Slovenská asociácia Falun Gongu upozorňuje na zasahovanie Čínskeho komunistického režimu do programu SND

Slovenské národné divadlo odmietlo v roku 2009 prenajať svoj priestor Slovenskej asociácii Falun Gong pre vystúpenie súboru Divine Performing Arts (Šen Jun), ktoré označuje za "politické". Zrejme tak podľahlo tlaku čínskej ambasády, ktorá sa prenasledovanie Falun Gongu neustále snaží vyviezť aj za hranice Číny, a odváži sa dokonca zasahovať do programu kultúrnych inštitúcii v slobodnej krajine.

Nie je to po prvýkrát, čo sa súbor Šen Jun stretol so zasahovaním zo strany čínskej ambasády v Bratislave. Tu je niekoľko príkladov:

  • pred vystúpením súboru Šen Jun v marci 2008 navštívil zástupca čínskeho veľvyslanectva nové SND a žiadal zrušiť jeho vystúpenie
  • čínska ambasáda zaslala list niektorým sponzorom vystúpenia Šen Jun v roku 2008 a požiadala ich o stiahnutie podpory
  • radca Yu Lei z čínskeho veľvyslanectva navštívil naše ministerstvo kultúry, ktoré následne listom požiadalo šéfov sekcii o to, aby "zvážili svoju účasť". Linda Helbichová, generálna riaditeľka sekcie medzinárodnej spolupráce MK napísala v liste šéfom sekcii, že účasť na akcii by sa mohla vnímať ako forma podpory zo strany ministerstva kultúry a pripomenula, že v Číne je hnutie [Falun Gong] zakázané.

Súbor Šen Jun hosťuje tento rok vo viac ako 70 mestách na celom svete, napr. v Berlíne bude vystupovať v divadle Friedrichstadtpalast, ktoré má najväčšie divadelné javisko na svete, podobne je tomu v New Yorku, kde vystúpi v Radio City Music Hall, ktorá svojou veľkosťou nemá so svete obdobu. Jeho umeleckú úroveň hodnotia znalci ako "to najlepšie z tradičnej čínskej kultúry". SND malo minulý rok z tohto predstavenia, ktoré bolo úplne vypredané, veľký zisk a mnohí ľudia boli dojatí jeho čistotou a krásou. Tu je niekoľko hodnotení od známych svetových osobností vo svete umenia, zo stoviek vyjadrení po celom svete:

"...vysoko profesionálne, dobre premyslené a nádherne vytvorené predstavenie! Toto nie je len zábava, ale cenná multi-kultúrna udalosť: veľké, pôvabné gesto k medzinárodnému porozumeniu, v tomto príliš nepokojnom svete."
Donn B. Murphy, prezident a výkonný riaditeľ Národného divadla vo Washingtone, USA

"Uchvátilo ma to... Choreografia je fenomenálna, myslím, že je to najlepšie predstavenie, aké som kedy videla. Najlepšie. Aj kulisy, tanec, choreografia, hudba, spev - všetko, som veľmi, veľmi šťastná, že som videla toto úžasné predstavenie, nedokázala som si predstaviť, že to bude takéto."
Valentina Alexis, bývalá balerína moskovského baletu

"Nádherné... Veľkolepé predstavenie, výjav... Malo to atmosféru, bolo to fascinujúce."
Jennifer O'Loughlin, sopráno, Viedenská opera

Ukážky z vystúpenia je možné vidieť na webstránke: http://www.divineperformingarts.org/

SAFG preto v utorok 20.1. 2009 od 10 hod. pri novom SND v Bratislave na Olejkárskej ul. organizuje protestnú akciu s cieľom upozorniť na zasahovanie čínskeho komunistického režimu do programu SND. Na akcii chceme poukázať na vyššie uvedené skutočnosti, keďže odmietanie prenájmu sa deje napriek tomu, že priestor SND označilo oddelenie marketingu SND v danom dátume za voľný.

Boli by sme radi, ak by sa čo najviac ľudí dozvedelo o tom, že v našej demokratickej krajine sa deje niečo takéto a mohli si vytvoriť vlastný postoj k tejto problematike.

Tu je niekoľko reakcií od osobností u nás, ktoré sme oboznámili so situáciou ohľadom vystúpenia Šen Jun v SND v roku 2009:

"Podporujem túto akciu a som zásadne proti, aby iný štát zasahoval do kultúrnych akcií na Slovensku. Komunistické maniere sme tu už mali niekoľko desaťročí a nevidím dôvod, aby sem zasahovali opäť."
Richard Stanke, herec

"Je neprípustné, aby ambasáda inej krajiny zasahovala do výlučne slovenských záležitostí. Zdá sa mi to výsostne neprípustné. Som tým pobúrený a absolútne nesúhlasím."
Matej Landl, herec

Žiadame prešetriť túto záležitosť a poskytnúť štandardné podmienky pre vystúpenie umeleckého telesa takého kalibru akým je súbor Šen Jun. Myslíme si, že SND by malo súbor Šen Jun na svoju pôdu pozvať, aby napravilo svoje naštrbené meno.

 

Umelci súboru Šen Jun sa v marci 2008 lúčia s divákmi v Bratislave.
 
Hľadisko SND počas predstavenia v marci 2008