Bojové umenia: cesta cti a nebojácnosti

(ClearWisdom.net) Satelitná televízna stanica NTDTV zorganizovala 4. októbra súťaž v čínskych bojových umeniach. Riaditeľ rozhodcovskej komisie Youfu Li povedal, že známy Bruce Lee vo svojich filmoch ukázal niečo z tradičných bojových umení, ale v konečnom dôsledku neprezentoval opravdivé umenie. "Západniari rozumejú zápasu a hodnotia zručnosti v bojových umeniach podľa toho, kto vyhrá. Avšak najvyšším štandardom naozaj tradičných bojových umení je nájsť pokojné riešenie konfliktu, nie zničiť oponenta."

Cieľom podujatia televíznej stanice NTDTV je obnoviť tradičné bojové umenia. Súťažiaci boli posudzovaní na základe svojej cti a autentickosti svojho štýlu - čo zahŕňa princíp nespájania viacerých škôl v rámci čínskych bojových umení, ani neprezentovania ničoho, čo bolo "vynájdené" v súčasnej dobe. Súťažilo sa v piatich kategóriách: štýl bez zbrane (muži, ženy), štýl so zbraňou (muži, ženy) a južný štýl.

 
 
Druhá medzinárodná súťaž v čínskych tradičných bojových umeniach v New Yorku

Súťažiaci prišli z celého sveta a do semifinále tento rok postúpilo 35 z nich. Vo finále súťažilo 14 najlepších.

Cesta bojových umení

Ying Song, držiteľka zlatej medaile v ženskej kategórii bez zbrane začala svoju viac ako dvadsaťročnú kariéru modernými štýlmi bojových umení. "Moderné pohyby boli veľmi pekné a atraktívne, plné premetov vo vzduchu. Bolo to dosť okázalé." Neskôr Ying začala hľadať niečo viac tradičné.

Ako pokračovalo jej pátranie po autentickosti, objavila, že tradičné bojové umenia majú svoj vnútorný zmysel, pričom tie predošlé praxe ho často postrádali.

Pomocou štúdia a praktizovania prišla k poznaniu, že jadrom tradičných bojových umení je čestnosť[A1]. Spomína si, ako raz išla domov na bicykli. Omylom išla po opačnej strane cesty, no nevenovala tomu pozornosť - napokon, veď bola bojovým umelcom.

Odrazu sa jedno auto rútilo priamo oproti nej. Uskočila mu, no potom si všimla, že vodič auto obrátil a začal ísť za ňou. V tom zhone si pomyslela: "Dobre! Možno je čas použiť moje bojové zručnosti!" S touto myšlienkou sa otočila a prišla k vodičovi.

"Pozerali sme sa jeden druhému do tváre a ja som bola pripravená bojovať," spomína Ying. Potom si však pomyslela: "Nespravil ani jediný pohyb smerom ku mne. Prečo by som s ním mala bojovať?" Namiesto toho sa upokojila a spýtala sa ho, či išla po zlej strane vozovky. Vodič jej priateľsky vysvetlil, že to naozaj tak bolo, a konfrontácia bola zažehnaná.

Víťaz južného štýlu Lu Wen-Ruey z Taiwanu zažil niečo podobné. Jedného dňa počul, že sa v jeho dome ukrýva zlodej. "Mojim prvým krokom bolo nájsť ho," hovorí Lu, nízky muž v stredných rokoch. Jeho majster ho učil, že najdôležitejší je tréning charakteru. "Keď sa stretneš s ťažkosťou, nesmieš mať strach," spomína Lu na slová svojho učiteľa.

Lu si teda vzal do rúk dvojitý meč a vyšiel hore schodmi. Keď rozrazil dvere, zlodej tam naozaj stál, a očami si ho premeriaval. "Udrel som ho jedenkrát do tváre a druhýkrát do brucha. Takmer sa zvalil," líčil krátky boj pán Lu. Potom zavolal políciu, ktorá si prišla pre zlodeja.

Zdroj: http://clearwisdom.net/html/articles/2009/10/7/111376.html