Výstava umenia „Pravdivosť-Súcit-Znášanlivosť


 

Predslov

Od dávnych časov ľudia skúmali záhady života a vesmíru, vzťah medzi ľuďmi a prírodou a to, ako majú ľudia žiť. Tradičná čínska kultúra si váži teóriu, že vesmír a ľudské bytosti by mali byť jedným telom a hľadá harmóniu medzi nebom, zemou a ľudskými bytosťami. „Pravdivosť-Súcit-Znášanlivosť je univerzálnym princípom, ktorý obsahuje základný kameň ľudskej etiky a je zdrojom slobody a pokoja. Má nadvládu nad časom a priestorom, kultúrou, náboženstvom a politikou a je to večný duch vesmíru.

Pre umelcov, ktorí ukazujú pomocou svojich diel svoje hľadanie pravdy, úctu k bohom a povahu súcitu a spravodlivosti v porovnaní so zlom a skazenosťou, cieľom ich diel nie je potešiť ľudí, ale viesť ľudí k vyšším úrovniam múdrosti a pravdy. Umelecké diela nie sú len objektmi. Sú prostriedkami pravdy, nekonečnej krásy, ktorá sa nikdy nezmenší v čase či priestore. Očisťujú myseľ ľudí a pozdvihujú ich duchovnosť. Takéto by mali byť umelecké diela.

Diela na tejto výstave boli vytvorené skupinou umelcov, ktorí sú vo svojich oblastiach dosť úspešní. Pomocou praktizovania Falun Dafa získali nielen telesné ale i duševné zdravie, získali hlboké pochopenie pravdy o živote a vesmíre a našli odpovede na svoje celoživotné hľadanie zmyslu umenia a života.

Nasledovaním „Pravdivosti-Súcitu- Znášanlivosti“ postupne odstránili nesprávne predstavy a pripútanosti, ktoré v živote nadobudli, našli svoje vrodené opravdivé povahy a odhodlane začali svoju cestu späť k nebeskému duchovnému svetu. Diela na tejto výstave ukazujú zážitky umelcov a rozjímanie o živote na ich ceste v prispôsobovaní sa „Pravdivosti-Súcitu-Znášanlivosti.“

Výstava sa skladá z piatich časti:

  • Časť 1: Osvietenie
  • Časť 2: Krása kultivácie
  • Časť 3: Nekompromisná odvaha
  • Časť 4: Volanie po spravodlivosti
  • Časť 5: Spravodlivosť víťazí

Tieto diela opisujú krásu ľudských bytostí a vesmíru v plnej harmónii, životov prispôsobených „Pravdivosti-Súcitu-Znášanlivosti“. Diela odhaľujú kruté prenasledovanie Falun Gongu a jeho praktizujúcich Čínskou komunistickou stranou (ČKS) a univerzálny princíp, že zlo bude potrestané. V týchto dielach vidíme, že keď sú spravodlivosť, sloboda, rešpekt a ľudské práva napádané zlom, obyčajní ľudia sa stanú neobyčajnými. Vidíme, ako keď je „Pravdivosť-Súcit-Znášanlivosť“ napádaná zlou mocou, praktizujúci Falun Gongu znášajú nešťastie svojimi láskavými a širokými mysľami. Počas utrpenia praktizujúci Falun Gongu celou svojou bytosťou praktizujú „Pravdivosť-Súcit-Znášanlivosť“ a priniesli do ľudského sveta spravodlivosť, slobodu, pokoj a mocnú energiu spravodlivej viery.

 

Dielo

Názov / Umelec / Údaje o diele

Popis

I. časť: Osvietenie

1

Veľký Zákon napravuje vesmír
Čeng-pching Čchen
Čínska maľba
310 x 132 cm
(2004)

Tento čínsky obraz zobrazuje scénu mnohých nebeských bytostí, ktoré nasledujú Budhu na voze ťahanom drakom. Prinášajú osvietenie, súcit, múdrosť a krásu do ľudského sveta.

2

Budha
Kunlun Zhang
Kchun-lun Čang
Socha
Výška: 131 cm
(2004)

Umelec spravil túto sochu na obraz Budhu, ktorého uctieva.

