Rozhovory s umelcami, ktorí sa zúčastnili výstavy umenia "Neústupná Odvaha": Olejová maľba - "Nesmrteľní"

Čiastočný pohľad na obraz "Nesmrteľní", olejová maľba od pani Yao Chongqi

[PureInsight.org]

Reportér: Zhu Qingming, reportér Zhengjian/Pureinsight Net
Yao: Pani Yao Chongqi, umelkyňa, ktorá namaľovala obraz "Nesmrteľní"

Reportér: Pani Yao, mohli by ste nám prosím povedať niečo o sebe ako umelkyni?
Yao: Svoju lásku k maľovaniu som si vyvinula, keď som bola ešte dieťa. Moja matka bola tiež maliarkou. Študovala som teda umenie a pracovala som v tejto oblasti viac ako 40 rokov.

Reportér: Takže ste profesionálna umelkyňa?
Yao: Môžete to tak povedať. V Číne som mala množstvo povolaní a všetky boli v oblasti umenia. Pretože ho mám rada, celý život som maľovala.

Reportér: Kedy ste začali s kultiváciou vo Falun Dafa?
Yao: Približne v roku 1996 alebo 1997.

Reportér: Mala kultivácia veľký vplyv alebo priniesla veľké zmeny do vašich obrazov?
Yao: Jedna veľká zmena je... Hoci som nikdy príliš nedbala o slávu, mala som maľovanie príliš rada. V šesťdesiatych rokoch, počas jedného z mnohých politických aktivít čínskej komunistickej strany na očistenie "neželaných" som bola vzatá preč od svojej práce a rodiny a bola som prinútená vykonávať ťažkú prácu na takzvanej "kadetskej škole". Život bol vtedy veľmi trpký a bola som cez to schopná prejsť len vďaka maľovaniu. Bez neho by som stratila chuť žiť. Takže som sa rozhodla prestať maľovať, aby som odstránila túto pripútanosť. Rozdala som všetky moje maliarske potreby a nechala som si len niekoľko svojich obľúbených farieb. Nedávno som si uvedomila, že umelecká práca je pre nás tiež dôležitou metódou na objasňovanie pravdy o Falun Gongu. Takže som začala znova maľovať.

Reportér: Takže toto je po prvýkrát, čo ste opäť zodvihli štetec odvtedy, čo ste začali kultiváciu?
Yao: Áno, je to vlastne tak. Toto je po prvýkrát, čo som spravila olejovú maľbu. Pred touto výstavou, počas niekoľkých posledných rokov som spravila len niekoľko jednoduchých kresieb, animovaných náčrtkov a karikatúr, keď to bolo potrebné. Príbehy praktizujúcich, ktorí boli umučení na smrť, mnou dosť otriasli. Keď som sa učila, ako robiť návrh pomocou počítača, začala som tieto fotografie dávať dohromady. Sama som praktizujúca a viem, že všetci praktizujúci chcú byť dobrými ľuďmi. Z fotiek praktizujúcich, ktorí boli prenasledovaní na smrť, môžeme vidieť, že niektorí z nich sú veľmi mladí, najmladší má len osem mesiacov, a niektorí starší ľudia boli tiež umučení na smrť. Všetci z nich chceli len byť dobrými ľuďmi! Viem, že všetci tí praktizujúci Falun Gongu boli predtým veľmi zdraví, avšak boli takýmto spôsobom umučení na smrť! Bola som preto veľmi smutná. Chcela som nájsť všetky ich fotografie a umiestniť ich spolu na jednom mieste, aby to ľudia videli. Na začiatku som to robila na počítači a bolo to pomerne ľahké. Iba som odstránila pozadie jednotlivých fotiek a umiestnila ich dohromady na jeden obraz. Všetci ľudia na týchto obrázkoch boli kedysi nažive a zdraví. Boli zdravými a dobrými ľuďmi, avšak boli umučení na smrť čínskym diktátorom Jiangom a jeho stúpencami. Dúfam, že tí, čo videli tento môj obraz môžu povedať ľuďom pravdu o Falun Gongu a pracovať spoločne na zastavení tohto prenasledovania.

Olejová maľba "Nesmrteľní" od pani Yao Chongqi (280cm x 108cm), 2004

Reportér: Koľko ľudí je na tomto obraze?
Yao: Z tých, čo boli umučení na smrť som našla fotky 280 ľudí a všetky ich tváre som nakreslila na tento obraz. Niektoré z fotografií sú menšie ako šírka prsta a rozmazané. Ich priatelia a blízki museli toho veľa prekonať, aby sa dostali cez informačnú blokádu v Číne a zverejniť tieto fotky vonku. Takže som sa čo najviac snažila, aby som ich nakreslila tak blízko k ich fotografiám, ako som len mohla a tak starostlivo, ako som mohla. Keď Jiangova banda prenasledovala týchto dobrých ľudí, prenasledovali aj ľudí v ich okolí. Všetci títo ľudia mali rodiny. Niektorí rodičia detí umreli a niektoré deti rodičov umreli. Pokúšam sa ich pripomenúť pomocou mojich obrazov. Ale nedokážem nakresliť tváre niektorých obetí. Napríklad, tehotná praktizujúca bola prenasledovaná na smrť, ale nedokážem nakresliť tvár jej nenarodeného dieťaťa. To dieťa bol tiež život! Teraz vieme, že viac ako tisíc ľudí bolo umučených na smrť. Keď som začala kresliť obraz, bolo len trochu viac ako 200 zdokumentovaných prípadov praktizujúcich, ktorí boli umučení na smrť. Teraz to číslo stúplo na viac ako 1000. Navyše, nedokážeme odhadnúť počet praktizujúcich, ktorí boli prenasledovaní na smrť, ale ktorých smrť ešte nie je známa vonkajšiemu svetu. Namaľovala som tváre tých 280 praktizujúcich, aby som viacerým ľuďom umožnila vidieť týchto dobrých ľudí a pomohla tak ukončiť toto prenasledovanie. Pozrite sa na to, akí boli šťastní! Všetci boli dobrými a produktívnymi členmi spoločnosti. Vždy keď rozmýšľam o týchto veciach, nemôžem zadržať slzy... vidíte, niektorí z nich boli len sedemnásť alebo osemnásťroční, ale boli umučení na smrť. Každý jeden z nich má príbeh, ktorý by mohol rozprávať.

Anglický originál: http://www.pureinsight.org/pi/articles/2004/8/2/fastnews.html#fast3