Spomienka na 25. apríl 1999

25. apríla 1999 sa tisícky praktizujúcich Falun Gongu pokojne zhromaždili v Pekingu, aby požiadali o prepustenie nasledovníkov tejto praxe, ktorí boli zadržaní v neďalekom meste Tianjin. Pre praktizujúcich zúčastňujúcich sa tohto apelu to bola príležitosť povedať čínskemu vedeniu, že Falun Gong priniesol zdravie a harmóniu do ich životov a že útoky niektorých čínskych úradníkov boli neoprávnené.

V Bratislave si túto udalosť pripomenula skupina praktizujúcich Falun Gongu na námestí SNP v sobotu 25. apríla.

Mnohí ľudia sa pristavovali pri plagátoch a čudovali sa, ako sa dnes môže takéto prenasledovanie diať, pýtali sa na jeho dôvody. Po vysvetlení často prichádzali podpísať petíciu. Jedna pani podpisujúca petíciu poznamenala: "Ja vám tú petíciu podpisujem každý rok. Dúfam, že sa tam konečne niečo zmení..."

"Ako môžeme pomôcť my? Zmení ta petícia niečo?" bola tiež ďalšia často počutá otázka. To sme nevedeli zaručiť, keďže naši vládni predstavitelia ani po opakovaných apeloch otázku ľudských práv pri rozhovoroch s čínskou stranou nepredložili, avšak ubezpečovali sme ľudí, že spraviť aspoň malý kúsok pre dobro je viac ako nespraviť nič, a tiež, že keď sa celková verejná mienka otočí proti prenasledovaniu a viac ľudí sa o ňom dozvie, nebude mať šancu pokračovať.

"Dajte mi ešte niekoľko tých vašich letáčikov, pomôžem vám s propagáciou," boli slová ďalšej okoloidúcej.

Na petícii tak za dopoludnie pribudlo približne 150 podpisov.

 

Okoloidúci pri podpise petície