Fakty o odberoch orgánov praktizujúcim Falun Gongu odzneli v NR SR, na verejnej diskusii aj v médiách

20. marca navštívil kanadský právnik David Matas Bratislavu, aby poslancom NR SR a verejnosti predstavil svoju správu o odberoch orgánov v čínskych väzeniach. Spolu s ním prišli aj zástupcovia taiwanskej asociácie pre medzinárodný dohľad nad orgánovými transplantáciami (TAICOT), aby pohovorili o skúsenostiach pacientov z Taiwanu, ktorí absolvovali transplantáciu v Číne a o právnych otázkach súvisiacich s transplantáciami orgánov v Číne.

V popoludňajších hodinách sa pán Matas a zástupcovia TAICOT stretli s poslancami NR SR – s podpredsedníčkou NR SR Erikou Jurinovou, s Jozefom Mikloškom, Petrom Osuským, a Štefanom Kuffom. Poslanci si vypočuli fakty zo správy Davida Matasa o odberoch orgánov praktizujúcim Falun Gongu v čínskych väzeniach a taktiež o legislatívnych krokoch, ktoré za účelom zamedzenia nelegálnym transplantáciám podnikol Taiwan. Poslanci ich informovali o snahe schváliť v NR SR rezolúciu vyjadrujúcu solidaritu s prenasledovanými praktizujúcimi Falun Gongu.

Vo večerných hodinách sa v Pálffyho paláci v Bratislave konala diskusia s témou „Násilné odbery orgánov v Číne – zločiny proti ľudskosti“. Diskusie sa zúčastnili David Matas, Lisa Huang, Mingh-Hui Chou, Chian-Feng Huang a Radoslav Herda. Vo svojich príspevkoch hovorili o tom, ako sa odbery orgánov v Číne, ako zločiny proti ľudskosti, dotýkajú každého človeka, bez ohľadu na to, v akej krajine sa nachádza. Pán Ming-Hui Chou hovoril o psychologickom aspekte, keď pacienti z Taiwanu, ktorí absolvovali transplantáciu orgánu v Číne, nemôžu prijať fakt, že orgán mohol pochádzať z väzňa svedomia.

O návštevu Davida Matasa a fakty v jeho správe sa zaujímali aj médiá a denník SME priniesol vo svojom víkendovom vydaní článok „Na orgány čínskych väzňov sa nečaká, popravia ich na počkanie“.

Pôvod orgánov pre transplantácie v Číne

Čína má druhý najvyšší počet transplantácií vo svete. Na rozdiel od iných krajín tam však väčšina transplantovaných orgánov pochádza od väzňov – väzňov svedomia. Srdce, obličku, rohovku, či pečeň im odoberajú zaživa a bez použitia anestetík.

Tieto zločiny proti ľudskosti odhalili v roku 2006 kanadskí právnici David Kilgour a David Matas. Zhrnuli ich v knihe „Krvavá žatva: Zabíjanie Falun Gongu kvôli orgánom“, za ktorú bol David Matas nominovaný na Nobelovu cenu mieru v roku 2010.

Ohlasy vo svete

Európsky parlament schválil 12. decembra 2013 rezolúciu ohľadom odberov orgánov v Číne. V tejto rezolúcii parlament odsúdil systematické, štátom schvaľované, násilné odbery orgánov väzňom svedomia, ktorí nedali svoj súhlas. Parlament vyzval na okamžité ukončenie tejto praxe a odporúčal členským štátom EÚ, aby verejne odsúdili zneužívanie v oblasti transplantácií orgánov v Číne.

 

20140322_P1030027_small
Stretnutie Davida Matasa a zástupcov TAICOT s poslancami NR SR.
 
20140322_P1030048_small
Diskusia s témou „Násilné odbery orgánov v Číne – zločiny proti ľudskosti“ v Pálffyho paláci v Bratislave.