Galaprogram Šen Jun v Bratislave

V nedeľu 9. marca vystúpil čínsky súbor Šen Jun v hlavnom meste Slovenska, Bratislave. Asi päťdesiat čínskych umelcov a približne rovnaký počet hudobníkov prilákal do nového Slovenského Národného Divadla toľko záujemcov, že už týždeň pred predstavením boli vstupenky vypredané. Po predstavení sa obecenstvo nechcelo so súborom rozlúčiť a za vystúpenie ho odmenilo dlhým potleskom i ováciami v stoji.

Tajomstvo úspechu súboru Šen Jun sa skrýva v samotných účinkujúcich, ktorí okrem vystupovania na javisku pracujú aj na svojom vnútornom charaktere. Venujú sa kultivačnej metóde Falun Gong, ktorou zušľachťujú svoj charakter, čo im umožňuje, aby počas predstavenia mohli publiku odovzdať niečo zo svojej vnútornej energie.

Vystúpenie súboru Šen Jun v Bratislave uvádzali dvaja moderátori, v čínštine a v slovenčine. Navzájom sa dobre dopĺňali a zohrali niekoľko humorných scénok, na ktoré obecenstvo reagovalo smiechom. Obecenstvo pozitívne reagovalo na jednotlivé čísla programu a v scéne "Sila uvedomenia", keď sa ľudia vzopreli a zastali sa prenasledovaných praktizujúcich Falun Gongu, prepuklo do spontánneho potlesku.

Predstavenie súboru Šen Jun v Bratislave bolo prvým predstavením v bývalej komunistickej krajine východnej Európy a jeho výsledkom bol absolútny úspech.

Vyskytlo sa aj zasahovanie od čínskej ambasády, ktorá sa snažila predstaveniu zabrániť. Usporiadatelia predstavenia uviedli, že divadlo dostalo list z čínskej ambasády, ktorý ho žiadal, aby predstavenie zrušili. Divadlo však túto neopodstatnenú žiadosť odmietlo. Pani Jašková z organizačného oddelenia SND k tomu dodáva: "Toto je demokratická krajina. Ako môžu zástupcovia čínskej komunistickej strany takto zasahovať do umeleckého predstavenia?"

Po zhliadnutí predstavenia povedala pani Jašková reportérom: "Predstavenie sa mi veľmi páčilo, vrátane tanca, hudby, scén. Nikdy som nevidela niečo takéto... veľmi nádherné. Bola by som veľmi rada, keby Šen Jun prišiel aj na ďalší rok."

Na otázku, ktorá časť predstavenia sa jej najviac páčila, psychologička Mgr. Monika Longauerová odpovedá: "Práve tá s motívom politickým, to Vstanie lotosového kvetu, kde sa ukazuje prenasledovanie [Falun Gongu]. Aj keď ostatné všetko je pekné, vyvážené, precítené, umelecké, ale toto malo také poslanie, tie ľudské práva za tým. Až som mala husiu kožu z toho. Je to v tejto dobe veľká výzva, myslím si aj pre všetky národy, kultúry, náboženstvá... keby sme sa všetci pridržiavali tohto, tak by sme sa mali na tomto svete lepšie. Pravdivosť, súcit a znášanlivosť, to nie je len fráza či klišé, ale aj pravda. Pretože svet sa rúca kamsi na vedľajšiu koľaj. Tej agresivity a zloby je veľmi veľa, takže trošku takého čistého jasu, svitu, takej pravdy treba," dodáva pani Longauerová.

"Som rada, že som mohla prísť", hovorí pani Beáta, podnikateľka v oblasti realít: "Naozaj to bolo veľmi pekné. Vyvolalo to vo mne dobrý pocit, harmóniu a chuť do života... elán," dodala dcéra Lenka. "Bolo to také odľahčujúce, po tom ťažkom stresujúcom živote, také jemné, príjemné. Majú naozaj pekné duchovné hodnoty, ktoré sa snažia svetu ukázať, ktoré ako keby u nás už odumierali, strácali sa."

Jeden z divákov, známy slovenský politológ Grigorij Mesežnikov, hovorí: "Predstavenie sa mi veľmi páčilo, bolo vzácnou príležitosťou bližšie sa zoznámiť s čínskym tanečným a hudobným umením. Súbor Šen Jun sa ukázal ako vysoko profesionálne umelecké teleso. Hodnoty prezentované súborom považujem za univerzálne z ľudského hľadiska a prispievajúce k porozumeniu medzi národmi. U každého človeka, ktorý ctí ľudskú slobodu a dôstojnosť, tieto hodnoty vyvolávajú uznanie a sympatiu", pokračuje Mesežnikov.

"Bol to taký krásny večer plný pozitivnej energie. Je úplne super, keď do takéhoto sveta, v ktorom žijeme, prichádza niečo také pekné, jemné, nežné a ladné," povedal o predstavení známy slovenský tanečník a spevák Fredy Ayisi.

Umelci zo súboru Šen Jun po predstavení v Bratislave zamierili do ďalších miest svojho európskeho turé - Praha, Berlín, Štockholm, Bukurešť, Miláno a Mníchov.

 

Umelci súboru Šen Jun sa lúčia s divákmi v Bratislave.
 
Hľadisko SND počas predstavenia
 
Divácke ohlasy - psychologička Mgr. Monika Longauerová