Petičná akcia v Prešove

V stredu 9. februára 2022 sa v Prešove uskutočnila petičná akcia s cieľom oboznámiť miestnych obyvateľov  s prenasledovaním Falun Dafa v Číne.

Falun Dafa je starobylá kultivačná metóda zušľachťovania mysle a tela. Je založená na hodnotách  Pravdivosti, Súcitu a Znášanlivosti. Zahŕňa tiež 5 pomalých meditačných cvičení. Komunistický režim v Číne prenasleduje tamojších praktizujúcich od roku 1999.

Akcia v Prešove sa uskutočnila po dlhšej dobe. Okoloidúci sa pristavovali pri petičnom stolíku, zaujímali sa a chceli sa dozvedieť, čo je Falun Dafa, prečo je prenasledovaný a kto ho prenasleduje.

Praktizujúci, ktorí sa ako dobrovoľníci akcie zúčastnili, mali pocit, že ľudia boli veľmi chápaví, s dobrým úmyslom pomôcť a za pomerne krátky čas sa vyzbieralo aj pomerne veľa podpisov.

Momentom dňa bol pán, ktorý keď sa dozvedel fakty o prenasledovaní, bol nimi taký pohnutý, že nielen podpísal petíciu, ale po chvíľke sa znova vrátil k petičnému stolíku a venoval praktizujúcim obraz, ktorý sám namaľoval.

Mestom prechádzali tiež študenti, z ktorých niektorí si zobrali letáčik, niektorí podpísali petíciu, iní sa pýtali aj na to, kde sa v Prešove cvičí. Boli tiež ľudia, ktorí už petíciu podpísali skôr, alebo takí, ktorí podobné akcie Falun Gongu registrovali a všimli si ich už v minulosti, no až teraz sa pristavili aj osobne a zaujímali sa o fakty.

Viac o Falun Gongu

Falun Gong je prax zušľachťovania mysle a tela, ktorá sa riadi princípmi pravdivosti, súcitu, znášanlivosti. Vďaka svojim účinkom na zdravie človeka si v Číne získal nesmiernu obľubu. Čínska vláda spočiatku Falun Gong podporovala, keďže si bola vedomá jeho priaznivých účinkov pre telo i myseľ. Obrat nastal v roku 1999, keď zo štatistického prieskumu čínskej vlády vyplynulo, že tento systém praktizuje okolo 100 miliónov ľudí, čo bolo viac ako členov Čínskej komunistickej strany. Vtedajší čínsky prezident sa tým cítil ohrozený, a tak sa zo strachu o moc rozhodol sa zničiť Falun Gong všetkými prostriedkami. Už 22 rokov sú ľudia cvičiaci Falun Gong v Číne kruto prenasledovaní, či dokonca podrobovaní násilným odberom orgánov, čím ich režim zabíja.  

Akcie na zastavenie prenasledovania sa organizujú po celom svete a jedným z ich výsledkov je, že prenasledovanie Falun Gongu už odsúdili parlamenty mnohých krajín, vrátane Európskeho parlamentu, kongresu USA, ale aj predstavitelia rôznych miest a ďalšie osobnosti.

Petíciu v elektronickej forme môžete podpísať tu: https://www.falungong.sk/#peticia

 

Jeden z okoloidúcich nielen podpísal petíciu, ale venoval praktizujúcim aj svoj obraz.