Veľký úspech súboru Šen Jun v Bratislave

Slovensko bolo prvou z postkomunistických krajín, ktoré mohli privítať súbor Šen Jun. Predstavenie sa uskutočnilo v novom Slovenskom národnom divadle v Bratislave, v nedeľu 9. marca, a malo obrovský úspech. Atmosféra v divadle bola nabitá pocitmi vďačnosti, ktoré vyžarovali z 900 členného publika. Divákom sa z divadla ani nechcelo odísť, mnohí z nich na záver predstavenia tlieskali so slzami v očiach a radostnými ováciami v stoji si vyžiadali dve prídavné zdvihnutia opony.

Symbolicky by sa dalo povedať, že predstavenie bolo symbolom víťazstva dobra nad zlom.

Pani Shanshan Zhong, ktorá predstavenie navštívila spolu s manželom Petrom Kothajom, pochádza zo Šanghaja, z Číny a predstavenie uznala ako autentický obraz čínskej kultúry.

"Som hrdá na to, že som Číňanka. Toto ukazuje našu kultúru - naozajstnú kultúru z Číny, preto som hrdá," povedala Zhong. Obzvlášť ju zaujal príbeh legendárneho generála Yue Fei-a, ktorý pochádzal z dynastie Song a do dejín sa zapísal svojou odvahou, udatnosťou a oddanosťou svojej krajine.

"Yue Fei je naším národným hrdinom. Nemyslím, že ho poznajú mnohí cudzinci. Toto predstavenie im vysvetľuje, kým Yue Fei bol, a prečo je hrdinom."

Pán Kothaj hovorí, že Šen Jun mu poskytol "spojenie s Čínou," ktorú v apríli plánuje navštíviť. Najviac obdivoval Mongolský tanec s miskami a Vodné víly.

"Páčili sa mi bubny," vraví Zhong. "Znázorňujú silu. Toto predstavenie vám dáva pocit, že... takáto je naša krajina, a to ma robí veľmi hrdou, hlboko v mojom srdci."

Zhong dodáva, že toto predstavenie tiež ukazuje, aké sú "ženy v Číne jemné a nežné, a muži veľmi silní, idú do vojen a bojujú za svoju krajinu."

Pani Zuzana Šestáková z vydavateľstva Eugenika hovorí, že na ňu silno zapôsobili vystúpenia s bubnami, Mongolský tanec s miskami a tiež vystúpenie Ľahkosť a pôvab.

"Myslím, že je tu veľmi dôležité univerzálne a krásne posolstvo Pravdivosti, Súcitu a Tolerancie, a tiež o práci na našom vlastnom rozvoji a našom svedomí... toto je univerzálne... Všetci by sme sa naozaj mali snažiť na sebe pracovať, snažiť sa budovať naše svedomie."

Pani Šestáková hovorí aj o dvoch vystúpeniach, ktoré vykresľujú prenasledovanie Falun Gongu v Číne: "Celkom otvorene hovoria o problémoch v Číne, o komunistickom útlaku. Myslím, že toto je veľmi odvážne; ľudia sa o tom potrebujú dozvedať čoraz viac, naozaj v tom potrebujú mať jasno, pretože Čína mávala veľmi silnú duchovnú a filozofickú kultúru - jednu z najsilnejších kultúr v ľudskom svete."

Pani Šestáková odkazuje ľuďom - hlavne tým v Číne: "Je skutočne dôležité, aby ľudia všade, ale najväčšmi Číňania sami, všade vo svete robili niečo ako... vytváranie nejakého druhu tlaku, ktorý by do Číny priniesol zmenu."

Dodáva, že počas predstavenia jej mysľou prebehlo: "Teda, rada by som vedela, čo by si čínska vláda myslela o tejto show."

"Myslím, že je úžasné, že je to tu, v Národnom divadle, nie v nejakom alternatívnom klube, alebo podobne. Takže je to ako veľká oficiálna kultúrna udalosť. Je úžasné, že sa udiala."

 

Pani Zuzana Šestáková pri rozhovore s novinármi