3

Otáčanie veľkého Kolesa Zákona
Kchun-lun Čang
Olej na plátne
210 x 160 cm
(2004)

Tento obrázok zobrazuje zakladateľa Falun Gongu, pána Li Chung-č’, pred obecenstvom, ako „otáča veľký Falun“. „Falun“ doslova znamená „Koleso Zákona“, pojem z budhistických tradícii. Jeden z významov frázy „otáčanie veľkého Kolesa Zákona“ je samotné vyučovanie Veľkého Zákona vesmíru.

4

Naplnenie Sľubov
 Siao-pching Čchen, Si-čchiang Tung, Tching-jin Š’
Olej na plátne
200 x 120 cm
(2003)

Nebeské bytosti na tomto obrázku predstavujú všetky rasy a kultúry. Sú to praktizujúci duchovnej praxe Falun Gong vo viac ako 60 krajinách po celom svete. Predstavujú každú etnickú skupinu a každú vrstvu ľudí. Hoci Falun Gong pochádza z Číny, hľadanie pravdy a osvietenia sú univerzálne.

II. časť, Krása kultivácie

5

Prispôsobovanie sa
Kathy Gillis
Olej na plátne
80 x 146 cm
(2004)

Brat a sestra na tomto obrázku čítajú Čuan Falun, hlavnú knihu učenia Falun Dafa. Otáčajúce sa červené svetlo nad nimi je vyjadrením bohatého učenia v knihe. Kniha bola preložená do viac ako tridsiatich jazykov.

6

V Harmónii
Siao-pching Čchen
Olej na plátne
120 in x 175 cm
(2004)

Tento obraz zobrazuje mladú ženu, ktorá robí piate cvičenie Falun Gongu, „Zosilňovania božských síl.“ Jasná voda a modrá obloha odrážajú jej pokoj a dávajú pocit jej jednoty s nebom počas meditácie. Štyria „cherubíni“ sa hrajú uprostred poľa energie.

7

Čistý Lotos
Čeng-pching Čchen
Čínska maľba
74 x 94 cm
(2004)

Žena na tomto obrázku praktizuje meditáciu v sete, piate cvičenie Falun Gongu. Lotosové kvety kvitnúce navôkol nej ukazujú očistný účinok meditácie na myseľ i telo.

III. časť, Nekompromisná odvaha

8

Červená stena
Kchun-lun Čang
Olej na plátne
91 x 122 cm
(2004)

Toto dielo zachytáva osobný zážitok a vnútorný nepokoj umelca, profesora Kchun-lun Čanga. Profesor Čang bol tri mesiace uväznený v Číne a počas tohto času zažil fyzické a duševné mučenie, vrátanie vymývania mozgu. Dva biele čínske znaky (v preklade „prenasledovanie“) na červenej stene predstavujú prenasledovanie Falun Gongu v Číne, ktoré je také ničivé, že z Číny robí jedno veľké väzenie. Puklina v stene naznačuje, že napriek hrozbe a zdanlivej nepremožiteľnosti červenej steny sa jej pád už začal.

9

Neochvejný Duch
Čchung-čchi Jao
Olej na plátne
122 x 91 cm
(2004)

Tento obraz je založený na pravdivom príbehu, ako ho zachytil Ian Johnson, reportér z časopisu Wall Street. V článku napísal, „Deň predtým, ako Čchen C-siu umrela, jej väznitelia od nej opäť žiadali, aby sa vzdala svojej viery vo Falun Dafa. Takmer v bezvedomí, po opakovaných ranách od bodca na dobytok, táto 58-ročná žena pevne potriasla hlavou. Rozzúrení miestni úradníci nariadili pani Čchen, aby utekala bosá v snehu. Dva dni mučenia zanechali jej nohy zjazvené a jej krátke čierne vlasy boli zlepené od hnisu a krvi, ako povedali jej spoluväzni, ktorí boli svedkami incidentu. Plazila sa vonku, vracala a zrútila sa. Nikdy už nezískala vedomie a umrela 21. februára.

