Petičná akcia na východnom Slovensku

Od štvrtka 21. mája do soboty 23. mája sa na východnom Slovensku uskutočnila informačná akcia s cieľom upozorniť na pretrvávajúce prenasledovanie Falun Gongu v Číne, spojená s petičnou akciou proti tomuto prenasledovaniu.

Vo štvrtok si praktizujúci rozložili petičný stolík na Hlavnej ulici v Košiciach. Už od začiatku sa pri ňom pristavovalo mnoho ľudí. "Ja si vás pamätám z minulého roka," povedala jedna okoloidúca. Ďalšia pani sa zaujímala o cvičebné miesto: "Minulý rok som vás videla cvičiť na Aničke a rada by som sa ku vám pridala. Kedy tam bývate?". Za deň petíciu v Košiciach podporilo viac ako 300 ľudí.

Akcia pokračovala v piatok v Prešove. Pri stojanoch a plagátoch sa zastavovalo veľa mladých ľudí a maturantov. Chlapec často priviedol i svoje dievča, aby prišlo podpísať petíciu.

"Práve sme podpísali petíciu," zareagovala pani v stredných rokoch na podávaný letáčik, "moja vnučka to cvičí a ja viem, že je to dobré. Radi sme vás podporili." Pani v bufete si letáčik vzala so slovami, "taký tu máme pripnutý už od minulého roka, keď ste tu boli, ďakujem."

"Ja som kresťan, nechcem, aby ľudí mučili, idem vám podpísať petíciu," povedal starší pán. Dodal, že praktiky komunistických režimov videl vo filmoch a pozná ich aj z rozprávania svojich známych, ktorí boli prenasledovaní komunistickým režimom u nás.

V sobotu ráno v Poprade praktizujúcich privítal hráč na harfu, ktorý naproti miestu plánovaného zhromaždenia hral barokové melódie. Hra na harfu pekne ladila s predvádzanými cvičeniami Falun Dafa.

"Ako môžem pomôcť? Mám vám podpísať petíciu?" spýtala sa pani v stredných rokoch. Veľa menších detí si odnášalo z akcie na pamiatku papierový lotosový kvietok.

Celkove za 3 dni petičnú akciu podporilo viac ako 700 ľudí.

 

Košice, petíciu chceli podpisovať aj deti
 
Košice, ľudia pri podpise petície
 
Prešov, deti sledujú a napodobňujú cvičenia
 
Poprad, okoloidúca sa učí cvičenia
 
Poprad, staršia pani počúva o prenasledovaní
 
Poprad, ľudia pri petičnom stolíku
 
stiahnite si flash player, aby ste si mohli pozrieť toto video.