„Drsná kráľovná krásy“: Príbeh Anastasie Lin

Ako Miss World Kanada 2015 vtrhla Anastasia Lin na scénu s odvážnou obhajobou ľudských práv v Číne. Udalosti, ktoré jej korunovanie sprevádzali, sú až neuveriteľné: Čínske úrady jej zakázali súťažiť na finále Miss World v Sanya, vyhrážali sa jej otcovi žijúcemu v Číne a dokonca samotná organizácia Miss World sa jej pokúšala zabrániť hovoriť o týchto veciach s médiami.

Ako sa pýta aj sama Anastasia: Prečo sa taká mocná krajina akou je Čína, bojí kráľovnej krásy? Odpoveď je, že odhaľuje zločiny, ktoré čínsky režim nechce, aby boli odhalené. Lin už dávno hovorila o prenasledovaní väzňov svedomia a násilných odberoch orgánov živým ľuďom – dva problémy, ktoré sú spojené s 18 rokov trvajúcou genocídou namierenou na praktizujúcich Falun Gongu.

„Odmietnutie vstupu do Číny sa stalo najzaujímavejšou skúsenosťou môjho života“, hovorí Anastasia v jej novom filme. Samozrejme, čínsky režim sa snažil zastaviť ju, no tým pre ňu iba získal viac pozornosti. Momentálne Lin vymenila súťaže krásy za herectvo. Svoje role využíva na zvýšenie povedomia o stave ľudských práv v Číne.

Seventh Art Releasing prišiel s dokumentom o ceste Anastasie Lin, o jej aktivitách a dáva nám nahliadnuť do sveta, ktorý sa ju pokúšal scenzurovať.

Pozriete si trailer:
https://vimeo.com/233528025

 

Zdroj v angličtine: http://fofg.org/news/badass-beauty-queen-the-story-of-anastasia-lin/