10

Dym a popol
Č
’-pching Wang
Pastel
na papieri
100 x 70 cm
(2004)

Okrem žehličky a cigariet, používajú údajne strážcovia vo väzení horúce železné ohreblá, ktorými pália až na kosť ľudí, ktorí praktizujú Falun Gongu. Ťiang Ce-min, bývalý vodca Číny, ktorý je zodpovedný za prenasledovanie Falun Gongu vyhlásil, že „žiaden prostriedok nie je prehnaný“ na odstránenie tejto praxe.

11

Tigria lavica
Č
’-pching Wang
Pastel
na papieri
100 x 70 cm
(2004)

Toto dielo zobrazuje častú metódu mučenia, ktorá spôsobuje prudkú a dlhú bolesť. Pod nohy sa naukladajú tehly, pričom špagáty, ktoré zväzujú nohy nadol sú pevne napäté, čo vedie takmer k zlomeniu nôh. Umelkyňa nakreslila obom mužom éterickú auru – jednu svetlú, jednu tmavú a strašidelnú. Strohý rozdiel ukazuje, čo podľa výberu, ktorý spravili, môže očakávať oboch mužov keď skončí ich život.

12

Mučenie Ženy
Č
’-pching Wang
Pastel
na papieri
100 x 70 cm
(2004)

Svedectvá väzenkýň svedomia, ktoré prežili mučenie v čínskych záchytných centrách, hovoria o strašnom fyzickom a sexuálnom mučení nielen od väzenských strážnikov, ale aj od spoluväzňov. Podľa overených správ niektoré ženy, ktoré praktizujú Falun Gong, boli vyzlečené donaha a uzamknuté do mužských ciel.

13

Týranie
Č
’-pching Wang
Pastel
na papieri
95 x 65 cm
(2004
)

Scéna na tomto obraze je založená na skutočnom príbehu o americkej praktizujúcej Falun Gongu, ktorá prišla do Číny, aby apelovala k čínskej vláde za zastavenie prenasledovania Falun Gongu. Bola uväznená, fyzicky týraná políciou a následne vykázaná z Číny.

14

Ako kameň
Č
’-pching Wang
Pastel
na papieri
100 x 70 cm
(2004)

Pri tejto mučiacej metóde sú ostré bambusové paličky vbíjané pod nechty prstov na ruke. Toto mučenie sa používa na praktizujúcich Falun Gongu. Na obrázku, hoci je bolesť mučivá, praktizujúci ju znáša.

15

Nútené kŕmenie
Wej-sing Wang
Olej na plátne
55 x 75 cm
(2004)

Keď sú vo väzení podrobovaní brutálnemu mučeniu, vymývaniu mozgov a nútenej práci, praktizujúci Falun Gongu nemajú okrem protestnej hladovky žiaden apelovací prostriedok. Následne dozorcovia vo väzení často používajú nútené kŕmenie ako formu mučenia. Počas núteného kŕmenia dozorcovia držia obeť a rozovrú jej ústa železnými svorkami. Často jej strčia hrubú gumenú trubku až po pažerák, alebo vložia rúrku cez nosné dierky. Lejú dovnútra látky ako napríklad zmes vody a kukurice, koncentrované roztoky soli, štipľavé čili-korenie a dokonca ľudské výkaly. Cieľom je spôsobiť bolesť, aby zlomili vôľu človeka. Takéto mučenie je mimoriadne bolestivé a je najčastejšou príčinou smrti.

16

Neľudskosť
Siao-pching Čchen
Olej na plátne
55 x 75 cm
(2004)

Väzenskí dozorcovia ponárajú mužovu hlavu do vedra s ľudskými výkalmi. Jeden z dozorcov si zakrýva nos, aby necítil zápach. Tehotná praktizujúca Falun Gongu visí v pozadí.

17

Psychické týranie
Siao-pching Čchen
Olej na plátne
102 x 75 cm
(2004)

Aby obrátili verejnú mienku proti Falun Gongu, čínske médiá vedené štátom šíria falošnú propagandu, ktorá hovorí, že ľudia, ktorí praktizujú Falun Gong, sa stanú duševne chorými. Policajti na tomto obrázku pichajú psychotropné drogy žene, pretože sa odmieta vzdať svojej viery. Drogy môžu spôsobiť prerývanú reč, paralýzu, či dokonca smrť.

