Prezentácia Falun Gongu na východe Slovenska



V dňoch 26. až 29. septembra 2002 bol Falun Gong predstavený vo viacerých mestách východného Slovenska. Pred začiatkom akcie sa praktizujúci zo Slovenska a Českej republiky zhromaždili pred budovou čínskeho veľvyslanectva v Bratislave, aby pokojným spôsobom pripomenuli, že v Číne praktizovanie Falun Gongu nie je povolené a jeho prívrženci sú prenasledovaní.

V piatok sme navštívili Košice. Stretli sme sa so zástupcom primátora Košíc, ktorému sme vysvetlili situáciu prenasledovania v Číne a požiadali ho o podporu univerzálnych princípov pravdivosti, súcitu a tolerancie. Hoci priamu podporu nevyjadril, bol uňho badateľný záujem o informácie o Falun Gongu.
Potom sme sa presunuli do centra, kde sme predvádzali cvičenia a touto pokojnou formou protestovali proti prenasledovaniu Falun Gongu v Číne. Mnoho ľudí javilo veľký záujem o cvičenia, mnohí podpisovali petíciu proti prenasledovaniu a často zaznela otázka, že kde sa to v Košiciach už cvičí. Na túto otázku sme museli bohužiaľ odpovedať, že v Košiciach sa Falun Gong ešte pravidelne necvičí. Ak by sa však našiel dostatok záujemcov, určite do Košíc radi prídeme, naučíme záujemcov cvičenia a prípadne usporiadame krátky seminár o Falun Gongu.

V sobotu cvičenia ľudia obdivovali v Prešove a v nedeľu v Poprade. Opäť sme sa stretli so veľkou otvorenosťou zo strany ľudí, živým záujmom a podporou práv ľudí v Číne.


Košice


Prešov


Poprad


Bratislava, pred ambasádou Čínskej ľudovej republiky