Dánski predstavitelia potvrdili, že „špinavé triky“ čínskeho režimu zasahovali do Shen Yun

(Minghui.org) Dánske médiá nedávno odhalili detaily pokusov čínskeho režimu zasahovať do vystúpení súboru Shen Yun Performing Arts v Kodani.

19. februára vyšiel na Radio24syv článok s názvom „Čína vyvíjala tlak na Kráľovské divadlo v prípade prenasledovanej tanečnej skupiny“. Odhalil email, kde sa písalo: „V auguste minulého roka čínska ambasáda vytvárala tlak na Kráľovské divadlo a žiadala ho, aby neprenajalo svoj priestor tanečnej skupine Shen Yun.“ Shen Yun je umelecká spoločnosť z New Yorku, ktorá obnovuje tradičnú čínsku kultúru prostredníctvom hudby a tanca. Umelci zo Shen Yunu čerpajú inšpiráciu z Falun Dafa, duchovnej disciplíny, ktorá je v Číne kruto prenasledovaná od roku 1999.

Dánska poslankyňa Rune Lund v rozhovore pre Radio24syv povedala: „Je to dosť vážne a nevhodné, že Čína zasahuje do vecí, ktoré sú v Dánsku úplne legálne. V tejto krajine sa môže človek vyjadriť či už písomne alebo aj prostredníctvom tanca. Takže čínska ambasáda by nemala vyvíjať tlak na určité skupiny a ľudí v tejto krajine.“

„Vyzerá to rozporuplne,“ povedal doktorand práva z Univerzity v Pretórii, Bente Hagelund, v článku, ktorý nazval správanie Číny ako „nevhodné“ a „nepríjemné“.

Screenshot z 19. februára, z článku publikovaného v dánskych novinách Berlingske, ktorý hovoril o pokusoch zmariť predstavenia Shen Yun v Dánku, zo strany čínskeho režimu.

Dánske noviny Berlingske na ďalší deň priniesli rozhovor so Sørenom Espersenom, hovorcom pre zahraničné záležitosti Dánskej ľudovej strany a predsedom Výboru pre zahraničnú politiku.

V článku nazvanom „Søren Espersen o čínskom tlaku na Kráľovské divadlo: ‚Čo za špinavé triky to skúšajú?’“, Espersen povedal: „Som jednoducho rozčúlený nad spôsobom, akým sa klaniame komunistickej diktatúre. To nie je v poriadku.“

Podľa tohto článku sa Shen Yun opakovane od roku 2007 snažil získať kontrakt s Kráľovským divadlom.

No napriek vypredaným predstaveniam po celom svete v posledných rokoch, vrátane Aarhus Music House v roku 2016, Kráľovské Dánske divadlo opakovane odmietalo umožniť vystúpenie na svojej pôde a vyhlasovalo, že umelecká úroveň Shen Yunu nedosahuje požiadavky Kráľovského Dánskeho divadla.

V roku 2007, keď boli obe strany blízko dohody na uskutočnenie dvoch predstavení, Kráľovské divadlo náhle odstúpilo. Neskôr vyšlo najavo, že čínska ambasáda predložila túto vec na stretnutí s ministrom zahraničných vecí a zakrátko potom už divadlo zrušilo všetky dohody so Shen Yunom.

V otvorenom liste dánskemu ministrovi kultúry hovorkyňa asociácie Falun Gongu Benny Brix povedala: „Dúfame, že nám pomôžete brániť umeleckú slobodu a slobodu prejavu v Dánsku tým, že odmietnete vplyv diktatúry v srdci dánskej kultúry.“

Podľa článku následne minister kultúry požiadal o vyjadrenie Kráľovské divadlo. Z emailovej komunikácie medzi dvoma zamestnancami divadla vyplynulo, že čínska ambasáda požiadala Kráľovské divadlo o to, aby odmietlo vystúpenie Shen Yunu na národnom javisku.

„... Rád by som spomenul, že v auguste 2017 som sa stretol s oddelením kultúry čínskej ambasády, keďže zvažovali prenájom divadla na oslavu čínskeho nového roka vo februári 2018. Nakoniec sa pýtali na to, ako sme na tom s dialógom so Shen Yun a žiadali, aby sme im nedovolili prenajať si naše priestory,“ napísal zamestnanec divadla.

V článku nazval Søren Espersen správanie Číny ako „nepohodlné“ a povedal, že má problém uveriť vysvetleniu Kráľovského divadla, že Shen Yun nedosahuje ich kvalitatívne požiadavky.

„Predstavenie som nevidel, no viem, že Shen Yun cestuje po svete s ničím, čo je na najvyššej umeleckej úrovni, takže to vysvetlenie je krajne nepravdepodobné,“ vyhlásil v rozhovore.

 

Zdroj: http://en.minghui.org/html/articles/2018/3/12/169019.html