18

Nepohnuteľná
Amy Fan
Čínska maľba
86 x 140 cm
(2004)

Táto čínska maľba zobrazuje meditujúcu ženu, ktorá nie je pohnutá políciou, ktorá sa ju pokúša zatknúť. Anjeli sa pokúšajú zabrániť policajtom v ich činoch. Umelkyňa maľuje na základe osobného zážitku, lebo bola podrobená násiliu prenasledovania. Zadržiavali ju niekoľkokrát, kým sa jej nepodarilo utiecť z Číny.

19

Skupinové mučenie
Č
’-pching Wang
Pastel
na papieri
55 x 55 cm
(2004)

Muži, ktorí spoločne mučia túto mladú ženu, sú dozorcami v čínskom väzení a spoluväzňami. Extrémna váha na jej spodnej časti brucha jej vážne bráni v dýchaní a môže vyústiť v paralýzu.

20

Nemilosrdnosť
Č
’-pching Wang
Pastel
na papieri
55 x 75 cm
(2004)

Toto je scéna z čínskeho záchytného centra, kde dozorcovia vo väzení majú nariadené „premeniť“ ľudí, ktorí praktizujú Falun Gong, t. j. prinútiť ich vzdať sa svojej viery. Keď nefunguje vymývanie mozgov, praktizujúci sú podrobovaní nemilosrdnému bitiu a mučeniu, často až na smrť.

21

Tragédia v Číne
J
üan Li
Olej na plátne
117 x 90 cm
(2004)

Žena plače pri svojom mužovi, ktorý bol umučený na smrť v centre vymývania mozgov. Muž drží v ruke dokument, ktorý ho nútili podpísať, prísľub, ktorý hanobí Falun gong

22

 “Klietka”
Kchun-lun Čang
Socha
Výška: 90 cm
(2004)

Keď sú zadržiavaní, praktizujúci Falun Gongu sú nútení čupieť na pätách alebo na maličkých stolčekoch s hrboľatým  povrchom, dňom i nocou, bez toho, aby im dovolili pohybovať sa alebo hovoriť.

23

Mučenie
Č
’-pching Wang
Výška: 200 cm
Socha
(2004)

Táto scéna z čínskeho záchytného centra, kde sú väzenským dozorcom dané nariadenia na „transformovanie“ praktizujúcich Falun Gongu. Keď nefunguje vymývanie mozgov, praktizujúci sú podrobovaní nemilosrdnému bitiu a mučeniu, často až na smrť.

24

Otecko, vráť sa
Wej-sing Wang
Olej na plátne
55 x 75 cm
(2004)

Obraz „Otecko, vráť sa“ je založený na pravdivom príbehu matky a dcéry. Malé dievčatko, Fa-tu, drží v rukách obrázok svojho otca, Čchen Čcheng-jung, ktorý umrel na mučenie, pretože praktizoval Falun Gong. Fa-tu a jej matka, C-čeng Tai, teraz žijú v Austrálii.

25

Prečo?
Wej-sing Wang
Olej na plátne
132 x 175 cm
(2004)

Tento obraz je založený na pravdivom príbehu. Matka a syn boli uväznení v Číne len preto, že praktizujú Falun Gong. Chlapčeka zbili a on zadržiava slzy a pýta sa: „Prečo? Prečo policajti zbili mňa aj matku?“

26

Bez domova
Ta-cch
Šen
Olej na plátne
90 x 122 cm
(2003)

Tento obraz zobrazuje scénu, na ktorej sa malé dievčatko vrátilo domov zo školy a zistilo, že jej rodičia sú preč. Dva kúsky bieleho papiera na dverách sú úradné oznamy, ktoré hovoria, že dom bol zabavený „Úradom 610“, organizáciou podobnou Gestapu, ktorá bola založená špecificky zameraná na odstránenie Falun Gongu. Na červenom papieri je napísané „Pravdivosť, súcit, znášanlivosť.“

27

Zlatý lotos
Ta-cch
Šen
Olej na plátne
175 x 109 cm
(2004)

Inšpirácia pre tento obraz pochádza z pravdivého príbehu, ktorý spôsobil medzinárodné pobúrenie. Mladá matka menom Li-süan Wang a jej 7-mesačný syn boli obaja umučení na smrť, potom ako ich zatkli za praktizovanie Falun Gongu. Pitva ukázala, že dieťa bolo zavesené hlavou nadol a jeho hlava bola rozdrvená.

