípoch pravdivosti-súcitu-znášanlivosti. Od predstavenia tejto praxe na verejnosti v roku 1992 si vďaka svojim hlbokým princípom a pozitívnym účinkom na zdravie získala pozornosť mnohých ľudí. Kvôli strachu z jej rýchlo rastúcej popularity spustila pred 21 rokmi komunistická Čína celoštátnu kampaň proti tejto praxi.

Otec zomrel vo veku 33 rokov

Rodičia tohto chlapca si pre svoju vieru vo Falun Gong vytrpeli veľa už pred jeho narodením.

Jeho matka, pani Yang Xue, vyštudovala umenie na univerzite Yanshan v provincii Hebei. Po skončení štúdia pracovala ako dizajnérka v meste Shenyang v provincii Liaoning a potom sa vrátila do svojho rodného okresu Suizhong a stala sa učiteľkou umenia.

Otec, pán Fan Dezhen, bol medzi rokmi 2001 a 2008 opakovane zatknutý v rámci prenasledovania, ktoré začalo v roku 1999. Dvakrát bol zatvorený v pracovnom tábore a v oboch prípadoch ho prepustili na pokraji smrti.

Pán Fan Dezhen

 

25. februára 2008 boli obaja rodičia zatknutí a trieda pani Yang bola nútene zrušená.

20. apríla 2008 poobede, 55 dní po zatknutí, boli rodičia pána Fana požiadaní políciou, aby ho prišli navštíviť do zadržiavacieho centra v Suizhongu.

Polícia do zadržiavacieho centra zavolala aj v tom čase iba deväť-mesačného chlapca, jeho matku a jej matku pani Yi Guizhen.

Keď všetci prišli, vedúci centra Wang Xueping im oznámil, že pán Fan zomrel o siedmej ráno v ten deň.

Wang tvrdil, že pán Fan zomrel náhle kvôli podvýžive. Po vypočutí si týchto informácií pani Yi nachvíľu stratila vedomie. Keď sa prebrala, pýtala sa Wanga: „Bola som tu pred šiestimi dňami a doniesla som mu 200 yuanov. Keď som sa vás pýtala, ako je na tom, povedali ste mi, že denne jedáva dve jedlá a má dobrú náladu. Ako mohol teraz náhle zomrieť?“

Wang sa vyhol priamej odpovedi a snažil sa prísť s výhovorkami, aby sa zbavil zodpovednosti. Iný policajt rodine povedal: „Aj keby sme ho ubili na smrť, čo s tým spravíte?“

Dozorcovia nariadili rodine, aby si večer prišli pozrieť telo pána Fana a podpísali súhlas so spopolnením. Pani Yang a pani Yi odmietli dať súhlas so spopolnením a požadovali, aby mohli vidieť telo na ďalší deň. Dozorcovia sa im začali vyhrážať: „Zajtra ho spopolníme, či už ho uvidíte alebo nie. Ak si ho nepozriete dnes, zajtra uvidíte už len urnu s popolom.“

O jedenástej večer sa rodičia pán Fana a jeho brat rozhodli prezrieť si telo.

V márnici ich však čakal šok. Pred zatknutím vážil pán Fan asi 70 kíl a bol veľmi zdravý. Po dvoch mesiacoch v pracovnom tábore bol však iba kosť a koža. Jeho tvár bola skrivená, oči doširoka otvorené, ústa tiež otvorené, zuby silno zovreté, jeho hlava bola naklonená na jednu stranu, mal dlhé vlasy a bradu, v spodnej časti brucha mal modriny a 2-3 centimetre dlhú reznú ranu obklopenú zaschnutou krvou, chrbát a končatiny boli tiež pokryté modrinami a jeho konečník bol uvoľnený, pričom z neho vychádzalo niečo čierne zmiešané s krvou. Jeho rodina tiež počula, že niektorí dozorcovia mu stláčali semenníky.

Otec pán Fana požadoval, aby si mohol telo natočiť na kameru, ale nebolo mu to dovolené. Opýtal sa dozorcu, prečo má telo pokryté modrinami a ten odpovedal: „Všetci mŕtvi tak vyzerajú!“

Nasledujúce dňa prišla rodina pána Fana do krematória. Bolo tam plno policajných áut. Obkľúčili ich stovky policajtov a všetci vyzerali byť veľmi nervózni.

Vo vstupnej hale sa policajti snažili donútiť rodinu pána Fana, aby podpísala súhlas so spopolnením. Odpovedali: „Umučili ste ho na smrť, prečo by sme to mali podpísať?“ Riaditeľovi zadržiavacieho centra Wangovi tiež povedali: „Zomrel vo vašom zariadení, takže by ste za to mali niesť zodpovednosť!“ Wang vyzeral vystrašene. Zahľadel sa na rodinu pána Fana a povedal: „Nemáte žiadne dôkazy.“

Pani Yi trvala na najatí právnika, aby vyšetril smrť pána Fana. Jeden policajt im povedal, že súdny lekár už prezrel jeho telo a nevšimol si žiadny problém. Povedal, že zadržiavacie centrum nenesie zodpovednosť a neodškodní rodinu.

Okolo druhej poobede spopolnili telo pána Fana aj bez povolenia rodiny. Mal 33 rokov.

Matka zomrela vo veku 41 rokov

Pani Yang s rodinou sa neúspešne dožadovali spravodlivosti za smrť pána Fana podaním žalôb na niekoľkých vládnych úradoch. Väčšina policajtov im povedala, že nikto si ten prípad netrúfne vziať.

Úrady s cieľom zabrániť ďalším žalobám odsúdili pani Yang na štyri roky. Keďže kojila syna, dovolili jej odpykať si trest doma. Keď syn trocha vyrástol, polícia ju začala obťažovať a pokúšala sa ju poslať do väzenia, kvôli čomu bola donútená odísť z domu a ukrývať sa. Keď ju nedokázali nájsť, zatkli jej svokra a naďalej obťažovali jej matku.

Pani Yang nemohla pracovať kvôli obťažovaniu, takže aj so synom žili v biede.

Chlapec často závidel iným deťom, ktoré mali otca. Keď mu nejakí rodinní známi priniesli darček, často sa pýtal: „Môžem ťa volať otec?“

Pani Yang so synom s ťažkosťami prežívali. 2. novembra 2020, po rokoch utrpenia z obťažovania a psychickej záťaže, zomrela vo veku 41 rokov a ostal po nej 13-ročný syn.

Starí rodičia z matkinej strany zomreli rok po sebe

Chlapcovi starí rodičia z matkinej strany pani Yi a pán Yang Jiabin tiež praktizovali Falun Gong a boli prenasledovaní pre svoju vieru.

V júli 2001 bola pani Yi poslaná do pracovného tábora Masanjia. Po návrate domov bola neustále obťažovaná.

Smrť pána Fana z roku 2008 a následné obťažovanie políciou boli pre pani Yi veľkou ranou. Jej zdravie sa začalo zhoršovať. 29. septembra 2011 bola znova zatknutá, potom ako ju niekto nahlásil, že hovorí ľuďom o Falun Gongu. Kvôli jej zdravotnému stavu bola síce hneď prepustená, ale druhá praktizujúca pani Guo Zhenhong, ktorá bola s ňou, bola odsúdená na štyri roky.

20. apríla 2013 pani Yi zomrela vo veku 59 rokov.

4. novembra 2014 zomrel aj jej manžel pán Yang, ktorý mal okolo 60 rokov.

 

Zdroj: https://en.minghui.org/html/articles/2020/12/17/188835.html