Žena cvičiaca Falun Gong umiera v policajnej väzbe

83 ľudí zahynulo vplyvom policajného mučenia a týrania v provincii Heilongjiang.

LONDÝN (EFGIC) - Počas osláv čínskeho nového roka 2003 bola Liu Jie, 37-ročná žena cvičiaca Falun Gong, umučená na smrť kvôli pokojnému roznášaniu novoročných pozdravov s čínskymi znakmi pre "pravdivosť-súcit-znášanlivosť."

Pani Liu bola zamestnankyňou pivovaru v meste Shuangcheng v provincii Heilongjiang. 6. februára 2003, keď ľuďom zo svojho vlastného mini-prívesu roznášala novoročné pozdravy so znakmi "pravdivosť-súcit-tolerancia" (vedúce princípy Falun Gongu) , nahlásili ju a jej manžela polícii, ktorá potom oboch odviedla preč a odobrala im ich príves.

Pani Liu bola zadžaná v Druhom záchytnom centre.

Manžel pani Liu necvičí Falun Gong, takže ho prepustili, potom ako ho nelegálne zadržiavali 1 deň na policajnom oddelení a dali mu protizákonnú pokutu 1.000 Jenov.

17. februára 2003 polícia informovala rodinu pani Liu o jej smrti.

Je známe, že osemdesiattri cvičiacich Falun Gongu umrelo v dôsledku policajného mučenia a týrania v provincii Heilongjiang. Desať z týchto úmrtí, vrátane pani Liu sa prihodilo v meste Shuangcheng.

Rodinní príslušníci pani Liu hovoria, že pravdepodobne podľahla následkom mučenia pred 17. februárom 2003.

# # #

Pozadie

Falun Gong, tiež známy ako Falun Dafa je kultivačná metóda na zušľachťovania mysle i tela, založená na univerzálnych princípoch "Pravdivosť-Súcit-Tolerancia." Je to metóda, ktorá sa predtým, ako ju p. Li Hongzhi v roku 1992 zverejnil, odovzdávala z učiteľa na žiaka po tisícky rokov. Falun Gong je zakorenený v tradičnej čínskej kultúre, ale je odlišný a oddelený od iných metód ako sú budhistické náboženstvo alebo taoizmus. Od svojho predstavenia v roku 1992 sa rýchlo ústnym podaním rozšíril po Číne a teraz je praktizovaný vo viac ako 50 krajinách sveta.

Keď vládne odhady hovorili asi o 100 miliónoch praktizujúcich Falun Gongu, čínsky prezident Jiang Zemin postavil túto metódu v júli 1999 mimo zákon ( reportáž), z obavy, že sa dotkne sŕdc a myslí viac občanov, ako komunistická strana. Jiangov režim nebol schopný poraziť ducha miliónov, ktorí zažili zlepšenie zdravia a pozitívny vplyv Falun Gongu, a tak zintenzívnil propagandistickú kampaň na obrátenie verejnej mienky proti tejto metóde, pričom potichu väzní, mučí a dokonca zabíja tých, ktorí ju praktizujú.

Európske informačné centrum Falun Gongu overilo podrobnosti o 581 obetiach( reportáže / zdroje) od začiatku prenasledovania Falun Gongu v Číne v roku 1999. Vládni úradníci v Číne však hovoria, že skutočný počet obetí je značne nad 1.600, pričom experti odhadujú, že toto číslo je omnoho vyššie. Stovky tisíc ľudí bolo zadržaných a viac ako 100.000 bolo deportovaných do nútených pracovných táborov, väčšinou bez súdneho procesu.

Ak potrebujete viac informácii, kontaktujte prosím európske informačné centrum Falun Gongu.
Kontakt: Peter Jauhal +44 7739 172 452 , Webstránka (v angličtine): http://www.clearharmony.net/
Email: europe@falungonginfo.net , Email (Slovensko): info@falungong.sk

Správa v DOC forme