28

Spomienka
Čchung-čchi Jao
Olej na plátne
280 x 107 cm
(2004)

Tento obrázok je na spomienku na viac ako 1200 praktizujúcich Falun Gongu, ktorý dokázateľne umreli v brutálnom útlaku. Umelkyňa povedala, „Nakreslila som tváre 280 praktizujúcich, aby som dovolila viacerým ľuďom vidieť týchto dobrých ľudí a zastaviť toto prenasledovanie. Pozrite, akí boli šťastní! Všetci boli veľmi dobrými ľuďmi v spoločnosti. Zakaždým, keď na nich myslím, nemôžem zadržať slzy... viete, niektorí z nich mali len sedemnásť alebo osemnásť rokov, keď boli umučení na smrť.“

IV. časť: Volanie po spravodlivosti

29

Posol
Si-čchiang Tung
Olej na plátne
122 x 90 cm
(2004)

Skoro ráno mladá žena namaľovala na stenu nápis „Falun Dafa je dobrý“ (červené čínske znaky na obrázku). Médiá v Číne sú ovládané vládou a šíria propagandu, aby vytvorili nenávisť voči Falun Gongu. Praktizujúci používajú v reakcii na nespravodli­vosť pokojné metódy.

30

Plagát
Si-čchiang Tung
Olej na plátne
122 x 90 cm
(2004)

Mladá žena šije plagát so slovami „Falun Dafa je dobrý“ v Čínštine aj v Angličtine.

31

Lotosová sviečka
Siao-pching Čchen

Olej na plátne
102 x 100 cm
(2004)

Po celom svete boli usporiadané mnohé spomienkové sviečkové akcie, aby sme si pripomenuli praktizujúcich Falun Gongu, ktorí umreli na následky mučenia. Lotosový kvet je symbolom pretrvania krásy  a čistoty v čínskej kultúre.

32

Prichádzam pre teba
I-siou Čou, Siao-pching Čchen
Olej na plátne
130 x 163 cm
(2004)

Tento obraz je inšpirovaný fotografiou, na ktorej je 33 praktizujúcich Falun Gongu z celého sveta, ktorí usporiadali pokojný apel na čínsku vládu na Námestí nebeského pokoja. O krátku chvíľu potom, ako boli fotografie spravené, vtlačila polícia praktizujúcich do policajných vozov, mnohých zbili a potom vykázali z Číny.

33

Volajúc po spravodlivosti
Si-čchiang Tung
Olej na plátne
122 x 91 cm
(2004)

Tento obraz ukazuje scénu, ktorú možno vidieť pred čínskymi ambasádami a konzulátmi po celom svete. Ženy na tomto obrázku praktizujú svoju meditáciu pred čínskou ambasádou vo Washingtone a žiadajú, aby bol Ťiang Ce-min postavený pred súd za jeho pokus o vykorenenie Falun Gongu. Tieto ženy chodia apelovať každý deň, bez ohľadu na to či prší alebo svieti slnko.

34

“SOS”
Jen-jing Wang
Čínska maľba
64 x 94 cm
(2003)

Na obraze čínskej krajiny sú muži a ženy, ktorí kráčajú cez hory v rámci „SOS“ kampane ľudských práv, ktorá sa konala po celom svete, aby ľudí upozornili na genocídu proti Falun Gongu v Číne.

35

Odvaha bez kompromisov
Kathy Gillis
Olej na plátne
80 x 146 cm
(2004)

Tento obraz bol namaľovaný podľa skutočného príbehu pána Liou Čcheng-iun. Pán Liou Čcheng-iun bol praktizujúcim Falun Gongu zo severnej Číny. V marci 2002 bol odsúdený na 19 rokov väzenia za jeho účasť na vysielaní programov, ktoré odhaľovali krutosť prenasledovania voči Falun Gongu v čínskej televízii. Po 21 mesiacoch vo väzení bol umučený na smrť. Obrázky démonov a netvorov na zemi reprezentujú hrôzu, ktorú zažil vo väzbe. Je zaliaty teplým, zlatým svetlom, ktoré predstavuje pevnú vieru.

