Odvážna maliarka zo Sydney, Zhang Cuiying

Pani Zhang Cuiying pri meditačnom cvičení Falun Gong.

Zhang Cuiying je svetovo uznávaná maliarka, ktorá za svoju prácu získala už mnoho ocenení. Aj keď je povahovo pokojná a plachá, keď sa dopočula o prenasledovaní Falun Gongu v Číne, ktoré začalo v roku 1999, nedalo jej to a po dobu 5 mesiacov chodila každý deň k čínskemu konzulátu v Sydney, kde žila, s listom, ktorý čínsku vládu vyzýval, aby s prenasledovaním skončila. Márne. Namiesto toho ju čínski úradníci obťažovali a vyhrážali sa jej u nej doma. V priebehu roka 1999 teda vycestovala do Pekingu, aby list vláde sama doručila. Namiesto toho ju však i s priateľmi pri jednom proteste policajti zbili a naložili do autobusu. Podstúpila výsluch, pri ktorom ju opäť bili a potom vyhostili späť do Austrálie. Zhang sa však vrátila. Keď s ďalšími praktizujúcimi spoločne v jedno ráno cvičili pokojné meditačné cvičenia, opäť ju zbili a tentokrát uväznili.

Keď v roku 1999 chodila k čínskemu konzulátu v Sydney, čínski vládni úradníci sa snažili Zhang Cuiying zastrašiť – neustále jej prerezávali pneumatiky auta, rozbíjali jej sklá alebo jej položili mŕtvu zakrvácanú mačku pred dvere domu.

Počas svojho väzenia musela spať na studenej betónovej podlahe a na prikrytie mala iba plesnivú deku. „Zavreli ma do cely plnej vrahov, duševne narušených mužov a drogových dílerov, ktorí čakali na popravu, a ktorí sa mi rôzne vyhrážali. Bolo to veľmi ponižujúce. Keď som sa prezliekala alebo sprchovala, všetci sa na mňa pozerali. Toto je pre ženu najviac urážlivé. Dokonca aj teraz, keď o tom premýšľam, sa celá chvejem. To plne odhaľuje zlovestnú povahu Čínskej komunistickej strany,“ popisuje priebeh svojho väzenia pani Cuiying.

Polícia sa rôznymi prostriedkami snažila, aby ju zbavili austrálskeho občianstva, avšak neúspešne. Po pár mesiacoch ju teda posadili späť do lietadla do Sydney. Avšak ona sa rozhodla, že pôjde späť do Číny: „Celá moja rodina žije v Číne, musela som ísť za nimi. Obzvlášť keď som sa dozvedela, že sa v Pekingu plánuje veľká politická konferencia, chcela som skúsiť znovu požiadať, aby skončili s týmto barbarským prenasledovaním,“ vysvetľuje Zhang svoje rozhodnutie. Tentokrát však bola zatknutá priamo na pekinskom letisku s komentárom, že tentokrát bude trpieť tak veľmi, že bude chcieť zomrieť. Uväznili ju v zadržiavacom centre v Shenzhene, kde mala zákaz kontaktu s okolitým svetom.

V priebehu jej väzenia boli vyslaní čínski špióni v Austrálii, aby hliadkovali okolo jej domu, kde bývala aj jej dcéra. Jej dcéra dostávala výhražné telefonáty. Ľudia sa o tom, kde sa Zhang nachádzala, dozvedeli len vďaka jednej prepustenej väzenkyni, ktorá informovala jej manžela a austrálsky konzulát v Pekingu. Nakoniec bola prepustená na konci októbra roku 2000, po ôsmich mesiacoch zadržiavania, vďaka apelom zo strany austrálskej vlády.

Zhang popisuje priebeh svojho pobytu vo väzení

Ostatní väzni dostali pitnú vodu a jedlo, avšak ona bola nútená piť vodu z toalety a prosiť o zvyšky ostatných. Musela spať na podlahe, bolo veľmi horúco, asi 40 stupňov, po celom tele sa jej spravili krvavé hnisavé hrbolce, od bolesti sa celá zvíjala. V priebehu dňa musela spolu s ostatnými viac ako 10 hodín zdobiť rôzne čínske výrobky na export do zahraničia, ako náhrdelníky, vianočné lampy, či vyšívať košele. Keď prišla návšteva, všetko museli ukryť. Ostatní väzni boli vyzvaní, aby Zhang fyzicky mučili, pričom boli pod neustálym dohľadom kamery. Ten, kto ju mučil najviac, bol odmenený.

 „Musela som nosiť reťaze a okovy na nohách, ktoré vážili viac ako 30 kg a boli neustále tesnejšie, až sa mi zarezávali do mäsa. Držala som vtedy viac než 50 dní protestnú hladovku, počas ktorej som mala po celý čas závrate. Prišiel sa na mňa pozrieť sám veliteľ stráží a s komentárom: „Umri, si horšia ako pes!“ ma začal spolu s ostatnými strážcami mlátiť. Všade som mala modriny. Raz som zubnou pastou na svoje tričko napísala: „Zlý Jiang Zemin bude históriou odsúdený ako zločinec.“ (Pozn.: bývalý predseda ČKS, ktorý začal prenasledovanie Falun Gongu) Keď to strážnici uvideli, dali mi dole oblečenie a musela som neustále stáť pred kamerou, ktorou ma mohol akýkoľvek strážnik sledovať.“

To, čo Zhang zdieľala, je však len špička ľadovca. „Mnoho uväznených praktizujúcich Falun Gongu, ktorí boli čínskymi občanmi, však zažili omnoho horšie veci. Ženy, ktoré nepodpísali prehlásenie, na ktorom stálo, že dobrovoľne prestanú praktizovať Falun Gong, boli vyzlečené a hodené do mužských ciel, kde boli kriminálnici, ktorí ich znásilňovali. Alebo matka so svojim osemročným dieťaťom boli umučení na smrť,“ hovorí Cuiying.

Je nebezpečné povedať vonkajšiemu svetu o tom, čo sa deje v Číne. Trest je porovnateľný s odhalením štátneho tajomstva. Napriek tomu sú však svedkovia, ktorí o týchto hrozných veciach vypovedajú.

 

Ukážka obrazu od pani Zhang Cuiying