Linkoping, Švédsko: Šen Jun, ďakujeme, že ste znova prišli!

(Clearwisdom.net) Keď sa Šen Jun na svetovom turné 2009 znova objavil na javisku Konsert & Kongress v Linkopingu, Švédsko, vyvolalo zdvihnutie opony vlnu nadšeného potlesku. Vďačné publikum uvítalo Šen Jun búrlivým potleskom a ováciami v stoji.

Oblastný guvernér odmietol pokus o zasahovanie

Na VIP recepcii pán Eriksson, oblastný guvernér Linkopingu a bývalý štátny veliteľ švédskej polície, privítal návrat Šen Junu do tohto pôvabného starého mesta.

Pán Eriksson, oblastný guvernér Linkopingu a bývalý štátny veliteľ švédskej polície

Pán Eriksson bol v Číne veľakrát a zaujíma sa o čínsku kultúru. "Je fascinujúce, keď máte možnosť vidieť čínsku kultúru, a keď si pozriete predstavenie, môžete o mnohom premýšľať. Ja osobne som bol unesený celkovým efektom, ktorý bol dosiahnutý nádhernými kostýmami, výbornou réžiou a krásnou hudbou," povedal pán Eriksson vo svojom prejave.

Dodal, "Tristo ľudí umožňuje, aby sa toto stalo, čo je mimoriadne. Veľmi, veľmi sa teším, že si vybrali Linkoping a ďakujem tým, ktorí nám umožnili zhliadnuť toto predstavenie!"

Pán Eriksson si spomína na incident z minulého roka, keď Šen Jun navštívil Linkoping po prvýkrát a čínska ambasáda sa pokúšala zasahovať. "Spravili rôzne pokusy na to, aby zastavili toto turné - z dôvodov, ktoré odporujú našim hodnotám čo sa týka kultúry a umenia, takže tu bolo mnoho dôvodov, aby sme sa proti tomu postavili."

"Povedal som veľmi jasne, že si myslím, že ich činy sú vyslovene hlúpe. Ale myslím si, že to boli reakcie miestnych ľudí, ktoré skutočne zavážili." Dodal, že podľa jeho vedomostí sa žiadne podobné incidenty tento rok v Linkopingu nestali.

"Bolo jasne ukázané, že umenie nemôžete prinútiť odísť. Také príkazy sa jednoducho nemôžu dávať. Umenie a kultúra si nájdu svoju vlastnú cestu, a keď sa ich pokúsite zastaviť, ľudia budú reagovať. Ľudia z tejto oblasti vo všeobecnosti reagovali naposledy pomerne silno."

Pán Erikson bol predstavením veľmi potešený. "Sme zvyknutí na európsku kultúru, takže keď vidíte inú kultúru zobrazenú takým profesionálnym spôsobom, je to pôsobivé."

Povedal aj o svojom dojme z vystúpenia "Nebesá nás očakávajú napriek prenasledovaniu", ktoré zobrazuje prenasledovanie Falun Dafa, tradičnej duchovnej praxe, v Číne. "Lahodilo to môjmu srdcu. Najmä ten odkaz na nedostatok demokratických práv bol odovzdaný veľmi vznešeným spôsobom," povedal pán Eriksson.

Dojatý k slzám

Spisovateľ pán Braune žije v meste Malmo a cestoval 341 míľ do Linkopingu, aby si pozrel Šen Jun. Pozval ho naň priateľ, aby si "pozrel nádherné predstavenie a dostal nejakú inšpiráciu".

Spisovateľ Anders Braune

Pán Braune bol hlboko dojatý predstavením "Nebesá nás očakávajú napriek prenasledovaniu". "Som veľmi dojatý, bolo to neuveriteľne nádherné!" Povedal, že bol dojatý až k slzám, keď sledoval toto predstavenie. "Ako spisovateľ, žijem vo sfére predstáv a je dobré vidieť, že sú ľudia, ktorí bojujú za svoje právo na umenie a predstavy, napriek útlaku."

"Čeliac tomuto, je naozaj výborné, že sú ľudia, ktorí propagujú tradičnú čínsku kultúru ako je táto. Je neuveriteľne širokým a hlbokým zdrojom, keďže je to takmer 5.000 ročná vysoká kultúra a dnes tu vidíme esenciu všetkého toho. Dáva vám to inšpiráciu na život a na tvorbu, " zakončil.

Nádherné a dojímavé!

"Také nádherné, také dojímavé! Cítim sa obohatená týmto zážitkom," povedala pani Johansson, švédska zmierovacia právnička. Povedala: "Predstavenie sa mi páčilo. Pre mňa bolo estetické. Dalo mi dojem kľudu a mieru."

Pani Johansson, švédska zmierovacia právnička a učiteľka

Ako učiteľka, pretože jej povolanie obsahuje šírenie nenásilia v triede, pani Johansson okamžite nadviazala na vystúpenia o prenasledovaní Falun Dafa: "Naozaj sa mi pozdáva ten odkaz. Ako mierová aktivistka som po mnoho rokov pracovala na tom, aby som bola v pokoji a bola pravdivá. Som veľmi rada, že nachádzam predstavenie, ktoré odovzdáva tieto odkazy, takže má pre mňa silný význam. Sme ľudské bytosti na tejto planéte a musíme byť k sebe súcitní, podporovať sa navzájom a počúvať sa navzájom."

Pani Johansson si všimla pozitívny učínok predstavenia na publikum. "Toto predstavenie a táto skupina šíri tieto hodnoty v bežnom živote. Veľmi oceňujem túto formu, ktorá spája hudbu, tanec a tento odkaz dohromady, a dáva publiku tento zážitok. Sledovala som tváre ľudí tu, a ľudia žiaria, takže odkaz ku nim prechádza."

Vyjadrila prekvapenie nad zručnosťou tanečníkov: "Ich talent je neuveriteľný. Viete, trvá roky praxe, aby ste sa stali takými ladnými a takými ohybnými."

"Hudba bola krásna. Myslela som si, že to bude tradičnejšia čínska hudba. Ale je to zmes východnej a západnej hudby, ktorá je veľmi pekná a je tam aj hudba tibetská a mongolská. Neprináša to len čínsky pohľad, ale ctí si aj iné kultúry v Číne. Také nádherné, také dojemné! Cítim sa týmto zážitkom obohatená."

Zdroj: http://www.clearwisdom.net/emh/articles/2009/3/23/105837.html