36

Spravodlivé činy
Žuej-čen Ku
Čínska maľba
46 x 70 cm
(2003)

Tento čínsky obraz zobrazuje scénu malej dedinky v mesačnom svetle, kde stará matka a jej vnučka lepia pre svojich susedov odkazy, ktoré hovoria pravdu o prenasledovaní Falun Gongu. Diskovité objekty na oblohe sú Faluny, symboly Falun Gongu.

37

Jarné ráno v meste
Žuej-čen Ku
Čínska maľba
50 x 70 cm
(2003)

Tradičný čínsky obraz zobrazuje jarné ráno v meste, keď sa ľudia zobudia a nájdu steny polepené materiálmi o Falun Gongu. Ľudia ich uprene čítajú, vidiac cez propagandu čínskej vlády.

38

Bubny na pásoch
Siao-pching Čchen
Farebná ceruzka
na papieri
83 x 104 cm
(2003)

V mnohých veľkých mestách po celom svete sa ľudia, ktorí sa venujú Falun Gongu zúčastňujú sprievodov, ktoré oslavujú tradičnú čínsku kultúru. Umelec namaľoval nebeské bytosti, ako sa hrajú medzi oblakmi, odrážajúc zjednotený rytmus odspodu.

V. časť: Spravodlivosť víťazí

39

Bitka medzi dobrom a zlom
Č’-pching Wang
Olej na plátne
168 x 201 cm
(2003)

Muž a žena v popredí držia nadpisy „Pravdivosť, Súcit, Znášanlivosť“ a „Zákon napravuje vesmír“. Duchovia policajtov v civile sa klaňajú pred svojimi obeťami, naznačujúc, že polícia bola podvedená vyššími úradmi, aby vykonávala príkazy proti vlastnému svedomiu.

40

Nebesá hovoria
Kathy Gillis
Olej na plátne
80 x 145 cm
(2004)

Obraz zobrazuje osobnú skúsenosť umelkyne. Keď bývalý čínsky vodca Ťiang Ce-min navštívil Houston, Texas v októbri 2002, tisícky ľudí, ktorí praktizujú Falun Gong tam išli apelovať za ukončenie prenasledovania. Počas ich apelu praktizujúci odolali niekoľkým dňom krutého, studeného počasia a prudkým dažďom. Praktizujúci sa nenechali ovplyvniť počasím a zostali na svojich miestach. Nakoniec sa búrka upokojila a objavila sa na nebi obrovská dúha. Obraz zachytáva tento moment.

41

Ľudový súd
Kathy Gillis
Olej na plátne
80 x 145 cm
(2004)

Tento obraz zobrazuje verejnú hru súdneho sporu v Otave, Kanada, v ktorej bol bývalý čínsky vodca, Ťiang Ce-min, súdený a usvedčený z genocídy proti Falun Gongu a zo zločinov proti ľudskosti. Viac ako desiatka skutočných súdnych sporov je po celom svete podaná obeťami Ťiangovej genocídy voči Falun Gongu.

42

Spravodlivosť
Wej-sing Wang
Olej na plátne
132 x 174 cm
(2003)

Nebeské bytosti sa pozerajú, ako je predstaviteľ zla odstránený. Dielo odráža pochopenie, že zlé činy budú mať za následok odplatu vo vyšších ríšach.

43

Umiestňovanie
Kchun-lun Čang
Olej na plátne
170 x 297 cm
(2003)

Tento obraz zachytáva mnoho obrazov pokojných apelov na čínsku vládu na Námestí nebeského pokoja v Pekingu. Praktizujúci Falun Gongu nesú plagáty s nadpismi „Falun Dafa je dobrý“, pričom policajti a strážcovia v civile ich násilne zatýkajú. Nebeské bytosti z východných aj západných tradícii sú zobrazené, ako sa prizerajú.