V NR SR bol podaný návrh na uznesenie k prenasledovaniu Falun Gongu

Návrh poslancov na prijatie uznesenia Národnej rady Slovenskej republiky k prenasledovaniu Falun Gongu v Číne bol podaný 4. januára 2013 a hovorí o nespravodlivom prenasledovaní Falun Gongu v Číne.

Dôvodová správa sa odvoláva na to, že prenasledovanie nasledovníkov Falun Gongu je v rozpore so Všeobecnou deklaráciou ľudských práv, ktorá hovorí, že žiaden človek nesmie byť podrobovaný mučeniu alebo krutému zaobchádzaniu a že každý má právo na slobodu myslenia, svedomia a náboženstva. Zároveň sa v správe spomína, že proti prenasledovaniu Falun Gongu v ČĽR sa vyjadrilo mnoho významných svetových osobností a inštitúcií. Najnovšou rezolúciou je uznesenie výboru pre vzdelávanie, vedu, kultúru, ľudské práva a petície Senátu Českej republiky o príprave rezolúcie ku ukončeniu prenasledovania členov hnutia Falun Gong v ČĽR.

Európsky parlament v svojej rezolúcii z roku 2006 konštatoval, že odsudzuje zadržiavanie a mučenie prívržencov hnutia Falun Gong vo väzniciach, táboroch na "prevýchovu prostredníctvom práce" (V skutočnosti ide o nezákonné zadržiavanie v pracovných táboroch v príšerných podmienkach, často spojené s mučením uväznených). Je znepokojený správami, že orgány zadržiavaných prívržencov hnutia Falun Gong sa chirurgicky odstraňujú a predávajú nemocniciam. Nalieha na čínsku vládu, aby ukončila zadržiavanie a týranie prívržencov hnutia Falun Gong a okamžite ich prepustila.

V dôvodovej správe návrhu rezolúcie sa tiež píše: "Zdôrazňujeme, že si vysoko vážime čínsky ľud a jeho mnohotisícročnú históriu a kultúru. Túto iniciatívu nevnímame ako kritiku Číny ale ako odsúdenie zločinov, ktoré odporujú ľudskosti a základným morálnym hodnotám civilizácie."

Je povzbudzujúce, že sa poslanci na Slovensku rozhodli zdvihnúť svoj hlas proti tomuto krutému prenasledovaniu a vyjadriť tak svoj postoj k nemu. Bude dôležité, aby v tomto odvážnom kroku získali aj širšiu podporu slovenského parlamentu. Ak aj vy chcete pomôcť v tejto iniciatíve, môžte aj vy kontaktovať vám blízkych poslancov NR SR, poslať im list či odkaz mailom so slovami na podporu tejto iniciatívy. Každá forma pomoci bude veľmi cenná.