Šnúra petičných akcií po východnom Slovensku

Po dlhšej dobe sa tradičná letná šnúra petičných akcií na zastavenie prenasledovania meditačnej praxe Falun Dafa v Číne uskutočnila na východnom Slovensku na prelome júla a augusta. V mestečkách, kde sa ľudia bežne takéto informácie nedozvedia, sa akcie stretli s rôznorodými, no z najväčšej časti pozitívnymi reakciami a podporou obyvateľov.

Dnes, keď sa ešte stále o prenasledovaní Falun Gongu neveľmi dozvieme z televízie, je potrebné naň upozorniť inými dostupnými spôsobmi. Všetci ľudia majú právo dozvedieť sa o tomto bezprecedentnom prenasledovaní a zaujať k nemu svoj postoj. A aj preto sa niekoľkí praktizujúci Falun Gongu zo Slovenska vždy počas letných prázdnin na týždeň vyberajú s petíciou a informačnými materiálmi na šnúru po vybraných Slovenských mestách. Tento rok sa s nimi mohli stretnúť obyvatelia Liptovského Mikuláša, Popradu, Prešova, Košíc, Michaloviec, Humenného a Vranova nad Topľou.

Prvé dve mestá mali ako zvyčajne príjemnú atmosféru a mnoho sympatických obyvateľov. Možno by sa niečo z toho dalo pripísať aj horám, ktoré sú tam na dosah ruky. V Prešove však boli ulice neobvykle prázdne dokonca aj na letné prázdninové pomery. K tomuto faktu sa popoludní pridal aj silný dážď, čo prispelo k skoršiemu ukončeniu akcie. V kontraste k tomu sa v Košických uliciach deň potom korzovali nespočetné množstvá obyvateľov, rodinky s deťmi, turisti a to všetko vo veľmi príjemnom slnečnom počasí a dobrej nálade. Košice boli príjemným prekvapením svojou živosťou a veľkým záujmom okoloidúcich o fakty a celú petičnú akciu i cvičenia Falun Gongu. Náhodne okoloidúca reportérka miestnych novín sa pristavila iba zo záujmu o akciu, o chvíľu na to sa však o nej rozhodla napísať rovno článok. Nasledujúce Michalovce sa bohužiaľ nezaobišli bez komplikácie, kvôli ktorej hrozilo, že sa akcia na námestí už neuskutoční. Miestnym úradom totiž prekážali ukážky cvičení. Nakoniec sa pri osobnom kontakte mnohé vysvetlilo a petícia i s cvičeniami v Michalovskom centre mesta bola. Mesto Humenné sa zapísalo do pamäti veľmi milými obyvateľmi s ozajstnou ochotou pomôcť. Skvelá bodka za celodennou akciou bol milý starší pán, ktorý hovoril s veľkou dávkou humoru a pozitívneho prístupu k životu, no nakoniec praktizujúcim úplne vážne zaželal veľa šťastia a úspechov pri ďalších akciách. Vyžarovalo z neho ozajstné váženie si tejto misie.

Počas tejto akcie za zopár dní podarilo pod petíciu za ukončenie prenasledovania nazbierať viac než tisíc podpisov. Mnoho ďalších ľudí sa vďaka letáčikom dozvedelo fakty a dostalo tak možnosť utvoriť si vlastný názor.

 

Petičná akcia v Poprade
 
Petičná akcia v Košiciach
 
Petičná akcia v Michalovciach
 
Petičná akcia v Humennom
 
Petičná akcia vo Vranove nad Topľou