Praktizujúci Falun Gongu postrelený počas návštevy čínskych predstaviteľov v Južnej Afrike


LONDÝN (EFGIC) - Strieľanie na idúce auto praktizujúceho Falun Gongu v Južnej Afrike v pondelok 28. júna značí novú úroveň násilia a bezohľadnosti v prenasledovaní Falun Gongu bývalým čínskym vodcom Jiang Zeminom.

David Liang šoféroval jedno z dvoch áut na ceste z letiska v Johannesburgu do Pretórie okolo 8:30 v pondelok popoludní. Počas jazdy ho predbehlo biele auto s troma cestujúcimi, z ktorého na jeho auto vypálili prinajmenšom päť výstrelov. Pán Liang bol hospitalizovaný so strelnými zraneniami a jeho auto bolo týmto incidentom vyradené z prevádzky.

Dvaja čínski vládni úradníci vážne zapletení do prenasledovania Falun Gongu v Číne sú v súčasnosti na návšteve v Južnej Afrike. Voči viceprezidentovi Zeng Qinghong-ovi a ministrovi obchodu Bo Xilai-ovi sú podané súdne žaloby, naposledy začiatkom tohto roku v USA a v Poľsku.

Liang a osem ďalších praktizujúcich Falun Gong z Austrálie prišli do Južnej Afriky, aby pomohli miestnym praktizujúcim odhaľovať povahu prenasledovania Falun Gongu všeobecne, a najmä odporné činy dvoch úradníkov na návšteve. Mali v úmysle usporiadať tlačovú konferenciu, aby odhalili zločiny týchto dvoch úradníkov a podať voči nim súdnu žalobu.

Strieľajúci sa nezastavili, keď bol pán Liang postrelený a jeho auto zničené. Pán Liang, čínskeho pôvodu, bol jediným postreleným a bol jediným v aute, kto mal oblečenú bundu so slovami "Falun Dafa." Tieto fakty a ďalšie, ktoré sa iste objavia, vedú k záveru: streľba bola premyslená akcia zameraná na Falun Gong počas návštevy dvoch čínskych úradníkov.

Zeng, Bo, a ďalší vysokí úradníci v Číne vydali príkazy, ktoré mali za následok mučenie a smrť. Počas takmer piatich rokov prenasledovania Falun Gongu bolo voči praktizujúcim Falun Gongu na cudzej pôde mimo Čínu použité obťažovanie, zasahovanie do základných práv, vyhrážanie sa smrťou, bitie, vlámania a teraz ozbrojený útok.

Najatie si niekoho na zabitie iných kvôli presvedčeniu alebo zapojenie sa do teroristického útoku - veríme, že niečo takéto sa stalo v Južnej Afrike na príkaz čínskych úradníkov.

Miestny obyvateľ poznamenal, že toto nie je náhodným násilným činom, ale určite "činom politického prenasledovania." Polícia otvorila prípad a priradila mu inšpektora.

Žiadame úrady v Južnej Afrike, aby dôkladne a pozorne vyšetrili tento incident a odhalili ľudí, ktorí stoja za týmto trestuhodným činom. Žiadame všetky vlády, aby odsúdili činy čínskych úradov pri prenasledovaní Falun Gongu v Číne i mimo Čínu. # # #

# # #


PRESS STATEMENT - June 29, 2004: European Falun Gong Information Centre, www.clearharmony.net


Pozadie

Falun Gong, tiež známy ako Falun Dafa je prax meditácií a cvičení, založená na univerzálnych princípoch "Pravdivosť-Súcit-Tolerancia." Ľudia ho cvičia vo viac ako 50 krajinách sveta a je zakorenený v tradičnej čínskej kultúre, hoci je odlišný a oddelený od iných praxí ako sú budhistické náboženstvo alebo taoizmus. Keď vládne odhady hovorili asi o 100 miliónoch praktizujúcich Falun Gongu, vtedajší čínsky komunistický vodca Jiang Zemin postavil túto metódu v júli 1999 mimo zákon (reportáž). Odvtedy Jiangov režim zintenzívnil propagandistickú kampaň na obrátenie verejnej mienky proti tejto metóde, pričom väzní, mučí a dokonca zabíja tých, ktorí ju praktizujú. Európske informačné centrum Falun Gongu overilo podrobnosti o 992 obetiach (reportáže / zdroje) od začiatku prenasledovania Falun Gongu v Číne v roku 1999. Vládni úradníci v Číne však hovoria, že skutočný počet obetí je značne nad 1.600, pričom experti odhadujú, že toto číslo je omnoho vyššie. Stovky tisíc ľudí bolo zadržaných a viac ako 100.000 bolo deportovaných do nútených pracovných táborov, väčšinou bez súdneho procesu.

Ak potrebujete viac informácii, kontaktujte prosím európske informačné centrum Falun Gongu.
Peter Jauhal + 44 (0) 7739 172 452 Nicolas Schols +32 47 98 75 734
E-mail: europe@falungonginfo.net, Web: http://www.falungonginfo.net/europe.htm
Na Slovensku: Peter Šedík, 0903 131 564

Zdroj: http://www.faluninfo.net
Správa v DOC forme