Séria petičných akcií v slovenských mestách

Od 6. do 13. augusta 2021 sa v mestách Banská Bystrica, Ružomberok, Martin, Žilina, Trenčín a Trnava uskutočnila séria petičných akcií zameraných na porušovanie ľudských práv v Číne. Ľudia v týchto mestách mali možnosť vidieť cvičenia Falun Gong a dozvedieť sa o doteraz trvajúcom prenasledovaní, ktoré sa deje v Číne voči ľuďom, ktorí tieto cvičenia praktizujú.

Akciu zorganizovala skupina ľudí, ktorí sa Falun Gongu na Slovensku venujú a chceli by upozorniť na to, čo sa deje v Číne. Jedna z organizátorov akcie, Dorotka, študentka strednej školy, hovorí: „Väčšinou takéto akcie robíme v Bratislave, no takto cez leto sa môžeme stretnúť všetci zo Slovenska a môžeme osloviť ľudí nielen z Bratislavy, ale aj z iných miest.“

Ďalší z organizátorov, Peter, právnik, popisuje svoju motiváciu takto: „Ja to robím preto, aby ľudia po celom Slovensku mali príležitosť vyjadriť sa na podporu ľudí, čo sú prenasledovaní v Číne. Myslím si, že je to dôležité, aj keď je Čína na prvý pohľad od nás vzdialená krajina, ale tým, že svet je taký globálny a prepojený a Čína je veľký hráč, ovplyvňuje naše životy po celom svete. Preto si myslím, že je dôležité, aby sme sa zastali tých ľudí, čo sú tam prenasledovaní, lebo ak sa my nezastaneme ich, potom možno sa ani nikto nezastane nás, keď budú nás prenasledovať.“ Dodáva: „Je dôležité, aby sme sa všetci vyjadrili a myslím si, že je to aj základná požiadavka ľudskosti, aby sme takéto veci neprešli iba mlčaním.“

Podľa slov organizátorov sú reakcie ľudí väčšinou pozitívne. Stále je tiež veľa ľudí, ktorí nevedeli o tom, čo sa v Číne deje a ani nepoznali Falun Gong, no po oboznámení sa so situáciou chcú nejako pomôcť, alebo sa chcú vyjadriť na podporu praktizujúcich Falun Gongu a ďakujú za organizovanie takýchto akcií.

V Žiline jedna okoloidúca po podpísaní petície sľúbila, že privedie aj svojich kolegov. Neskôr sa zastavila pri petícii aj s ďalším mužom a ženou a poznamenala: „Sľúbila som, že privediem kolegov, tak sú tu.“ Jej kolegovia tiež petíciu podpísali.

Pani Veronika sa pristavila tiež a hovorila o tom, ako komunistický režim prenasledoval jej rodinu. Podpísala petíciu a ohľadom zločinov komunistických režimov povedala: „Je dôležité o tom hovoriť.“

Pri porovnaní reakcií ľudí z rôznych miest organizátori hovoria, že v menších mestách, ako Ružomberok, majú ľudia jednoduché a čisté myslenie a netreba až tak veľa vysvetľovať. Vo väčších mestách ľudia vedia viac o tom, čo sa deje vo svete, no majú zložitejšie uvažovanie, takže treba vysvetľovať veci viac do hĺbky. Tiež si všimli, že ľudia zo zahraničia sú často otvorenejší, snáď aj preto, že majú väčší rešpekt kvôli tomu, že sú v inej krajine.

V súvislosti s koronou si ľudia podľa organizátorov viac uvedomujú, že za slobodu treba bojovať a treba si ju ceniť, aj na Slovensku, ale aj pre ostatných.

K tomu, ako ich táto séria petičných akcií ovplyvnila, hovorí Peter: „Mňa to podporilo v tom, že treba pokračovať v takýchto akciách, či už menších alebo aj väčších, v Bratislave, alebo aj v iných mestách, pretože to má zmysel, aj keď je to náročné. Keď vidíme pozitívne reakcie ľudí a celkový dopad, ktorý si myslím, že je veľmi dobrý, tak je to podľa mňa niečo, v čom treba pokračovať a vytrvať, a podľa mňa je dôležité vydržať až do konca. Nepovedať si len, že teraz je to ťažké, tak teraz si oddýchneme, ale snažiť sa to robiť ďalej až úplne do konca, až kým prenasledovanie neskončí.“ Dorka k tomu dodáva, že na budúci rok majú v pláne východné Slovensko.

 

Petičná akcia v Ružomberku

 

Petičná akcia v Ružomberku

 

Petičná akcia v Žiline

 

Petičná akcia v Žiline

 

Srdečný rozhovor s okoloidúcou pani, ktorá podporila petíciu a odnáša si lotosový kvietok na pamiatku.