Neočakávaná kométa vstúpila do našej slnečnej sústavy

[PureInsight.org] Podľa správy z "National Geographic News" z 19. decembra 2002, neidentifikovaná zvláštna kométa vnikla do našej časti slnečnej sústavy a pohybuje sa východne až juhovýchodne cez súhvezdie Herkulesa. Japonský amatérsky astronóm, Tetuo Kudo objavil kométu skoro ráno 14. decembra. Je teraz pomenovaná Kudo-Fujikawa (oficiálne označená C/2002 X5).
Kométa s chvostom

"Väčšina z toho, čo bude na Zemi viditeľné z Kudo-Fujikawy je prípadná aktivita, ktorá sa objaví, keď je kométa pri svojom prechode najbližšie pri slnku (perihélium) 28. januára 2003," povedal Clay Sherrod, astronóm observatória v Arkansase. Serrod pokračuje, "obrátená obežná dráha (čo znamená, že kométa prichádza v opačnom smere v porovnaní s obežnou dráhou hlavných planét) tejto kométy a jej blízky prechod popri slnku v tom čase naznačuje mnohým, vrátane mňa, že kométa sa môže prípadne rozdeliť v dôsledku slnečnej radiácie a slnečného vetra. Ak sa to naozaj stane, môžeme očakávať prudkú aktivitu tohto objektu, oproti tomu ako keby prešla perihéliom úplne nedotknutá a nerozptýlená."

"Ak sa to stane, môžeme očakávať viditeľnosť neuveriteľnej kométy, keď sa vystavia vnútorné, prchavé a vzácne plyny slnečnému vyžarovaniu," povedal Sherrod.

Zdroj: http://news.nationalgeographic.com/news/2002/12/1219_021219_comet.html

Preložené z: http://www.zhengjian.org/zj/articles/2002/12/23/19764.html