Medzinárodná výstava Pravdivosť, Súcit, Znášanlivosť zavítala do Trnavy

Od 3. júna do 28. júna sa v Západnom krídle radnice v Trnave uskutočňuje medzinárodná výstava Pravdivosť, Súcit, Znášanlivosť.

Výstava prináša realistické olejomaľby i čínske akvarely od prevažne čínskych umelcov, ktoré poskytujú unikátny náhľad do duchovnej praxe Falun Gong, nazývaného aj Falun Dafa.

Od 20. júla 1999 je Falun Gong v Číne zakázaný a jeho praktizujúci sú tam prenasledovaní. Časť výstavy pojednáva o trápeniach, ktorými títo ľudia, medzi nimi i samotní umelci, prešli. Ďalšia časť výstavy ukazuje krásu kultivácie a to, ako prax Falun Gongu mení ľudský život.

Výstavu so záujmom privítala verejnosť ako aj školy.

Návštevníci vernisáže výstavy 3. júna si odnášali silné dojmy a ďakovali organizátorom za prinesenie výstavy ako aj odborný výklad. Jedna z návštevníčok bola veľmi vďačná za podrobnejšie a hlbšie vysvetlenie, vďaka ktorému pochopila, o aký vážny problém sa jedná a ako veľmi sú praktizujúci Falun Gongu v Číne prenasledovaní a mučení kvôli svojej viere. Zdieľala svoje pochopenie, že výstava by sa mala dostať ku viacerým ľuďom a hlavne k mladej generácii. Kamarátka tejto pani sa hlbšie zaujímala o príčiny prenasledovania, o postoj komunistickej vlády a o to, ako sa dá pomôcť nevinne trpiacim praktizujúcim.

Jeden pán bol veľmi zasiahnutý výstavou a povedal, že je veľmi dôležité otvárať verejnosti aj takúto tému, keďže o týchto záležitostiach sa tak často nerozpráva. Tiež zdieľal, že je potrebné byť otvorený a vedieť o iných vierach a ich princípoch.

Výstavu navštívili aj žiaci škôl. Učiteľka sprevádzajúca žiakov súkromného tanečného konzervatória povedala, že na výstavu prišli kvôli téme výstavy. Odsúdila kruté zasahovanie voči ľuďom, ktorí praktizujú svoju vieru a povedala, že vidí aj paralely s tým, ako sa bývalý komunistický režim na Slovensku staval voči veriacim. Túto svoju skúsenosť sa snažila odovzdať aj žiakom, ktorí spolu s ňou výstavu navštívili.

 

Výstavu je možné navštíviť do 28. júna, utorok a piatok: 10.30 - 16.30 hod., streda: 15.00 - 18.00 hod., sobota: 9.30 - 16.30 hod., nedeľa: 9.30 - 18.00 hod.

Žiaci školy na návšteve medzinárodnej výstavy pravdivosť, súcit, znášanlivosť.

 

Žiaci školy na návšteve medzinárodnej výstavy pravdivosť, súcit, znášanlivosť.