Nitra: Petičná akcia na Deň ľudských práv

V sobotu 10. decembra v popoludňajších hodinách sa v Nitre na Štefánikovej triede konala petičná akcia na podporu ľudských práv tých, ktorí sa v Číne venujú meditačnému systému Falun Gong.

Falun Gong je praxou zušľachťovania mysle a tela, ktorá sa riadi princípmi pravdivosti, súcitu, znášanlivosti. Vďaka svojim účinkom na zdravie sa stal Falun Gong v Číne veľmi populárnym. Čínska vláda spočiatku Falun Gong podporovala, keďže si bola vedomá jeho priaznivých účinkov. Obrat nastal v roku 1999, keď zo štatistického prieskumu čínskej vlády vyplynulo, že tento systém praktizuje okolo 100 miliónov ľudí, čo bolo viac ako členov Čínskej komunistickej strany. Vtedajší čínsky vodca Ťiang Ce-min sa tým cítil ohrozený, a tak sa zo žiarlivosti rozhodol  zničiť Falun Gong všetkými prostriedkami. Už viac ako 23 rokov sú ľudia cvičiaci Falun Gong v Číne kruto prenasledovaní, či dokonca podrobovaní násilným odberom orgánov, čím ich režim zabíja.

Okoloidúci v Nitre mali možnosť vidieť cvičenia Falun Gong, ako aj pripojiť sa k petícii, ktorá žiada prezidentku Slovenskej republiky, aby vyzvala predstaviteľov ČLR k okamžitému zastaveniu prenasledovania ľudí, ktorí sa venujú Falun Dafa v Číne.

Na petičnej akcii sa zúčastnilo viac ako 10 praktizujúcich Falun Gongu. V predvianočnom období ulicou k námestiu v Nitre prechádzalo mnoho ľudí, ktorých cvičenia a petícia na podporu ľudských práv voči prenasledovaniu a násilnému odberu orgánov praktizujúcich Falun Gong zaujali a radi ju podporili.

Pri petičnom stánku sa zastavil muž na bicykli a spýtal sa, o čom je petícia. Keď sa dozvedel o prenasledovaní, povedal: „Idem za svojou rodinou, ktorá ma čaká na námestí a poviem im o tom, aby aj oni prišli podporiť petíciu proti prenasledovaniu.“ Po chvíli sa vrátil a všetci petíciu podpísali a zaželali praktizujúcim, aby sa to podarilo a aby prenasledovanie čoskoro skončilo.

Štyri mladé ženy sa zastavili, aby si zobrali letáčik o prenasledovaní. Keď si vypočuli, prečo sa podpisuje petícia, s veľkým entuziazmom sa vybrali k petičnému stánku. S radosťou v očiach a s lotosovým kvietkom v ruke sa poďakovali za možnosť pomôcť dobrej veci.

Keďže podobné akcie sa v Nitre dejú pravidelne, niektorí ľudia už podporili petíciu v minulosti. Napríklad skupina mladých mužov, keď si v minulosti vypočuli informácie o prenasledovaní, pozreli na seba a povedali: „Ideme to podporiť? Poďme, nech nie sú ľudia zabíjaní.“ Keď tentokrát išli opäť okolo petičnej akcie, bol s nimi už aj ďalší kamarát. Ohlásili sa, že už petíciu podpísali a kamarátovi povedali: „Choď to podporiť, aby neprenasledovali ľudí, ktorí robia tieto cvičenia.“. Ich kamarát sa potom k petícii pripojil tiež.

Niektorí ľudia nenechali praktizujúcich ani dohovoriť – jedna okoloidúca pani si vzala leták a po druhej vete o prenasledovaní rozhovor prerušila so slovami: „Kde to môžem podpísať?“ a pripojila svoj podpis pod petíciu.

Petičná akcia v Nitre
Petičná akcia v Nitre
Petičná akcia v Nitre
Petičná akcia v Nitre
Petičná akcia v Nitre