Trnavský rínek: Falun Gong na tradičnom jarmoku v Trnave

Praktizujúci Falun Gongu dostali možnosť zúčastniť sa tradičného jarmoku v starých uličkách centra Trnavy. Množstvo lákavých stánkov s jedlom a občerstvením, či ručne robenými produktami doplnil i stánok, kde sa cvičili meditačné cvičenia Falun Gong a bola možnosť podpisu petície za zastavenie prenasledovania tejto meditačnej praxe v Číne, ktoré sa tam už deje 18 rokov.

Niekedy si početní okoloidúci v dave stihli vziať iba letáčik, no mnohých téma zaujala a pristavili sa aj na kus reči, či na podpis petície. Mnohí už predtým o Falun Gongu počuli, tým stačila možnosť vyjadriť svoj názor podpisom. Mnohé deti sa zaujímali hlavne o ručne robené lotosové kvietky. Tie sa priamo na mieste mali možnosť naučiť poskladať.

Jedno malé dievčatko tieto kvietky zaujali a chcela sa naučiť aj ich skladanie. Dievčatko malo trpezlivosť, aj keď si od mamy vyžadovalo pozornosť rôznymi otázkami. Jeho mame sa však podarilo prečítať letáčik a niečo si aj k nemu vypočuť. Keď chcela podpísať petíciu, jej dcérka sa veľmi rozplakala, pretože sa veľmi chcela na formulár podpísať tiež. Praktizujúca sa jej pokojne snažila vysvetliť, že je to úradný dokument, a že tam sa teda iba maminka môže podpísať... Mama dievčatka naozaj nestratila trpezlivosť a napriek hlasnému plaču petíciu podpísala. Nakoniec spokojne odišli s dvoma kvietkami - jedným darovaným a jedným, čo si dievčatko poskladalo samo.

Pri stánku sa zastavil aj starší kresťanský aktivista, ktorý už o prenasledovaní vedel z minulosti. Zaujímal sa o presnejšie dôvody prenasledovania a popri tom, ako podpisoval petíciu, navrhol aj niekoľko spôsobov, ako by sa ešte inak dalo pomôcť.

Jeden mladý muž sa zaujímal viac o učenie Falun Gongu a povedal, že navštívi webstránku z letáku, aby si literatúru Falun Gongu pozrel.
Iný pán sa zas asi na 10-15 minút zastavil a sledoval meditáciu, ktorá ho veľmi oslovila. Zopárkrát zopakoval aká „krásna meditácia“. Bohužiaľ, keďže musel odísť do práce, nestihol si ju už sám vyskúšať.

Na konci celého dňa pribehol mladý predajca z iného stánku, ktorý povedal, že celý deň chce prísť a podpísať sa pod petíciu, no nedarilo sa mu uvoľniť z jeho stánku a je rád, že to ešte na záver stihol.

Celková atmosféra tejto príjemnej akcie i milí ľudia prispeli k tomu, že sa už teraz tešíme na ďalší ročník Trnavského rínka.

 

Deti sa učia skladať kvietky v stánku Falun Gongu na Trnavskom rínku.
Ľudia podpisujú petíciu Falun Gongu na Trnavskom rínku.
Stánok Falun Gongu na Trnavskom rínku.