Portland, Oregon: Debutové vystúpenie súboru DPA si získalo vysoké ocenenie publika

(Clearwisdom.net) Medzinárodný súbor Divine Performing Arts (DPA, čínsky názov Šen Jun) vystúpil popoludní 20. Januára 2009 pred publikom takmer 3.000 ľudí v Kellerovom divadle v Portlande, Oregon. Ľudia v publiku z Číny vysoko hodnotili predstavenie, a mnohí ďalší povedali, že sa cítili poctení tým, že mohli predstavenie vidieť.

Obecenstvo na predstavení DPA v Portlande

Zahraničná študentka: DPA by malo byť na javisku v Číne

Pani Luo prišla do Spojených štátov študovať hudbu pred dvoma rokmi. Toto bolo po prvýkrát, čo videla predstavenie DPA, a bola ním veľmi potešená. Podľa jej slov v Číne videla mnoho predstavení a myslí si, že predstavenie DPA má vysokú kvalitu. Najviac sa jej páčili Tibetské tance a etnické tance Yi. Povedala: "Robila som tibetský tanec. Myslím, že vystupujúci zachytili podstatu tibetského tanca. Rada by som bola jednou z nich a tancovala spolu s nimi."

Pani Luo prišla do Spojených štátov pred doma rokmi študovať hudbu

Pani Luo dodala, že vystúpenie, ktoré ju najviac dojalo bolo "Nebesá nás očakávajú napriek prenasledovaniu". Povedala, že je škoda, že predstavenie, ktoré ukazuje čistú autentickú kultúru nemôže vystúpiť na javiskách v Číne. Myslí si, že DPA by malo vystupovať aj v Číne.

Pani Luo povedala, že americkým priateľom, ktorí prišli s ňou a ďalším členom západného publika sa predstavenie tiež veľmi páčilo. Podľa nej by sa predstavenie DPA malo hrať v každom americkom meste, aby si západniari mohli uvedomiť krásu čínskeho umenia.

Číňanka žijúca v zahraničí: Mám veľké šťastie, že som videla predstavenie DPA

Sophia Hu (vpravo) a jej priateľka pani Kemper sa zúčastnili predstavenia DPA v Portlande.

Sophia Hu prišla do Spojených štátov pred desiatimi rokmi z Wuhanu, Čína. Pracovala ako tlmočníčka a teraz pracuje ako turistická sprievodkyňa v Portlande. Ona a jej priateľka si prišli pozrieť predstavenie DPA a zanechalo v nich hlboký dojem. Povedala, že choreografia bola vynikajúca a inovatívna, a že predstavenie v nej vyvolalo túžbu po domove.

Pani Hu sa dozvedela o predstavení DPA asi pred rokom alebo dvoma, ale vtedy sa konalo v San Franciscu. Čakala, kým príde do Portlandu. Aj so svojou priateľkou boli veľmi radi, že videli predstavenie, potom ako sa dozvedeli, že tento rok bude v San Franciscu jedenásť predstavení, ale v Portlande len jedno.

Čerstvá prisťahovalkyňa z Ćíny: celý svet by mal vedieť o ušľachtilej povahe Falun Gongu

Pani Zhang Zhidan, ktorá prišla do Portlandu pred rokom, a jej priateľ na predstavení DPA v Portlande

Pani Zhang Zhidan prišla do Portlandu pred rokom. Povedala, že sa jej najviac páčilo vystúpenie týkajúce sa Falun Gongu ("Nebesá nás očakávajú napriek prenasledovaniu"). Povedala, že program je v Číne zakázaný, avšak ľudia tu majú slobodu viery a presvedčenia, takže ho mohla vidieť.

Pokračovala, že tanečníci boli veľmi sústredení a dokonale stvárnili každý detail. Choreografia bola vynikajúca a dobre zobrazila ducha Falun Gongu. Keď sledovala predstavenie, bola dojatá k slzám.

Pani Zhang si myslí, že Falun Gong je ušľachtilý a umožňuje ľuďom duchovne sa pozdvihnúť. Mali by byť propagovaný, aby sa o ňom dozvedel celý svet.

Portlandské publikum chváli DPA

Počas prestávky pani Hall, ktorá má 20 rokov skúseností s baletom, pochválila predstavenia. Povedala: "Páčila sa mi kvalita, bolo to veľmi jemné, a kostýmy boli prekrásne. Farba kostýmov bola tiež úžasná." Mala pocit, že predstavenie je veľmi "estetické, veľmi vznešené, veľmi duchovné"

Profesionálnej fotografke, pani Baker, sa zdalo prestavenie "úplne úchvatné...nádherné." Povedala: "V mysli som neustále robila fotografie, a bolo to vynikajúce... tanečníci boli jednoducho úžasní... mala som chuť robiť turné spolu so súborom."

Keď sa pani Baker dozvedela, že predstavenie DPA v Číne nie je dovolené, povedala, že nie je prekvapená, pretože autokratická vláda chce len ovládať myšlienky ľudí a nechce, aby ľudia rešpektovali dávnu tradičnú kultúru.

Rodda Collins, umelkyňa, povedala, že skutočne obdivovala všetky rôzne farby, ktoré boli v predstavení použité a že tanečníci boli veľmi nádherní. Tanečníci nádherne vyjadrili vnútorný význam, ktorý chceli vyjadriť pomocou rôznych formácií, kostýmov a pohybov. Povedala, že to bolo "osviežujúce a rozprávkové".

Pán Rowe predáva zvukové systémy. Jeho prvou reakciou, keď hovoril o DPA bolo: "Bolo to výborné predstavenie." Pán Rowe povedal: "Hudba je fantastická, veľmi, veľmi dobrá. Boli sme úplne vpredu. Veľmi sa mi páčil orchester, mal úžasný zvuk. Súzvuk orchestra bol dokonalý! Veľmi, veľmi dobrý! Páčilo sa mi, že tu bola živá hudba, orchester. Už ho tak často nepočuť, takže počúvať živú hudbu je veľmi dobré!"

Medzinárodný súbor DPA teraz smeruje do New Yorku, kde sa pridá k ďalším dvom súborom, New Yorskému DPA a DPA súboru na turné, aby vystupovali v oblasti New Yorku počas Čínskeho nového roku.

Zdroj: http://www.clearwisdom.net/emh/articles/2009/1/23/104143.html