Ocenenie pre praktizujúcu Falun Gongu

Rektor Vysokej školy zdravotníctva a sociálnej práce sv. Alžbety prof. Vladimír Krčméry udelil Zlatú medailu za "ochranu ľudských a náboženských práv" pani Zhang Fengying, ktorá čelí prenasledovaniu za to, že sa venuje meditačnej praxi Falun Gong. Keďže laureátka je v súčasnosti v Číne nezákonne väznená, ocenenie v Bratislave prevzala jej dcéra Lisa Zhang.

"Mali by sme pamätať na všetkých tých, ktorí sú prenasledovaní či už komunistickým, alebo iným totalitným režimom," uviedol po odovzdaní medaily profesor Krčméry, ktorý udelenie ceny dáva do súladu s misiou "solidarity s tými, ktorí sa zastávajú ľudských, občianskych a náboženských práv."

Lisa Zhang, žijúca v Austrálii, sa neustále snaží o oslobodenie svojej mamy, a preto veľmi ocenila, že aj "na druhej strane sveta sú ľudia, ktorí podporujú praktizujúcich Falun Gongu a rešpektujú základné ľudské práva." Po prebratí ocenenia vyhlásila: "Je mi cťou prísť na Slovensko prevziať cenu pre moju matku, ale smutné je, že moja matka je stále uväznená pre svoju vieru."

Ocenený bol tiež jeden z miestnych praktizujúcich za svoju neustálu pomoc pri ochrane ľudských práv v Číne.

O prípade pani Zhang Fengying

Pani Zhang Fengying, 63 ročná, sa nachádza v Pekinskom ženskom pracovnom tábore Tiantang He, kam ju zatvorili potom, ako okoloidúcich v Pekingu informovala o prenasledovaní Falun Gongu. Pani Zhang bola zadržiavaná a väznená viackrát. Počas zadržiavania ju policajti kruto bili. Spútali jej ruky a nohy, zakryli hlavu a nariadili kriminálnym spoluväzňom - ako vrahovia a prostitútky - aby jej utiahli putá, vyzliekli šaty a hodili ju von do treskúcej zimy. V dôsledku brutálneho mučenia stratila vedomie a bola na pokraji smrti. Musela spávať na zemi a nemala sa čím prikryť, dávali jej šoky elektrickými obuškami a nútene ju kŕmili. V súčasnosti jej v pracovnom tábore bránia v spánku a nútia ju sedieť na malej stoličke po dlhé časové obdobia. Obmedzili jej kontakt s rodinou a ignorujú snahy jej advokáta o jej prepustenie.

Adresa pracovného tábora, kde je pani Zhang nezákonne väznená:
No. 12 Tiantang He Weiyong Road, Huang Cun Township, Daxing District
Subdivision No.3, Division No.4, Beijing Women’s Forced Labor Camp
Ms. Fengying Zhang
Post Code: 102609
Beijing, China

Telefónne číslo: +86-10-60277013, +86-10-60279755, +86-10-60277013
Zhu Xioli, vedúci tábora: +86-13901159752
Divízia č. 4, Ženský nútený pracovný tábor Tiantanghe: +86-10-60278899, kl. 5401

 

Rektor Vysokej školy zdravotníctva a sociálnej práce sv. Alžbety prof. Vladimír Krčméry odovzdáva Zlatú medailu pani Lise Zhang.