Súd v USA potvrdzuje, že pekingský tajomník strany Liu Qi je zodpovedný za zločiny mučenia


18. decembra 2004

(Clearwisdom.net) Po súdnom procese trvajúcom jeden rok potvrdil 8. decembra 2004 sudca Wilkin oblastného súdu Severnej oblasti Kalifornie v USA rozhodnutie magistrátneho súdu, že pekingský tajomník strany Liu Qi je zodpovedný za zločiny mučenia a za zločiny proti ľudskosti, ktorých sa dopustila polícia pod jeho správou pri prenasledovaní Falun Gongu.
 

Jeden zo šiestich žalobcov, Leeshai Lemish, študent na Univerzite v Pomone, Kalifornia, pri rozhovore s televíziou NTDTV

13. decembra zvolali praktizujúci Falun Gongu tlačovú konferenciu pred čínskym konzulátom v Los Angeles, aby oznámili túto správu.

Praktizujúci v Los Angeles povedal, že občianskoprávny súd bol podaný v roku 2002 dvoma občanmi z Číny, dvoma Švajčiarskymi občanmi, jedným Francúzom a jedným Američanom na základe Zákone o úmyselnom ublížení cudzincom a Zákone o ochrane pred mučením. Šiesti žalobcovia boli brutálne zbití a mučení v Pekingu, vrátane pána Leeshai Lemisha, ktorý bol zadržaný a brutálne zbitý, potom ako apeloval na námestí Nebeského pokoja v Pekingu v roku 2001 za Falun Gong.

Liu Qi bol starostom Pekingu a dostal predvolanie k súdu v San Franciscu na jeho ceste do Salt Lake, aby sa zúčastnil zimných olympijských hier ako vodca čínskeho olympijského tímu. Bol obžalovaný zo zločinov mučenia, iného krutého, neľudského a ponižujúceho zaobchádzania, svojvoľného zadržiavania, zločinov proti ľudskosti a zasahovanie do slobody vyznania a presvedčenia.

Stredisko pre právo a zodpovednosť (CJA) v San Franciscu a pani Terri Marsh, nezávislá právnička v oblasti ľudských práv, zastupovali žalobcov a podali súdny prípad. CJA je organizácia pre ľudské práva, ktorá pomáha obetiam porušovania ľudských práv zo zahraničia.

11. júna 2003 magistrátny súd uznal pána Liu vinným a neoprávneným na imunitu voči zahraničným úradníkom a poslal svoje odporúčanie oblastnému súdu. 8. decembra 2004 oblastný sudca prijal odporúčanie magistrátu, že Liu je vinný.

Odvtedy ako Zhao Zhifei, zástupca vedúceho Úradu verejnej bezpečnosti v provincii Hubei bol uznaný vinným za prenasledovanie Falun Gongu federálnym súdom v USA, vysokopostavení čínski úradníci prehrali štyri občianskoprávne súdy podané praktizujúcimi Falun Gongu. Bývalý tajomník komunistickej strany, Jiang Zemin, ktorý spustil prenasledovanie, je súdený v mnohých krajinách. Právne snahy praktizujúcich na ochranu základných práv a zastavenie prenasledovania si získavajú vo svete širokú pozornosť.

Podľa týždenníku Epoch Times, na tlačovej konferencii 13. decembra, Mimoriadny profesor Wu Yingnian z oddelenia pre štatistiku kalifornskej univerzity v Los Angeles povedal, že súdny proces bol jedným zo 47, ktoré sú podané v 28 krajinách. Rozsah súdnych procesov je najväčší od Norimberského procesu s nacistickými zločincami. Viac súdnych procesov bude podaných a pravdepodobne aj v Číne.

Pán Leeshai Lemish povedal, že rozhodnutie súdu je povzbudivé a poskytlo dobré referencie pre súdenie čínskych komunistických úradníkov, ktorý sú zapojení do prenasledovania Falun Gongu. Hoci sudca musel čeliť tlaku čínskeho režimu, spravil rozhodnutie na základe faktov. Vyslal tak dôležitý odkaz do Číny: tí, čo prenasledujú Falun Gong budú postavení pred súd.

Pán Lemish povedal, že nejakí úradníci v čínskej vláde porušujú čínske zákony pri prenasledovaní nevinných ľudí. Musia byť potrestaní podľa medzinárodného zákona. Musia byt zodpovední za to, čo spravili.

Zdroj: http://www.clearwisdom.net/emh/articles/2004/12/19/55732.html