Jarná petičná akcia Falun Gong na Rybnom námestí v Bratislave

V nedeľu 24. marca sa na Rybnom námestí v Bratislave konala petičná akcia Falun Gongu. Okoloidúci mali možnosť pozrieť si ukážky cvičení a dozvedieť sa o prenasledovaní, ktoré je voči Falun Gongu vedené čínskou komunistickou stranou do dnešných dní.

V tento víkendový deň sa prechádzalo ulicami Bratislavy mnoho turistov z Portugalska, Rakúska, Českej republiky, Malajzie, Číny a ďalších krajín.

Jedna z turistiek po vypočutí si faktov poznamenala, že je smutné, že niečo takéhoto sa deje do dnešných dní. Čínsky hovoriaci turisti sa pristavili pri banneroch objasňujúcich pravdu o prenasledovaní Falun Gongu. Bolo vidieť, že pre niektorých z nich je kritika komunistického režimu ťažko prijateľná. Jeden z nich však ukázal na banner a povedal: „Je to pravda.“ a ukázal palec hore na znak podpory.

Mnoho detí ale aj dospelých si odnášalo malý lotosový kvietok na pamiatku.

Mladá pani sa o prenasledovaní dozvedela na akcii a poznamenala, že o tom ešte nepočula. Živo sa zaujímala o to, čo sa deje v Číne. Rozhodla sa tiež podporiť petíciu proti prenasledovaniu.

Skupinka štyroch mladých ľudí sa zastavila obďaleč, z ktorých sa jedna slečna rozhodne vydala podpísať petíciu. Hneď nato sa pridala aj druhá a o chvíľu aj tretia z kamarátok a na za záver sa rozhodol podpísať petíciu aj mladý muž z ich skupiny. Bolo na nich vidieť, že mali radosť zo svojho rozhodnutia, každý z nich si tiež odniesol lotosový kvietok podľa vlastného výberu.

Možno nebola náhoda, že v tom istom čase sa na priľahlom Hviezdoslavovom námestí konala spomienková akcia ku 31. výročiu sviečkovej demonštrácie z roku 1988, ktorá sa považuje za jednu z najdôležitejších vystúpení občanov a veriacich proti komunistickému režimu v Československu. Niektorí z okoloidúcich to vnímali ako paralelu v tom, kam komunistický režim pri prenasledovaní dokáže zájsť a želali si, aby tento režim v Číne tiež skončil.

Jarná petičná akcia Falun Gong na Rybnom námestí v Bratislave

 

Jarná petičná akcia Falun Gong na Rybnom námestí v Bratislave