Kanadský právnik hovorí o súvislosti výstavy tiel s prenasledovaním Falun Gongu v Číne

V dňoch 4.-6. septembra navštívil Slovensko kanadský právnik a nominant Nobelovej ceny David Matas, ktorý sa zaoberá vyšetrovaním násilných odberov orgánov v čínskych väzeniach. Počas týchto dní s ním viacero médií spravilo rozhovory. Tie sa dotýkali aj aktuálnej témy výstavy tiel, ktorá od augusta 2017 prebieha v Bratislave.

V rozhovoroch David Matas viackrát uviedol, že problémom výstavy je nejasný pôvod tiel. Pán Matas sa dlhodobo venuje vyšetrovaniu transplantácii orgánov v Číne a podľa jeho zistení sú zdrojom orgánov pre tieto transplantácie väčšinou väzni svedomia. Výstava tiel je potom súčasťou rovnakého problému ako transplantácie orgánov väzňov, aj keď v oveľa menšom rozmere.

Článok v denníku SME s názvom „Kanadský právnik: V Inchebe vystavujú zavraždených väzňov svedomia“

Článok na spravodajskom portáli aktuality.sk s názvom „Čína si vytvorila továreň na orgány. Počet obetí rastie (rozhovor)“.

V utorok sa uskutočnila aj prednáška spojená s diskusiou na VŠ zdravotníctva a sociálnej práce sv. Alžbety v Bratislave, na ktorej sa zúčastnilo asi 30 ľudí. Väčšina účastníkov bola veľmi znepokojená informáciami, ktoré prezentoval pán Matas a vyjadrili aj ochotu pomôcť.

Prednáška spojená s diskusiou na VŠ zdravotníctva a sociálnej práce sv. Alžbety v Bratislave

V stredu sa uskutočnila prezentácia správy pána Matasa v NR SR. Prezentácie sa zúčastnilo 10 poslancov NR SR, medzi nimi Juraj Droba, Peter Osuský, Erika Jurinová, Jana Cigániková, Milan Laurenčík, Anna Verešová, Marek Krajčí, Eduard Heger, Alan Suchánek.

Poslanci sa zaujímali o informácie, ktoré mal pán Matas k dispozícii ohľadom toho, že na výstave tiel sa nachádzajú telá väzňov svedomia z Číny. Tiež sa ho pýtali na jeho skúsenosti z iných krajín, ako čo najúčinnejšie znemožniť takéto výstavy. Pán Matas k tomu povedal: „Urobte niečo. Urobiť niečo je lepšie ako neurobiť nič.“, a tiež dodal, že najefektívnejší spôsob, ktorý vníma on, je zamerať sa na existenciu súhlasov „darcov“ tiel. Spomenul príklad z ČR, ktorá nedávno prijala legislatívu, ktorá neumožňuje konanie výstav, pokiaľ nie sú k dispozícii overiteľné súhlasy darcov tiel.

Prezentácia správy pána Matasa v NR SR

V reakcii na informácie zverejnené počas návštevy pána Matasa v Bratislave sa vo štvrtok 14. septembra uskutočnilo zhromaždenie pred čínskou ambasádou v Bratislave. Zhromaždenie malo za cieľ poukázať na to, že nasledovníci Falun Gongu sú v Číne zabíjaní pre orgánové transplantácie ako aj plastináciu ich tiel. Výstavy mŕtvych tiel potom poskytujú reálny a viditeľný dôkaz o zločine nedobrovoľných odberov orgánov, ktorý sa deje v Číne v širokom rozsahu a s podporou štátu.

Cieľom zhromaždenia nebolo riešiť otázku, či výstavy tiel áno alebo nie vo všeobecnosti. Cieľom bolo poukázať na to, že vystavovanie mŕtvych tiel väzňov svedomia z Číny je neprijateľné. Aj preto bolo ako miesto protestu zvolené čínske veľvyslanectvo, keďže skutočným pôvodcom tohto zla je komunistický režim v Číne.

Na zhromaždení sa zúčastnil aj poslanec NR SR, ktorý podporuje odhalenie faktov ohľadom výstavy mŕtvych tiel a odoberania orgánov praktizujúcim Falun Gongu v Číne.

zhromaždenie pred čínskou ambasádou v Bratislave

 

zhromaždenie pred čínskou ambasádou v Bratislave